Kedden a Kúria elutasította a Karsai Dániel által kezdeményezett, az aktív eutanáziáról szóló népszavazás egyik kérdését – számolt be az izomsorvadásban szenvedő alkotmányjogász a Facebookon.

Annak érdekében kezdeményeztem népszavazást, hogy azon halálos betegek, akik állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB), arra hivatkozva, hogy az élethez való jog sérthetetlen, úgy ítélte meg, ilyen kérdés nem bocsátható népszavazásra. Az elutasító döntés ellen felülvizsgálati kérelemmel éltem, a Kúria azonban helybenhagyta az NVB döntését – írta Karsai Facebook-bejegyzésében.

A Kúria sem segít Karsai Dánielen – Kötelességévé tették a bírák, hogy elviselhetetlen fájdalmak között és magatehetetlenül éljen

A halálos beteg Karsai Dániel alkotmányjogász Fotó: RTL

A közzétett döntés szerint az emberi élet és méltóság oszthatatlan egysége miatt nem képzelhető el olyan szabályozás, ami az Alaptörvény módosítása nélkül biztosíthatná a népszavazás alapján megalkotandó törvény érvényesülését. És mivel a Kúria szerint az élethez való jog abszolút jog, ezért még az emberi méltóság védelme sem törheti át – tette hozzá.

Más szavakkal kifejezve: a Kúria kötelességgé tette az életet. Még azok számára is, akiknek az élete csak értelmetlen szenvedés halálos betegségük miatt

- jegyezte meg Karsai, aki közölte azt is, a Kúria döntése ellen hamarosan alkotmányjogi panaszt fog előterjeszteni – írja a a 24.hu

Karsai Dánielt, az ALS izomsorvadásban szenvedő alkotmányjogász-ügyvédet súlyos betegsége miatt rohamosan romló állapota mostanra ágyba kényszerítette, 24 órás segítségre szorul, miközben tudata talán tisztább, mint valaha.

Forrás: 24.hu

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
Az élethez való jog egyben a szabadság, a méltóság joga is, egymástól elválaszthatatlanok. Ennek be-, vagy inkább fekismeréséhez azonban intelligencia szükséges, a gyakorlatban való alkalmazásához pedig demokratikus jogrend.
Magyarország azonban nem inteligens, a demokráciát a háta közepére kívánja. Én pedig a társadalmat uraló erőknek a bumeráng-elvet kívánom, amelyet , igazság szerint kívánni sem kell, mert megkapják. Mert ez az élet rendje.
Van egy mondás, de ezt a jelenlegi döntéshozók nem ismerik: " Ments meg egy embert, és megmented általa az egész világot. "
Aki érti, érti, aki nem, az gondolkozzon rajta.
jáger laszló
Dani
Legyél bátor!Kapd már be azt a kurva + altatót!
csak ennyi
barátilag
J,L,
vitriol
@Nyírfa: Könnyű azt mondani, hogy "gondolkozzon el rajta"! - és ha nincs mivel?
jancsipapa
Sajnálom őt és a hasonló helyzetben lévő embereket , de a világ országainak döntő többségében nincs megengedve az aktív eutanázia. Ebből is azt láthatjuk ,hogy ez rendkívül összetett egészségügyi és morális kérdés...
Nyírfa
@vitriol: @vitriol: 14.12

Jogos. Én is gondolkodhattam volna, mielőtt leírtam, hogy gondolkozzanak.
Nyírfa
@jancsipapa: 14.28

Igen, összetett, és nagy felelősségérzetet kívánó kérdés. Éppen ezért csak ott engedélyezik, ahol képesek együttérezni a beteg állípotával, és az abból eredő döntésével. Ez olyan fokú empátiát, érzelmi intelligenciát, tudatosságot, és fejlett érzésvilágot feltételez, amely keveseknek adatik meg. A magyarok közt mindenképpen.
Nyírfa
@jáger laszló: 13.26

Döbbenetes, hogy mennyire nem érted, miről szól Dániel harca. Arra buzdítani egy embert, hogy ne nyavalyogjon, ölje már meg magát, pontosan olyan keresztényi mint maga a fidesz, amely a legelvetemültebb gyülevész népség a jelenkori magyar politikában.
Dániel egy közösség, a társadalom számára kívánja kiharcolni a méltó , nem magányos, nem erőszakos, fizikai fájdalmaktól mentes, együttérzéssel teli távozás lehetőségét.
Vigyázz a szívedre, nagyon kemények, és szűkek lehetnek az ereid.
KisTehen
@Nyírfa: tévedsz ... dániel nem azért kampányol, hogy maga ölhesse meg magát ... hanem azért, hogy más ölhesse meg őt
Nyírfa
Nincs még egy ilyen ország, ennyi korlátolt, olvasni, érteni , értelmezni, gondolkozni képtelen nyomorult egy rakáson. @KisTehen: Nektek Európa? Nektek???
Csizmás Kond
Szégyellje magát minden olyan ember, szervezet, újság vagy akármi akik ebből a dologból próbálnak bármilyen formában is érvényt szerezni, hallatni a hangjukat vagy hátsó szándékkal valakire ráterelni a szenvedést. Akinek gyilkolászhatnékja van menjen oda és szorítsa meg a nyakát, ha pedig nincs gyomra hozzá akkor fogja be a pofáját...mert azért hogy valaki beteg lesz és stb meg stb nehogy már valakiből gyilkost csináljanak csak mert a faszomtudja milyen emberbaráti szaralakoknak próbálják magukat feltüntetni.
Menőmanó
A magyarok 70%-a egyetért az eutanáziával. De hol érdekli a kormányt a mimagyarok véleménye?
Nyírfa
@KisTehen: 15.00

