Újabb történész kutatása hozta nehéz helyzetbe a nemrég megválasztott köztársasági elnököt, ugyanis Gergely Anna szerint Sulyok László rá akarta tenni a kezét az elhurcolt zsidók vagyontárgyaira.

Sulyok Tamás államfő édesapja, dr. Sulyok László néhány nappal azután, hogy 1944-ben Székesfehérvár zsidó származású lakosait összegyűjtötték és elhurcolták, kérelmet írt a város polgármesterének, melyben azt írta, a Magyar Nemzeti Szocialista Párt nevében, annak megyei vezetőjeként az elhurcolt zsidók vagyonából egy pártirodára és „zsidóbútorokra” is igényt tartana – írja egy székesfehérvári történész, Gergely Anna kutatásaira hivatkozva a Hócipő.

„Polgármester Ur! Alulírottak, a Magyar Nemzeti Szocialista Párt Székesfehérvári Szervezete nevében kérjük, méltóztassék párthelyiség céljára megfelelő lakást kiutalni. Kérjük a Váradi Imre és Bloch Sándor zsidók tulajdonában lévő Nádor utca 16. számú házban a Hungária Kávéház fölötti I. emeleti helyiségeket (volt Váradi lakás) pártunk részére átengedni. Székesfehérvár, 1944. évi junius hó 9-n”

– írta Sulyok László az 1944. június 9-én a székesfehérvári polgármesterne a lapban bemutatott dokumentumok szerint.

Megint kínos helyzetben Sulyok Tamás – Az apja pártirodát és „zsidóbútorokat” is igényelt az elhurcoltak vagyonából, állítja egy székesfehérvári történész

A Székesfehérvár, Nádor utca 16-os számú ház 1940-ben a kép jobb szélén Fotó: Fortepan

Egy másik levelében pedig az állt:

„méltóztassék az egyidejüleg kért párthelyiség berendezése céljára az elkobzott zsidóbútorokból megfelelő számú szekrényt, íróasztalt, székeket, írógépet, telefont, irodaberendezési tárgyakat szervezetünk részére juttatni.”                                                                                                                

A kérvény nem sokkal azelőtt született, hogy a helyi újságban Sulyok aláírásával megjelent a Zászlóbontás című cikk, amelyről aztán 1949-ben, a kommunizmus idején a bíróságon több tanú is azt állította, nem Sulyok írta, csak ezzel akarták rávenni, hogy lépjen be a pártba írja a Telex.

Ebben a cikk szerzője többek között arról írt, hogy

„most a belső megtisztulással egyidejűleg a magyar népi szervezettség útjára kell lépnünk, hogy a nemzet sebeit begyógyíthassuk”.

A cikkíró itt az épp befejeződő deportálásokat érthette megtisztuláson.

Sulyok Tamás köztársasági elnök tavaly nyáron egy interjújában azt mondta édesapjáról, hogy 1945 után egy kommunista párttitkár személyes bosszúja miatt ítélték halálra, és évekig bujkálnia kellett – írja a 

Karsai László történész a Hvg.hu-n megjelent írásában ezzel szemben nemrég azt állította, Sulyok Lászlóra az említett Zászlóbontás című cikk miatt figyeltek fel a hatóságok, és valójában azért körözték, mert tisztázni akarták, milyen szerepet játszott a nyilas mozgalomban. A cikkben Sulyok azt is írta:

„Jöhet hozzánk mindenki, akit zsidó vértől való mentessége, erkölcsi feddhetetlensége és magyar nemzetiszocialista meggyőződése erre feljogosít.”

Sulyok László ellen e cikk miatt kétszer indult nyomozás, 1945-ben és 1949-ben, bujkálása során három mentőtanúja közül két egykori osztálytársa, ügyvédtársa azt állította, hogy nem ő, hanem egyik tanáruk, egy nyilas érzelmű ciszter szerzetes írta a cikket, így az ügy bíróság elé sem került. Több év távlatából is kísértetiesen azonosan adták elő 1950-ben, melynek lényege így foglalható össze: Megkérdeztük tőle, te írtad? Nem- volt a válasza.

Karsai adataira Sulyok Tamás a Mandinerben reagált, a beharangozó cikk címe: Édesapám szociálisan érzékeny, hazafias, filoszemita ember volt.

