„Remélem, még meggondolod” – írta a humorista az ATV-től távozó műsorvezetőnek.

Egy hibázó távozik, a bűnösök maradhatnak – Somos Andrásnak üzent Nagy Bandó András

Kép: vtvszeged / Youtube

Somos András szerdán jelentette be, hogy otthagyja a televíziózást. A távozását bejelentő posztja alatti kommentben üzent Nagy Bandó András az ATV műsorvezetőjének. A humorista hozzászólását a Szeretlekmagyarország.hu találta meg a több mint kétezer másik komment között, ők idézik:

András, ha ebben az országban mindenki Hozzád hasonlóan tenne, s az elkövetett hibákért lemondana, kiürülne minden intézmény. A hiba nem bűn, csupán emberi dolog. Most egy hibázó távozik (most így áll…), és a bűnöket elkövetők marad(hat)nak a posztjukon (e percben…). Pedig a hibázás megbocsátható, a bűn pedig elítélendő. Kalapot emelek, de remélem, még meggondolod.

Somos távozásának előzménye, hogy az ATV kedd reggeli, Szigorlat című műsorában azt mondta – mint később magyarázta, jogászi véleményként, büntetőjogi értelemben –, Kaleta Gábor nem pedofil.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Somos annyiban hibázott, hogy azt hitte 10 millió jogász országában él. Jogilag igaza volt, de a köznyelv ennél leegyszerűsítőbb.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Horizont
@lusta: @justhpeter: nem adok igazat nektek se. Akkor minek nevezzük? Fotótárolónak?
Ja és egy ilyen rohadékot aki az irodai gépén mint hazánk nagykövete 19 ezer gyermekpornográf képet tartogat, gyűjtöget, nézeget, arra élvezkedik soha semmilyen körülmények között nem védeném be. Mert ez bizony annak minősül. Ez nem jogász műsor volt
lusta
@Horizont: Úgy látom, elbeszélünk egymás mellett. Somos csak a jogi tényállást közölte. Az egy más tészta, ki mit és hogyan gondolja. Az meg pláne egy külön történet, hogy az amcsik találták meg és emiatt kellett sürgősen hazamenekíteni, mert már ezért a képekért is sok-sok évet kapott volna a nagy távolban. Itthon megúszta a btk szerinti felfüggesztettel és pénzbírsággal. ekkor visszatérek Somoshoz. A műsorveztőek a tényekre hagyatkozva kell működnie, nem arra, ki, mit gondol.
Horizont
@lusta: Oké jogi tényállásra gondolt. Talán. De ezt nem mondta.
Csak azt, hogy Kaleta nem pedofil. Pedig az.
Nem beszélünk el csak én mást gondolok erről :)))
human
@lusta: @justhpeter: @Horizont: Két részre bontanám a problémát. Technikai és média etikai részre

A) Nézzük a jog szempontjából. (Somodi tudtommal egyébként jogász) A jognak egyértelműen el kell határolni a különböző bűncselekmény típusokat. Ez egy tudomány, ami precizitást és egyértelműséget követel és nem lehetnek homályos határvonalak.
A fenti esetre példa, ha a tolvaj eladja a szajrét egy használt cikk kereskedőnek, akkor attól még a kereskedő nem lesz tolvaj. Őt orgazdának hívják. De másként büntetik azt is aki előállítja a kábítószert és azt aki fogyasztja azt.
A pedofil az aki elköveti a bűnt amiről képeket készít. Aki a képeket megveszi az egy másik büntető kategória, mert ha kicsit is de más a bűnük súlya.

B) De nézük a történteket a média szemszögéből. Ez egy sokkal lazább, átlagos embereknek gyártott műsor. Lehetne sorolni az eseteket mikor a músorvezető vagy az interjú alany nem a megfelelő kifejezést használja egy-egy esetben. Általában nem szokták kijavítani egymás szavait, mert a történet lényegén nem változtat. Sőt általában a közbeszédben elterjett kifejezéseket használják a valódi és pontos elnevezés helyett hogy megtartsák a közérthetőséget. Pont ezért szerintem Somos rossz helyen és rossz időben feleslegesen állt bele a történetbe. Ha mondjuk egy jogi egyetemen ment volna a műsor ott helye lett volna a korrekciójának.

Összegezve Somodinak igaza volt, de szerintem felesleges, kontraproduktív volt beleállnia abban a környezetben az értelmezési vitába. Nekem igazából az volt az érzésem, hogy úgy érezte ezzel bele tud kötni Márki-Zay-ba. Talán nem szimpatikus neki a fickó. Bár állítólag Somodi máskor, mással, más esetben is feleslegesnek látszó dolgokba kötött bele. Sok jó észrevétele, meglátása szokott lenni, de talán van valami kekeckedő jellem is benne, ami most ellene dolgozott.
Horizont
@human: Na köszi megnyugodtam a B pontoddal teljesen egyetértek.
Nem tudtam ilyen jól megfogalmazni.
Yoda69
Hiányozni fog, az egyik legjobb műsor vezető volt az atvben

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.