Ismét megerősített rendőri erők jelenhetnek meg a közterületeken, illetve megemelik a védett személyek, stratégiai vállalatok, veszélyes üzemek, zsidó felekezethez köthető intézmények biztonsági szintjét is.

Magasabb szintre emelték a terrorkészültséget Magyarországon a Védelmi Tanács vasárnapi ülését követően – tudta meg a Magyar Nemzet. Mint ismert, Orbán Viktor vasárnap, Izrael Irán általi megtámadása után hívta össze a Védelmi Tanácsot. A megbeszélés után közölte: mindent megtesznek, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát.

Orbán Viktor videóüzenetet is közzétett, amelyben elmondta: bekövetkezett az, amitől tartottak, Irán drónokkal és rakétákkal megtámadta Izraelt. „A támadást elítéljük. A támadás azonban azzal fenyeget, hogy államközi háború dúlja fel az egész Közel-Keletet, ez pedig fenyegetést, súlyos fenyegetést jelent az egész világra, benne Magyarországra is” – tette hozzá a miniszterelnök.

Terrorveszély – Magasabb szintre emelték a terrorkészültséget Magyarországon

Ismét megerősített rendőri erők jelenhetnek meg a közterületeken   Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A bejelentést követően a kormányfő kérésének megfelelve elrendelték a terrorkészültség magasabb fokozatát, amely alapvetően intenzívebb titkosszolgálati információcserét, szigorúbb védelmet jelent a kiemelt létesítményeknek és állami vezetőknek, illetve megerősített rendőri jelenlétet a közterületeken, a tömegrendezvényeken, valamint a zsidó felekezethez tartozó intézményeknél.

Horváth József, a polgári és a katonai elhárítás egykor műveleti főigazgatóhelyettese megerősítette: amikor a kormányfő ilyen utasítást ad Pintér Sándor belügyminiszternek, illetve a Terrorelhárítási Központnak, az alapvető protokoll szerint elindul az információforrások beélesítése, a humán operatív munka mellett felkeresik a külföldi partnerszolgálatokat is, hogy folyamatosan tájékoztassák egymást arról, ha esetleg terrorcselekmény előkészületeiről keletkeznek adatok.

Állandó kapcsolatot kell tartani az Európai Unió és a NATO partnerszervezeteivel is. Ez normális esetben nem folyamatos, napi szintű tevékenység, de terrorkészültség idején jelentősen meg kell növelni az aktivitást. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint megemelték a biztonsági szintjét az ország védett vezetőinek is (például a miniszterelnöknek, a köztársasági elnöknek, házelnöknek, kormánytagoknak vagy a bírósági vezetőknek is).

Kiemelt védelmet kapnak ugyanakkor a stratégiai jelentőségű objektumok (például az atomerőmű, az áramellátás és a gáz-vízellátás, a távközlés, a pénzügyi szektor intézményei vagy a veszélyes üzemek). Ezt a megemelt védelmi szintet addig fent kell tartani, amíg nem ítélik meg úgy, hogy javult a helyzet, illetve magasabb fokozatra is lehet emelni, ha tovább nő a fenyegetettség.

A terrorkészültség megemelését Horváth József szerint az állampolgárok is érzékelhetik majd, több fegyveres járőrt láthatnak majd a nagyvárosokban a közterületeken, és a védekezésbe bekapcsolódhat majd a Magyar Honvédség is. A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy közeledik a fesztiválszezon, a nagy tömegrendezvényeken pedig szigorúbb védekezésre lesz szükség, anélkül, hogy ezzel jelentősen korlátoznák a résztvevők szabad mozgását, ami mindig nagy kihívás elé állítja a terrorelhárítókat és a nemzetbiztonsági szakembereket.

Ezenfelül természetesen meg kell erősíteni a külképviseletek, nagykövetségek, a hitélet, az oktatás és a szociális ellátás intézményeit, különös tekintettel a zsidó felekezet intézményeire.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Remisztgetni kell a jonepet, hogy orban majd jol megvedje oket, de leginkabb a penzuket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
parasztvakítás., mongolidióta fideszhíveknek...ez a köcsög cigó szeret katonásdit játszani...
sokanvagyunk
A Fidesz kilőtte a saját hadseregparancsnokát meg a gazságminiszterét - pedig védett személyek voltak...
KisTehen
@Yoda69: .

már nem emlékszel, hogy mi volt nyugat-európában, amikor a palesztinok megtámadták izraelt?

izrael már nem csak gázát, de iránt is baszogatja ... és viszont

erre lesz válasz európában is
Eladott Ország
Micsoda derék ember. Mi lesz? Háborús veszélyhelyzet 2030-ig? Legközelebb már a Kínai rendőröket hívják vészhelyzeti tanácskozásra! Müller Cecília fogja levezetni! Vendégmunkások fogják a hűsítőket felszolgálni! A védelmi tanács már aktívan dolgozik a következő propaganda plakáton: STOP drónok!
twitter.com/Skorpiooh/status/1779517082314383491/photo/1
izéke
az ilyen kirakatrendőrök,katonák csak a jobbágyoknak szól. Mit tudnak csinálni egy magányos merénylő ellen? Mindenkit legépisztolyoznak és aztán átgázolnak a hullákon a páncélozott jarművel? Civilruhás rendőrök inkább alkalmasabbak ilyen feladatokra,ne százas csoportokban jönnek az ilyen merénylők,pláne nem itthon. A csikariféléktől több tartanivalója van a hazai zsidóságnak,mint az irániaktól.
Pálinkás Pál
@izéke: ezt a képet elnézve, egy félig képzett terrorista kb 20 mp alatt elintézné ezt a " kupaktanácsot "..ezek a " vitéz urak " max ismert célpont lerohanására jók, nem rejtőzködők ellen..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.