A közigazgatási és területfejlesztési miniszter számít a gazdasági szereplőkre és a területi kereskedelmi és iparkamarákra a regionális területfejlesztésben, amelyhez idén új források nyílnak.

A területfejlesztés tervezése nem lehet sikeres a gazdaság regionális fejlesztése nélkül, a régiók összehangolására pedig szükség van, hogy mindenhol lendületet vegyen a felzárkóztatás. A rendszer működtetésében kulcsszerepük van a kamaráknak, amelyek egy megfelelő intézményesített platformon össze tudják kapcsolni a gazdasági szereplőket a Kormányhivatalokkal

– ezt a következtetést vonták le a BKIK Nagyvállalati Klubjában megrendezett kerekasztal-beszélgetés résztvevői.

Bevezetőjében Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke kiemelt céljukként említette a területi kamarák összefogását annak érdekében, hogy erőteljesebben tudjon fellépni a gazdaságot befolyásoló, a piaci szereplők tevékenységét támogató kérdésekben. Ezt a célt szolgálta tegnap a BKIK Nagyvállalati Klubjának rendhagyó eseménye, amelyen 16 megye, illetve város nagyvállalatainak, valamint területi kereskedelmi és iparkamaráinak vezetői találkozhattak dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszterrel, valamint Latorcai Csaba miniszterhelyettessel.

Dr. Navracsics Tibor a BKIK Nagyvállalati Klubjában – nem lehet hatékony területfejlesztési tervezés a gazdasági kamarák aktív közreműködése nélkül

A klubesemény résztvevői a területi kamarák és a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium között létrejövő együttműködési megállapodások mentén beszélgettek az új területfejlesztési törvényről, annak gyakorlatba ültetéséről és az együttműködés kultúrájának megteremtéséről a nagyvállalatok vezetőinek bevonásával.

Dr. Navracsics Tibor kiemelte, hogy a területfejlesztés hatékony tervezéséhez elengedhetetlennek tartja az egyes megyék és gazdasági régiók összehangolását, valamint a gazdasági szereplők bevonását a tervezésbe. Regionális szinten kell a célokat meghatározni és azokat megfelelően összehangolni, hogy a felzárkóztatás végre nagyobb sebességre kapcsolhasson az ország gazdasági régióiban. A területi kereskedelmi és iparkamarákra szükség van az előkészítő munkában és a megvalósítás koordinációjában is, hiszen ők tudják a vállalkozói tudást összegyűjteni és rendszerezni ahhoz, hogy a fejlesztés valós és erős alapokra épüljön.

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy ehhez létre kell hozni egy olyan intézményesített platformot, ahol a Kormányhivatalok együtt tudnak dolgozni az önkormányzatokkal, a gazdasági kamarákkal és a piaci szereplőkkel.

A gazdaságfejlesztés elengedhetetlen az EU-átlaghoz való felzárkózáshoz. Ahhoz, hogy ehhez biztosítva legyenek az alapok, a minisztérium tervei szerint többszáz milliárd forintot biztosít pályázatok formájában a régiók infrastruktúrájának fejlesztéséhez, illetve az önkormányzatok területi feladatellátásának erősítéséhez a területfejlesztési operatív programban. A miniszter kiemelte még, hogy az elmúlt időszak sikeres GINOP programját folytatva 2024-ben is több száz milliárd forintot tesznek elérhetővé a fejlesztéspolitikai céloknak megfelelően technológiai és innovációs projektek megvalósítására, külön kerettel a kkv-k – köztük a budapesti cégek – számára.

Forrás: BKIK.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Mocskos hazudozó maffiózó ez, nem doktor...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.