Fontos ügyben nyilvánult meg a jobbikos Brenner Koloman.

Jobbik:"Ne töröljék ki a lengyel történelemből a magyar vonatkozású részeket!"

Fotó: MTI/Soós Lajos

Ne töröljék ki a lengyel történelemből a magyar vonatkozású részeket!

Emlékezetes, hogy tavaly az orosz tankönyvek gyalázták meg 1956 emlékét, mikor a magyarság jogos szabadságharcát egykori "fasiszták" és "lázadó radikálisok" által kirobbantott felkelésnek titulálták. A keleti diktatúra történelemhamisítása után most itt a nyugati woke történelemhamisítása, ahol az újonnan kinevezett liberális lengyel oktatási miniszter törölné ki a lengyel-magyar barátságot, a két nemzet több mint ezeréves kapcsolatát a történelemtankönyvekből.

Mint nyelvész-történész, és az interparlamentáris unió magyar-lengyel baráti tagozatának konzervatív alelnöke nagy aggodalommal és felháborodással értesültem arról a tervről, amely kivenné a lengyel történelemtankönyvekből a XIV–XV. századi magyar–lengyel kapcsolatokat, Báthory István erdélyi fejedelem, lengyel király uralkodását és teljes életművét, valamint az 1956-os forradalom magyar-lengyel vonatkozásait.

Csatlakozom a lengyel és magyar történészek részletes indoklásával ellátott kezdeményezéshez, mivel mind a kereszténység szerepét tekintve, mind a közös történelmünk kiemelkedő alakjainak vonatkozásában elfogadhatatlannak és a nemzeteink közötti kiemelkedően jó viszony megbontására tett kísérletnek tekintem a terveket, és felszólítom a jelenlegi lengyel kormányt, hogy ne hajtsa végre ezt a lépést. A lengyel-magyar nemzeti, történelmi barátság ugyanis egy olyan érték, aminek megőrzésére törekednünk kell.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Ez is 1 kérdés akár a magyar-orosz,magyar -német,magyar-szlovák stb kapcsolatok!!!
A vélemények nem mindig azonosak!
Ilyen pl 1956 +ítélése is!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
RonaGyuri
@jáger laszló: sőt az utóbbim időben egyre többekkel és egyre mélyebbek az ellentétek! =))
izéke
Már a lengyelek se büszkék rá,hogy egykor közük volt a magyarokhoz...hiába halt hősi halált sok lengyel a magyarokért a századok során...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.