Kedden a Kúria elutasította a Karsai Dániel által kezdeményezett, az aktív eutanáziáról szóló népszavazás egyik kérdését – számolt be az izomsorvadásban szenvedő alkotmányjogász a Facebookon.

Annak érdekében kezdeményeztem népszavazást, hogy azon halálos betegek, akik állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB), arra hivatkozva, hogy az élethez való jog sérthetetlen, úgy ítélte meg, ilyen kérdés nem bocsátható népszavazásra. Az elutasító döntés ellen felülvizsgálati kérelemmel éltem, a Kúria azonban helybenhagyta az NVB döntését – írta Karsai Facebook-bejegyzésében.

A Kúria sem segít Karsai Dánielen – Kötelességévé tették a bírák, hogy elviselhetetlen fájdalmak között és magatehetetlenül éljen

A halálos beteg Karsai Dániel alkotmányjogász Fotó: RTL

A közzétett döntés szerint az emberi élet és méltóság oszthatatlan egysége miatt nem képzelhető el olyan szabályozás, ami az Alaptörvény módosítása nélkül biztosíthatná a népszavazás alapján megalkotandó törvény érvényesülését. És mivel a Kúria szerint az élethez való jog abszolút jog, ezért még az emberi méltóság védelme sem törheti át – tette hozzá.

Más szavakkal kifejezve: a Kúria kötelességgé tette az életet. Még azok számára is, akiknek az élete csak értelmetlen szenvedés halálos betegségük miatt

- jegyezte meg Karsai, aki közölte azt is, a Kúria döntése ellen hamarosan alkotmányjogi panaszt fog előterjeszteni – írja a a 24.hu

Karsai Dánielt, az ALS izomsorvadásban szenvedő alkotmányjogász-ügyvédet súlyos betegsége miatt rohamosan romló állapota mostanra ágyba kényszerítette, 24 órás segítségre szorul, miközben tudata talán tisztább, mint valaha.

Forrás: 24.hu

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisTehen
@csak úgy...: ha a hülyeség fájna, te ordítanál a fájdalomtól
KisTehen
@CsipkeRózsa: szóval minden alkalommal kényszerítik, amikor beadják neki a gyógyszerét?
KisTehen
@CsipkeRózsa: tudom-tudom ... meg akarja élni, hogy igazat adnak neki
KisTehen
Spanyolország, Svédország, Anglia, Olaszország, MAGYARORSZÁG és Norvégia engedélyezi a passzív eutanáziát - természetesen csak szigorú szabályok között. Passzív eutanáziának minősül az is, ha a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő páciens úgy dönt, hogy elutasítja az életét meghosszabbító beavatkozásokat, mint amilyen a mesterséges táplálás, vagy lélegeztetés.
Nyírfa
Itt két ember minősítette magát: egy "férfi" és egy "nő": Géza és vacsi. Ők kiabálnának a leghangosabban, ha részvétlenséget tapasztalnának magukkal vagy a családjukkal szemben.
CsipkeRózsa
@KisTehen: Már megint hülyeséget írtál!

Te magad írod, hogy beadják neki a gyógyszert, tehát ő nem tudja bevenni azt, nem kényszerítik, ez a megszokott eljárás.

Nem azért, mert "meg akarja élni, hogy igazat adnak neki".

Annyira sem vagy érzékeny, hogy érezhetnéd a véleményed helytelenségét!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.