Elfogadták a sajtószabadságról szóló uniós rendeletet, minő véletlen: a magyar kormány nemmel szavazott – egyedüliként.

A kormány komoly fogalmi zavarral küzd: szerintük az újságírók befolyásolásának betiltása, cenzúra

Illusztráció: freepik.com

Az Európai Unió Tanácsa kedden megszavazta az EU médiaszabadságról szóló rendeletét, mely során a 27 tagállamból 26 igennel szavazott. A magyar kormány volt az egyetlen kivétel.

A magyar kormány már januárban is egyedüliként utasította el az előzetes megállapodást, amit a másik jogalkotóval, az Európai Parlamenttel kötöttek. Az EP hetekkel ezelőtt elfogadta a jogszabályt, így azt már csak alá kell írni és meg is jelenhet az EU közlönyében, húsz nappal később pedig életbe lép.

A rendelettel akadályoznák, hogy a hatóságok nyomást gyakoroljanak az újságírókra és a szerkesztőkre.

Vagyis: nem kényszeríthetik őket forrásaik felfedésére őrizetbe vétellel, szankciókkal, házkutatással, megfigyelő szoftverek telepítésével és egyéb módszerekkel. Kémprogramokat (mint a magyar újságírók ellen is bevetett Pegasus) csak eseti alapon lehet alkalmazni, ha egy szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény alapos gyanúja miatt engedélyezi egy független igazságügyi hatóság. A megfigyelteknek ilyenkor is joguk lesz ahhoz, hogy tájékoztatást kapjanak – írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

A Fidesz szerint ez valójában cenzúrát jelent.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Úgy vagyok ezzel a kormánnyal,mintha egy sáros cipőjú, fogát és orrát szívó, kellemetlenül vigyorgó bunkót kellene bevezetnem a tükörfalú termekbe ... Nem vállalom !
magyarigeza
@Toller Béla: Nem is szeretheted és egy így normális. Te egy hazaáruló parazita vagy. Az ország ellen dolgozol. Azt akarod tönkre tenni, külföldi érdekekkel a szuverén államunk, a nemzetet és annak jólétét eltaposni. Soros csicskája. Dollár baloldali birka.
Feller_Peti
Ugyan így fake newseltetek mikor lehazudtátok hogy nem kaptok (a propelleris) Sorostól pénzt. Hiteltelen már a baloldal szava. És ahogy írjátok is, hatalmas Magyarország ellenes HAZAÁRULÓK ezek.
Géza
Az Eu-ban az a sajtószabadság, hogy csak azt szabad megírni, amit ők jóvá hagynak,.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.