A területfejlesztési miniszter kivételesen nem optimista az Erasmus+ és a Horizont Európa további finanszírozásának ügye kapcsán.

Navracsics végre színt vallott: látótávolságban sincs, hogy a kormány megegyezzen az Európai BizottsággalMTI/Máthé Zoltán

Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter a lengyel állami hírügynökségnek (PAP) adott interjút, amelyben több kérdést is érinttett. Természetesen a fő témát az uniós források szolgáltatták, amivel kapcsolatban elmondta:

A magyar Országgyűlés által nemrég elfogadott szuverenitásvédelmi törvény nem fogja befolyásolni az uniós források sorsát.

Szerinte ugyanis „Más országokban is vannak olyan törvények, amelyek általában a választási kampányokba vagy az ország belpolitikájába való külső beavatkozás korlátozására és átláthatóságának biztosítására irányulnak” – szemléz az economx.hu.

Arról is beszéltek, hogy december közepén derült ki, hogy Brüsszel hajlandó feloldani 10,2 milliárd eurónyi magyar uniós támogatást: a kohéziós alapokban eddig összesen mintegy 30 milliárd, Magyarországnak szánt forrás volt befagyasztva, ennek csaknem a harmadát szabadította fel a Bizottság.

Ugyanakkor 21 milliárdot továbbra is zárolnak. 

Ami az újjáépítési alapot illeti, még csak most kapjuk az első előleget. Bízunk benne, hogy ezután folyamatosan áramlik majd a pénz az újjáépítési alap projektjeire

– tette hozzá a politikus.

Az is kiderült ugyanakkor, hogy a magyar egyetemeknek az Erasmus és a Horizont Európa programokban való részvétele jelenleg zsákutcának tűnik. Ennek oka lehet, hogy az Európai Bizottság 2022 végén aggályokat fogalmazott meg a magyarországi állami egyetemek irányítási eljárásaival kapcsolatban.  Az elfogadott törvény értelmében ugyanis egyes magyarországi egyetemek irányítását alapítványok vették át, az intézmények igazgatótanácsába pedig a Fidesz-KDNP koalíció képviselői ültek be. 

Sajnos a tárgyalások késő ősszel megrekedtek. Még mindig várjuk az Európai Bizottság válaszát a legutóbbi álláspontunkra, amelyet írásban küldtünk el. Úgy látom, hogy tárgyalópartnereinknek az Európai Parlament politikai zsarolása miatt nincs bátorságuk további lépéseket tenni a probléma megoldása érdekében

– nyilatkozta az egyébként mindig optimista Navracsics.

Forrás: economx.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Lemondtak az egyetemisták külföldi tanulási lehetőségéről, nem akarnak úgy pénzt kapni az Uniótól, hogy azt a maffiózókkal teli egyetemi alapítványok ne lophassák el.
Akkor inkább ne is jöjjön.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Navracsics ismét optimista ,de nem először!!
Én illúziónak tartom ezt az optimizmust!!
Várjunk még 1 picit!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
qunta
@Almafa0825: de alapvetően brüsszel a hányinger. olyan dolgokba avatkoznak bele amihez semmi jogosítványuk nincs. különben sokkal valószínűbb , hogy a brüsszeliek hazudtak orbitálisat - ami nem áll távol tőlük.
kereső
NER hülyék? Azzal semmi bajotok nincsen, hogy az "egyetemi magánalapitványok" hatalmas vagyonokat kaptak ajándékba a köz vagyonából- amellyel azt csinálnak amit akarnak? Azzal sincsen semmi bajotok, hogy Maagyarország csatlakozásakor az unióhoz- amikor belépett egy klubba- akkor aláirt egy szerződést- amely azóta sem változott- és a qrva "brüsszel" semmi mást nem kér a támogatásért cserébe, mint ennek az aláirt szerződésnek a betartását? Ezt a szerődést a 2.3.4. orbán kormány módszeresen felrúőgta, magyarán- felszámolta a demokráciát, a fékek és ellensúlyok rendszerét- ennek követkézményeként megszúnt a demokratikus jogállam. Na, eztet kéri számon "brüsszel", miközben igyekszik védeni a magyar nép érdekeit- hogy ne lophassanak el mindent. Már hogyne lenne köze ahhoz amit a hatalom csinál- hiszen egészen mást vállalt , mint amit 14 éve tesz.
Szóval a pénzek érkezése, a diákok nyugati egyetemeken folyó tanulása, a kutatóin tézeteink együttmúködése a nyugati kutatóintézetekkel- az uniós ECR programban való részvétel, kimondottan a NER-en múlik, nem "brüsszelen". És nem "brüsszel" hozta a határozatokat- nincs is joga hozzá- hanem az ET- a 27 tagállam vezetőinek(kormányfőinek, államfőniek) tanácsa.
Ennyit ismerettel már igazán kellene rendelkezni a NER hülyéinek is, miután a csatlakozási időponttól immár el telt 20 év- ennyi idő alatt még a kis elefánt is többet megtanul.
Toller Béla
Most, hogy kinevezték, kapott egy egész minisztériumot, célja ugyanúgy nincs, mint eddig - miért ne vallhatná be, hogy kamu volt az egész tárgyalás ...
jáger laszló
Ennek LNÉre Navra bízik,hogy Brüsszel küldi a moneyt!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Lepényleső
Alapvető kérdés;
- Legális az a kormánynak nevezett valamire szövetkezés,aki átírta a választási törvényt többszörösen,
hogy az ortodox matek alapján csak ő nyerhessen?
Nem lehet,hogy épp ezért,- tenyésztik sokan a birkákat inkább a keleti végeken,
akiket ha állandóan nyírnak is valamilyen nemzetbeliek,- ám a nyugat ehhez asszisztálni képtelen?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.