Ezt is mi fizettük. 

Rogán Antal gépezete 1360 milliárdot költött propagandára 2015 ótaMTI/Koszticsák Szilárd

A G7 saját gyűjtése alapján azt találta, hogy 2015 és 2023 között összesen 1360 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a Rogán-féle Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) keretmegállapodásai alapján az állami szereplők kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt években az NKOH keretszerződései alapján megkötött szerződések értéke a hazai kommunikációs iparág méretének közel felét érte el.

A közbeszerzési portál adatbázisából 2015 és 2023 között több mint 2300 megkötött szerződés adatait vizsgálta a lap, ebből vontak le következtetéseket arra, hogyan is alakultak a kommunikációs kiadások – írja a 24.hu.

A szerződések megkötésének éve szerint vizsgálva látható, hogy a 2015-2018-as 20-60 milliárd forintos érték gyorsan növekedni kezdett 2019 után, 2021-ben érte el csúcsát 335 milliárd forinttal. Ehhez képest 2022 a növekvő infláció ellenére 310, 2023 pedig 120 milliárd forintnyi tendert hozott.

A tenderek kapcsán sokat foglalkozott a sajtó azzal, hogy milyen jelentős szerepet kapnak a Balásy Gyulához köthető vállalkozások, elsősorban a Lounge Design és a New Land Media. Az elérhető adatokból azt lehet látni, hogy valóban ezek a cégek nyerték el a megbízások java részét:

2015 és 2023 között a megkötött szerződések értékének 73 százaléka Balásy Gyula cégeihez köthető.

Korábban a NER-hez köthető más vállalkozásoknak is jelentős szerep jutott, ők a teljes beszerzéses érték 26 százalékát kapták meg. A kezdeti években ezek főként a Csetényi Csabához (Network 360 Kft., Affiliate Network Kft.), és Kuna Tiborhoz (Young and Partners Kft., Trinity Communications Kft.) köthető vállalkozások voltak. Más vállalkozásoknak csak a teljes beszerzési érték egy százaléka jutott.

A Lounge Design és a New Land cégcsoportja által elnyert közbeszerzések értékét a vállalatok árbevételével összevetve az látható, hogy jóval kisebb az árbevétel, mint a szerződések értéke. Összesen 610 milliárd forint árbevétel olvasható ki a vállalati beszámolókból 2015 és 2022 között, míg a közbeszerzési adatok alapján 894 milliárd forint közbeszerzést nyertek el a cégek.

Mivel a közbeszerzési szerződések aláírása után jellemzően legalább egy év van a felhasználására, és keretösszegekről van szó, ezért érdemesebb egy évvel eltolva megvizsgálni az árbevétel és a közbeszerzés arányát. Így már sokkal közelebb van a két összeg: a 610 milliárd forint árbevételhez 608 milliárd közbeszerzési keretösszeg adódik 2015 és 2022 között.

Ez alapján az NKOH tenderein legtöbb megbízást elnyerő vállalatok árbevételének messze túlnyomó részét az állami megrendelések adják.

A vállalatok közül a New Land Media (79 milliárd forint) és a Lounge Event (63 milliárd forint) érte el az utolsó lezárt üzleti évben a legjelentősebb árbevételt. A Balásy Gyulához köthető kommunikációs vállalatok összesített árbevétele 186 milliárd forintra nőtt 2022-re. A közbeszerzési adatok alapján ez 2023-ban akár a 280 milliárd forintot is elérheti.

Forrás: 24.hu

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
ennyit még az az idióta göbbels sem baszott ki az ablakon,mert már a gyogyós nácik is tudták, hogy akkor se puska se tank, - ezt csak a tóni és a fönije nem tudja!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Feller_Peti
@Yoda69: Na mi van liberális gyerek? Rasszistáskodunk, dikk? Most akkor hogy is van ez?
Aki Én
@magyarigeza: @Feller_Peti: Te egy nagyon beteg szarember vagy.
Szerintem nem fogod fel mit csinálsz.
Dr. Proktor
Ebből az1360 milliárdból vagy négyszer lehetett volna rendezni a kórházak adósságát, de hosszan sorolhatnám hogy hol lett volna rá igazán szükség!
A nép, az istenadta nép butítása minden pénzt megér?
Yoda69
@Feller_Peti: Look who's talking :)
Vagy ki röfög?
balos
@csak úgy...: Most nem látod a lényeget!A számla erről szólt,de a bankszámlájuk legalább 80%val gazdagodott!A legjobb pénzmosoda a propaganda!Miután minden az irányításuk alatt sunnyog!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.