A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú benzin átlagára 640 forint, a dízel üzemanyagé pedig 654 forint volt a múlt héten. Ez a benzin esetében 3,2 százalékkal, a gázolaj esetében pedig 5 százalékkal haladta meg a régiós átlagárat. Hiába rendelte tehát raportra Nagy Márton a MOL-t, haladás nem látszik az ügyben.

Jöhet az újabb benzinárstop – Hiába parancsolt rá a MOL-ra Nagy Márton

Illusztráció: freepik.com

A KSH pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikája alapján a hatósági üzemanyagár 2022. decemberi kivezetése óta Magyarországon a régiós átlag fölé emelkedtek az üzemanyagárak. A benzin esetében a 2023-as év során jelentős áringadozást tapasztalhattak a fogyasztók a benzinkutakon, a legmagasabb árakat szeptemberben regisztrálta a KSH, ekkor 650 forint körül mozgott a benzin átlagára. A legalacsonyabb árak májusban és decemberben voltak, amikor átlagosan 540 és 570 forint közötti összeget kellett fizetni egy liter 95-ös oktánszámú benzinért. 2024 eleje óta az üzemanyagárak folyamatos növekedése figyelhető meg.

A dízel esetében a benzinnél is jelentősebb volt az átlagárak ingadozása 2023-ban. Januárban a havi átlagár még meghaladta a 700 forintot, ezzel szemben a legalacsonyabb átlagárat májusban regisztrálta a KSH, 545-570 forintot. A benzinhez hasonlóan 2024 elejétől a gázolaj esetében is folyamatosan növekedtek az átlagárak.

A KSH adatai alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt kissé magasabb a benzin átlagára. Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 10 százalékkal, míg Bulgáriában több mint 10 százalékkal maradt el a magyar ártól.

A dízelolaj esetében Ausztria és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest.

Mint arról korábban beszámoltunk, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter behívatta a hivatalába a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ), köztük a Mol képviselőit a belföldi piacon kialakult magas üzemanyagárak miatt. A miniszter emlékeztette a részvevőket, hogy az üzemanyagáraknak a régiós átlaghoz kellene igazodniuk, és hogy ezt a kötelezettséget jelenleg nem teljesítik.

Nagy Márton kijelentette, hogy az üzemanyagáraknak mihamarabb a régiós átlagszintre kell csökkenniük, az előzetes megállapodásnak megfelelően.

Mai tájékoztatóján Nagy Márton arról beszélt: a jövő héten a kormány „vizsgálni fogja a kérdést”. A miniszter szerint el fognak gondolkodni azon, hogy szükséges-e beavatkozni a piaci szereplőkkel korábban kötött megállapodás erőteljesebb nyomatékosítása érdekében.

„A jövő héten ki fog derülni, hogy a kormány mit lép, szerdáig, csütörtökig kérem a türelmüket” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy

nincs kizárva a benzinárstop újbóli bevezetése.

Forrás: MTI, 444.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
esetleg az üzemanyagokat súlytó adókból is lehetne kicsit elengedni,vagy erre gondolni sem szabad? Jön a választás,most muszáj jó színben tündökölni,hogy mekkora hősök ezek,pedig csak latrok!
KisTehen
@izéke: te foglalkozz a német belügyekkel
izéke
@KisTehen: de én az angollal is akarok foglalkozni,meg a magyarral is :))))) vigyázz magadra bocika,még megtúrósodsz :))))
CsipkeRózsa
A kormány a saját szemetét mindig másoknak kell eltakarítani.

Csökkentsék a rengeteg adót, ami az üzemanyagon van.
Clavigo
vazzzzze... adót kellene csökkenteni...,,te nagyfejű márton...,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.