Mindig kényes kérdés, hogy a nagyszülők mennyire folyhatnak bele a gyereknevelésbe. Hol a határ, ami még belefér, és mi az, ami már túlmegy a szülők tűréshatárán.

A nagyszülők és az unokák közötti kapcsolat nagyon fontos és értékes, hiszen a nagyszülők sokat taníthatnak, segíthetnek, az unokák pedig sok örömet, vidámságot, frissességet és szeretetet adnak vissza. De vajon nevelheti-e a nagyszülő az unokáját, vagy ez kizárólag a szülők feladata?

Nevelheti a nagyszülő az unokát? Vagy csak kényeztesse...

Illusztráció:pixabay

És ha igen, akkor milyen módon, milyen határokkal?

A kérdés nem egyszerű, hiszen a nagyszülők és a szülők között gyakran előfordulnak nézeteltérések, és konfliktusok a gyerekneveléssel kapcsolatban. A nagyszülők hajlamosak beleszólni, kritizálni, tanácsokat adni, vagy éppen túlzottan elkényeztetni az unokájukat, ami a szülőket zavarhatja, sértődötté vagy haragossá válhatnak emiatt. A szülők pedig hajlamosak megtiltani, korlátozni vagy éppen kihasználni a nagyszülők segítségét.

Hogyan lehet tehát megtalálni az egyensúlyt, a harmóniát, a tiszteletet és a szeretetet a nagyszülők, a szülők és az unokák között?

A válasz talán az, hogy a nagyszülők természetesen nevelhetik az unokájukat, de nem ugyanúgy, mint a szülők. A nagyszülőknek tiszteletben kell tartaniuk a szülők nevelési elveit, szabályait, döntéseit, és nem szabad beavatkozniuk, kritizálniuk, vagy felülírniuk azokat. A nagyszülőknek nem a szülők helyett, hanem a szülőkkel együtt kell nevelniük az unokájukat, és nem szabad ellentmondásba kerülniük.

Papának és mamának a nevelés mellett a gyerekkel való kapcsolatra, minőségi együttlétre, játékra, azaz élményeikre kell koncentrálniuk. A nagyszülők sokat taníthatnak az unokájuknak a saját tapasztalataikból, értékeikből, hagyományaikból és segíthetik őket a világ megismerésében, a képességeik fejlesztésében. Ezzel együtt a mindennapi dolgokban is szerepet vállalhatnak úgy, mint a házi feladat, a problémák megoldása vagy éppen tanácsadás.

A nagyszülők sokat szeretgethetik és kényeztethetik az unokájukat, a határokon belül nevelhetnek is, de nem a szülőkkel szemben, hanem velük egyetértésben.

Forrás: https://www.gyerekneveles.hu/nevelheti-a-nagyszulo-az-unokat/?fbclid=IwAR2Kf660GYHo90RPanx1caOzsYQ5jxzfuqLTlBaFkq6rI3LEldcr1lfhmJw

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SÍva
Érzésem szerint a nagyszülő se engedjen meg mindent a gyereknek! Én biztos nem engedek nekik! Ha azt akarják a szülők, hogy vigyázzak az unokákra akkor bizony viselkedjen oly módon ahogyan nekem is tetszik!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.