A törvényalkotási bizottság jelenleg nem tárgyalja a Lázár János által kezdeményezett kastélytörvény alkotmányosságát, ezért az Országgyűlés a következő heti ülésén nem szavazhat róla.

Bár az ülés előzetes napirendjében és a meghívóban szerepelt a téma, Hende Csaba, a bizottság elnöke az ülés kezdetén jelezte, hogy ezt a napirendi pontot kihagyják. Magyarázatot nem adott, és kérdéseket sem kapott ezzel kapcsolatban. A módosított napirendet végül mind a kormánypárti, mind az ellenzéki képviselők elfogadták.

Lázár bajban van? Rászállt az Európai Bizottság, ebből komoly bünti lehet

Fotó: Lázár János Facebook oldala

A kormány 2023. június 6-án terjesztette elő a parlament elé a kulturális örökségünk bizonyos elemeinek fenntartható fejlődését célzó törvényjavaslatot. A javaslatot Lázár János, az építési és közlekedési miniszter jegyezte, és a törvény az állami tulajdonban lévő kastélyok, kúriák és azokhoz tartozó ingóságok tulajdonjogának átadásával vagy vagyonkezelési szabályaival foglalkozik.

A parlament december 12-én elfogadta a törvényjavaslatot, de a jogszabály nem lépett életbe, mivel Novák Katalin köztársasági elnök december 20-án az Alkotmánybírósághoz fordult előzetes normakontroll céljából. Az Alkotmánybíróság több pontban is alaptörvénybe ütközőnek találta a törvényt, ezért annak kihirdetése nem történhetett meg.

Lázár János, aki a törvényjavaslatot előterjesztette, kritikusan nyilatkozott Novák Katalin döntéséről, és január 5-én írásban küldte el álláspontját az ügyben, személyes meghallgatást kérve az Alkotmánybíróságtól. A törvények szerint az előzetes normakontroll során nem lehet személyes meghallgatást kezdeményezni, és az Alkotmánybíróság sem rendelte ezt el, megtartva korábbi gyakorlatát.

Az Országgyűlés elnöke januárban kérte a törvényalkotási bizottságot a törvény módosítására, de a napirendről levették, valószínűleg a szükséges támogatás hiánya miatt. A további lépések időpontja ismeretlen.

Ez összefüggésben állhat az Európai Bizottság levelével, amely az építési törvény miatt figyelmeztette Lázár János minisztériumát, és az uniós források felfüggesztését sem zárja ki. A válaszadás határideje április vége.

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2024/04/04/meglepetesre-lekerult-a-napirendrol-a-kastelytorveny

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
mit is mondott anno?
amikor a szocik voltak hatalmon akkor ők lopták szét az országot, amikor a fidesz akkor a fidesz lopta szét az országot.

nos??
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pusztai
@balos: már írtam régebben, gyerekkori barátom milliárd. mrd értékű vállalkozását lenyulták APEH-NAV, ügyeszi, bírói segédlettel, harcolt ez ellen de a stressz elvitte pár hónap alatt
balos
@Pusztai: A nyilasok is ezt csinálták,de ezt a fideSS ha megtehetné már tömeges méretben alkalmazná!A covid rá a bizonyíték!Akkor is elnéztük nekik a gyilkosságokat és a habzsi-dőzsit!Könyékig jártak az adónkban!
Pusztai
@balos: Olvastam több esetről is.
Régebben csak tönkretették a konkurenciát, - lsd a papa kőbányája és Zarándok esete,- aztán 2010 után rákapcsoltak és a jól fungáló magán vállalkozásokat s elzabrálták ha tudták.
izéke
@Pusztai: lásd a Waberer fuvarozó céget,az is a tiborcé lett,aztán norbi esete orbán öccsével,aki bekerült a vezetőségbe,aztán rá par hónappal kilépett és a norbi csődbe ment...stb,stb,stb
Pusztai
@izéke: nemcsak a fuvarozó, hanem a biztosító és magán egészségügyi részlege is.

Na a magáneü miatt falnak megyek.
Ez a balfasz mai ellenzék 2007-8-ban eü reformot akart BEVONVA A MAGÁN EÜ-T, fidesz ezerrel gáncsolta és harsogta:
AZ EGSÉSZSÉGÜGY NEM ÜZLET!!
2010 után azonnal az lett ezer milliárdokkal felépítettek és kaszálnak a fidesz maffiózók és ez a kretén ellenzéktől 1x nem hallod mit is kiabált anno a fidesz!!
Tudatosan építik le az államit hogy magánba menjen a páciens, ami ellen ezerrel ágáltak.
Ez nem ellenzék már nem szarhalom, ez SZARHEGY!
balos
Az ide hányó nemzethy gecik,pedig érezzék a törődést,hogy leszarom a hűbéres uraikkal együtt öket is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.