Recep Tayyip Erdogan török elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő Isztambulban tárgyalt az ukrán-orosz konfliktusról, a fekete-tengeri gabonaexport újraindítása és a védelmi együttműködés erősítése témáiban.

Kiderült, miről tárgyalt Zelenszkij és Erdogan

Fotó: AFP

Isztambulban Recep Tayyip Erdogan török elnök fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt. A megbeszélésük során az ukrán-orosz konfliktus aktuális helyzetét, a fekete-tengeri gabonaexporttal kapcsolatos megállapodás megszűnését és a védelmi ipar terén való együttműködés erősítését vitatták meg – írja a Portfolio.

A Reuters kiemeli, hogy a találkozó előtt Zelenszkij egy isztambuli hajógyárba látogatott, ahol két Ukrajna számára épülő korvettet tekintett meg.

Törökország, mint NATO-tagállam, Ukrajna területi integritását támogatja, miközben Oroszországgal is jó kapcsolatokat ápol.

Ankara kiemelt szerepet játszott a fekete-tengeri gabonaexportot érintő orosz blokád feloldásában.

A békemegállapodás kidolgozása, az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátása és a védelmi ipari együttműködés voltak a tárgyalás fő témái Zelenszkij szerint. Az ukrán elnök az X közösségi médiaplatformon kifejtette, hogy Ukrajna érdekelt az élelmiszerbiztonság és a Fekete-tenger hajózási biztonságának javításában, valamint Törökországgal való szorosabb védelmi kapcsolatok kiépítésében.

Ankara kijelentette, hogy továbbra is támogatja Ukrajna területi integritását, és a konfliktus tárgyalásos úton történő befejezését szorgalmazza.

Múlt héten Hakan Fidan török külügyminiszter kijelentette: ideje lenne megkezdeni a béketárgyalásokat Ukrajna és Oroszország között.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Oszt!?
Ez rám milyen hatással van???
Szerintem semennyire!!
csak ennyi
barátilag
J,L.
human
@jáger laszló: Közvetett. Az európai pénzügyi segély hatékonyságát erősíti, ha Ukrajna saját bevétellel is rendelkezik. Ha Európában blokolják az ukrán gabonát, akkor csökken a bevétele és jelentősen nőni fog az orosz erőfölény és nagyobb esélye lesz, hogy egy agresszor állammal leszünk határosak.
Ezért fontos nekünk is, hogy más piacot is találjanak Európán kívül.
human
@csak húgy...: MIért válna Zelenszkij muszlimmá egy tárgyalástól Erdogánnal?
kereső
@csak húgy...: Orbán már muzulmán? Ő nem csak "tárgyalni szokott" a török szultánnal.
Amúgy meg mi 150 év alatt sem lettünk muzulmánokká- pedig a törökök nem tárgyalni voltak itt ennyi ideig.
csak úgy....
@csak húgy...: játékos kedvedben vagy buta,proli kis tehen?
csak húgy...
@csak úgy...: játékos kedvedben vagy buta,proli kis tehen?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.