Novák Katalin kegyelmi döntése ellen tovább tiltakozik az ellenzék.

Plüssállatokkal támadt budapesti Fidesz-irodákra az MSZP

V. Endre gyerekpszichológus zsarolással kényszerített Forrás: Pixabay

Novák a pápalátogatás ürügyén adott kegyelmet a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesének. V. Endre gyerekpszichológus zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat.

Az MSZP ifjúsági szervezete szerda reggel leragasztott szájú plüssállatokat tapasztott több budapesti Fidesz-irodára, ezzel a felirattal: „Pedofil mentegetőknek nincs hely a magyar közéletben”.

A DK szerdán bejelentette, hogy pedofil ellenes törvénycsomagot nyújt be. Arató Gergely frakcióvezető-helyettes szerint „elképesztő, felháborító és gusztustalan”, hogy a pedofil igazgatót fedező igazgatóhelyettes a kegyelemnek köszönhetően újra taníthat, ezért a DK törvénybe foglalná, hogy a pedofil bűncselekmények elkövetőit mentegetőket, az őket támogatókat és bűnsegédként fedezőket is örökre el kell tiltani a gyerekekkel való foglalkozástól – írja a Telex.

Az ítéletek alól sem a pedofiloknak, sem a pedofilokat mentegetőknek, sem a gyermekpornográfiát birtoklóknak ne lehessen elnöki kegyelmet adni.

A DK törvényjavaslata kötelezné a köztársasági elnököt, hogy minden esetben indokolja, miért ad kegyelmet egy-egy elítéltnek.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője írásbeli kérdést nyújtott be Tuzson Bence igazságügyi miniszternek. Ebben arról kérdezte Tuzsont, hogy ellenjegyezné-e (hasonlóan elődjéhez, Varga Judithoz) azt a határozatot, amelyben az államfő kegyelmet ad a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki fedezni próbálta pedofil főnökét úgy, hogy az otthonban élő, rábízott gyerekeket vesztegetni, kényszeríteni próbálta. „Ön szerint morálisan és jogilag elfogadható-e a kegyelmi határozat meghozatala, illetve annak ellenjegyzése?” – kérdezte a politikus az igazságügyi minisztertől.

A Momentum elnöke, Donáth Anna nyílt levélben fordult Novák 16 tanácsadójához. Kérte őket, „ne maradjanak csendben”, álljanak ki a az áldozatok mellett. „Közéleti személyiségekként mindannyian felelősök vagyunk megszólalni ebben az ügyben. Muszáj ebben a helyzetben felülemelkednünk a pártpolitikán, és közösen kiállni az áldozatok mellett, a pedofília mentegetése ellen”.

Az ellenzéki pártok a köztársasági elnök lemondását követelték hétfőn a parlamentben. A DK és az MSZP megfosztási eljárást indít Novák Katalin ellen, előbbi az államfő lemondását követelve aláírásgyűjtést is indított. A Momentum tüntetést szervez péntek estére a Sándor-palota elé, a Párbeszéd pedig törvénymódosításban írná elő, hogy a kegyelmi döntések indoklását a jövőben kötelezően nyilvánosságra kelljen hozni.

Novák a komoly közfelháborodás ellenére sem bánja döntését. A volt Fidesz-alelnök keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: „Az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk a tanúi, amely rengeteg valótlan állítást tartalmazott. Minden kegyelmi döntésre igaz (…), hogy természeténél fogva megosztó, és én az elém terjesztett több száz kegyelmi kérvényről minden esetben igyekszem a leginkább körültekintően dönteni”.

Forrás: Telex
Fotó: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Novák Katalin "körültekintő" döntése már több esetben beigazolódott.
frank
Inkább a nevelő otthonok gyerekeinek adták volna.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.