Az egy héttel később megjelenő teljes, hétoldalas interjúban miként a beharangozóban is, közölte:

A rendszerváltást megelőzően, mint a legtöbb magyar számára, úgy a mi családunkban is tabu volt a múlt. De létezett, és a mai napig létezik egy családi legendárium, amely úgy őrizte meg az édesapámmal kapcsolatos történeteket, ahogyan ezt korábban nyilatkoztam. Ezt ismételni nem kívánom, értelmetlen vitákkal megterhelni a közéletet nem szeretném… Édesapám egy szociálisan érzékeny, hazafias, filoszemita ember volt, elképzelhetetlennek tartom, hogy ő írta azt a cikket.

Ungváry Krisztián történész a Telexnek írt cikkében elemezte, miért állított véleménye szerint valótlanságokat apja múltjáról a köztársasági elnök.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Most már éppen ideje lenne befejezni a balfácánkodást' és le kellene mondania Sulyok úrnak! Ennyire hülyének lenni egy jogdutósnak nem lenne szabad. Akkor hogy várhatjuk el, hogy ép ésszel tudja képviselni hazánkat. Sajnos az orbáni rezsimnek már így is sikerült lejáratni az országot, nincs már lejjebb, pária nép lettünk. Évtizedekbe fog kerülni azt a mennyiségű szart/gyalázatot lremosni amit az Orbán rendszer ránk kent.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Most már éppen ideje lenne befejezni a balfácánkodást' és le kellene mondania Sulyok úrnak! Ennyire hülyének lenni egy jogdutósnak nem lenne szabad. Akkor hogy várhatjuk el, hogy ép ésszel tudja képviselni hazánkat. Sajnos az orbáni rezsimnek már így is sikerült lejáratni az országot, nincs már lejjebb, pária nép lettünk. Évtizedekbe fog kerülni azt a mennyiségű szart/gyalázatot lremosni amit az Orbán rendszer ránk kent.
Csak Norisz és senki más
Apja bűnei miatt gyereket elmarasztalni? Még jó hogy Ratzinger bíborosnak nem volt gyereke!!!
KisTehen
@Dollárért Eladott Ország: dobrevnek is le kellene mondania
simmering73
@KisTehen: Ő is köztársasági elnök? Vedd már ki az eszedet a gatyádból, te birka.
simmering73
@Csak Norisz és senki más: Csak felvették a fidesz tempót. Az ifjabbikat azért marasztalják el mert hazudott.
jáger laszló
Súlyos tehertétel,de túltesszük rajta magunkat!! csak ennyi
barátilag
J.L.
dr. prédikátor
Ez a sujok is csak egy antiszemita náci ivadék!!!
RonaGyuri
Orbániában a „filoszemita”-nak is megvan az unortodox jelentése

ahogy a mi derék köztársaság nélkülink mondá „Édesapám egy szociálisan érzékeny, hazafias, filoszemita ember volt, elképzelhetetlennek tartom, hogy ő írta azt a cikket”

Nos a dolog úgy áll, hogy Gergely Anna a székesfehérvári és a Fejér megyei zsidóság történetének kutatója két dokumentumot is közreadott:
www.hocipo.hu/images/stories/sulyok/01.jpg
és
www.hocipo.hu/images/stories/sulyok/04.jpg

amiket a kedves papa írt alá. S arról is, hogy igénylését akceptálták is.
Nos a dolog úgy áll, hogy az értelmező szótár szerint:
„filoszemita – 'a zsidósággal rokonszenvező'. Mesterséges szó a görög philó ('kedvel') és a német Semit ('szemita') elemekből”
esetünkben ártunk & qurmányunk pribékjeinek értelemzési fogyatékossága csupán némi csavart mutat. A zsidókat annyira nem kedvelték, viszont a vagyonukat annál inkább!! =))
Csak Norisz és senki más
@simmering73: Én ezt nem fidesz-tempónak nevezném! Ilyen a CIA, KGB, DGSI, stb. Ősi módszerek!!!
izéke
valahol talán az a papír is megvan,amin kövér apja igényelte meg a " zsidóházat " ?
Dr. Proktor
@Maccska: Csak nem Pokorny apukára gondolsz?
Eladott Ország
@KisTehen: Tegnap 20:55 ☻ Az orbánszopó pedofidesz barmokat kérdezném, hogy hogy is volt az Apró villával? Vajon most is jó példával jár elől a geci golyóstolla és lemond? Meggyilkolt családok hagyatékából tollasodott a náci köztársasági elnök családja? Gyomorforgató. Sulyok Tamás apja „zsidólakást” és „zsidóbútort” igényelt és kapott a helyi nemzeti szocialistáknak Székesfehérvár polgármesterétől 1944 júniusában.
24.hu/belfold/2024/03/19/sulyok-allamfo-zsidolakas-zsidobutor-hocipo-szekesfehervar-1944/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.