Ismét megjelent a bubópestis, ami egy súlyos fertőző betegség, amelyet a Yersinia pestis nevű baktérium okoz. A betegség főként a vadon élő rágcsálók és a bolhák között terjed, de emberre is átterjedhet bolhacsípéssel vagy cseppfertőzéssel.

Jellegzetes tünete a nyirokcsomók megduzzadása, amely fájdalmas és gyulladásos. Kezelés nélkül halálos lehet, ezért fontos a korai felismerés és az antibiotikumos terápia.A fekete halálként ismert bubópestis ma már ritka, de még mindig előfordul, főleg ahol a higiénés körülmények rosszak. Megelőzése érdekében fontos a rágcsálók és a bolhák elleni védekezés, valamint a fertőzött területek elkerülése.

Van macskája? Vigyázat, halálos kórt terjeszthet!

Illusztráció:pixabay

Legutóbb egy oregoni férfi kapta el a macskájától.

Paul Norman evolúciós genetikus számára, aki a Colorado Egyetemen kifejezetten a bubópestis kutatásával foglalkozik, nem okozott különösebb meglepetést, hogy a betegség újra felütötte a fejét.

„Még mindig jelen van a vadon élő állatokban, például a mókusokban és prérikutyákban, és még mindig előfordulnak kisebb pestisjárványok az Egyesült Államokban. Évente átlagosan körülbelül 7 esetet jelentenek, bár a halálesetek sokkal ritkábbak: 2002 és 2012 között mindössze 14 esetet regisztráltak. A világ egyes részein, például Madagaszkáron ugyanakkor gyakoribb a betegség”

-mondta a szakember.

A betegség évezredek óta jelen van az életünkben, már 4 ezer éves csontvázakban is kimutatták. Az 1300-as években 50 millió embert ölt meg, de az össz létszám eléri a 200 millió áldozatot is.

Forrás: https://divany.hu/eletem/fekete-halal/?fbclid=IwAR1WyMljEEgN40Zd5RhngmloLeFumdSQl0sfAnpEHwiU8H5N815-BGI-6Vk

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
Egy macskáról van szó ha jól értelmeztem. Mekkora hülye egy cikk. "Évente átlagosan körülbelül 7 esetet jelentenek"
Hol van ez egy rákhoz képest, egy infarktushoz képest, és még sorolhatnám?
leszholnapis
inkább az emberi butaság és nem tájékozottság...
leszholnapis
@division: de ezt az ujs.firkászt is pofán kéne vágni v.kinek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.