Tudod, ha tehetném, oda állítanálak Jézus elé, neki pofázzál a kereszténységről, de vidd magaddal az egész szélsőjobboldali brancsodat, a semjénes brigáddal egyetemben.
De, mivel nem tehetem , azt kívánom, de azt nagyon, hogy ébredj fel egy éjjeli órán, verítékben fürödve, és soha többé ne tudd elfeledni, hogy találkád volt a lelkiismereteddel.
És ennyi!
KisTehen
@Nyírfa: "azt kívánom neked, hogy ... ", mint érv ... ez pitiánerségre vall
Nyírfa
@Menőmanó: 15.07

70 %? Túl szép. Nem hallom a követelésüket.
csak úgy....
@KisTehen: fogsz még te fájdalmadban és félelmedben vinnyogva könyörögni, remélem hagynak majd szép lassan megdögleni mert az keresztényi!
CsipkeRózsa
Karsaynak annyi ereje sincs, hogy egy gyógyszert kivegyen a dobozából, senki ne mondogassa, hogy vegye be egyedül. Aki beadhatná neki, elítélnék gyilkosságért. Egyébként se kívánhatja senki, hogy ő végezzen saját magával.
Nyírfa
@CsipkeRózsa: @Pusztai: Nem tud már nyelni sem, ezért táplálják gyomorszondán keresztül.
rücsü41
Úgy látszik hogy a jogba és az azt alkalmazókba egy csepp empátia sem szorult!Az emberiesség is kiveszett az előbb említettekből.Szenvedjen az olyan ember haláláig aki gyógyíthatatlan beteg, gondolom itt a keresztény egyház is beszállt azzal, hogy Jézus is a haláláig szenvedett a keresztfán, s ha ő kibírta a halál előtti szenvedést akkor minden kereszténynek is ki kell bírni ezt a haláltusát.
rücsü41
@rücsü41: Ezen kívül a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria jogalkotásban is "jelesre2 vizsgázott, noha a jogalkotás, a törvény alkotás joga az Országgyűlésre tartozik, és az Országgyűlés nem mondta ki hogy eutanázia ügyében nem lehet népszavazást tartani.Ez a két szervezet kiszélesítette, azaz módosított az törvényt amely szabályozza azt hogy milyen kérdésekben nem lehet népszavazással dönteni!Jogállamban ilyen nem fordulhat elő, mert a bírói gyakorlat nem módosíthatja egy törvény szövegét!
Ftomi
Nagyon rossz üzenete van ennek amit a KÚRIA tett!
DE!
Remélem egyik Kúria tagnak és közeli rokonainak sem lesz ilyen betegség, hogy végre megértsék miről is van szó!
balos
@rücsü41: Ahol a gyilkolást törvénybe foglalják annak a neve hamász!Átvette a fideSS a bevált gyakorlatot,hogy gyilkolhassaon,mikor a csúti-dúcse úgy akarja!
Géza
Akasztotta volna fel magát, amíg bírta, de gyáva.
vacsi
Bármikor megölheti magát, ha elege lett...
DR PRÉDlKÁTOR
@Géza: te megtehetnéd, senki nem sírna érted, csak a férjed...
sokanvagyunk
Nem volt keresztény. Nem kérte. Nagyon beteg volt. Csak egy kutyus volt...
KisTehen
@csak úgy...: ha a hülyeség fájna, te ordítanál a fájdalomtól
KisTehen
@CsipkeRózsa: szóval minden alkalommal kényszerítik, amikor beadják neki a gyógyszerét?
KisTehen
@CsipkeRózsa: tudom-tudom ... meg akarja élni, hogy igazat adnak neki
KisTehen
Spanyolország, Svédország, Anglia, Olaszország, MAGYARORSZÁG és Norvégia engedélyezi a passzív eutanáziát - természetesen csak szigorú szabályok között. Passzív eutanáziának minősül az is, ha a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő páciens úgy dönt, hogy elutasítja az életét meghosszabbító beavatkozásokat, mint amilyen a mesterséges táplálás, vagy lélegeztetés.
Nyírfa
Itt két ember minősítette magát: egy "férfi" és egy "nő": Géza és vacsi. Ők kiabálnának a leghangosabban, ha részvétlenséget tapasztalnának magukkal vagy a családjukkal szemben.
CsipkeRózsa
@KisTehen: Már megint hülyeséget írtál!

Te magad írod, hogy beadják neki a gyógyszert, tehát ő nem tudja bevenni azt, nem kényszerítik, ez a megszokott eljárás.

Nem azért, mert "meg akarja élni, hogy igazat adnak neki".

Annyira sem vagy érzékeny, hogy érezhetnéd a véleményed helytelenségét!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.