A szakértő szerint nem lesz probléma idén a munkaerő megtalálása a Balatonon, mert a vendégmunkások majd feltöltik azokat a munkahelyeket, ahol a magyaroknak túl sokat kellene fizetni.

Vendégmunkások özönlenek a magyar balatoni munkahelyekre – Nekik köszönhetően lassul majd a drágulás

Illusztráció: 123rf.com

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, "ha valaki talpon akar maradni, és ki akar nyitni, akkor kénytelen azt a sokszor elrugaszkodott bért kifizetni, ami a munkaerőpiacon kialakult. De ez jelentősen változott, konszolidálódott helyzet 2022-höz képest." A munkaerőhiány és a jelentős áremelkedés egyszerre sújtotta a nyári időszakban az ország első számú turisztikai célpontjának számító magyar tengert. Tavaly például a 20-30 százalékot is elérte a drágulás mértéke. Ám a szakértő szerint a helyzet megoldódik.

Kovács László szerint 2022-ben volt a legnagyobb a munkaerőhiány a magyar tengernél, amikor sokan elhagyták a szakmát és más szektorba mentek dolgozni, például az építőiparba. Ám most az építőipar gyengélkedik, így a munkavállalók akár vissza is térhetnek a vendéglátóiparba. Viszont a tulajdonosoknak komoly könnyítés, hogy idehaza egyszerű lett a harmadik országbeli vendégmunkások alkalmazása, ami a turizmus mentőöve is lehet.

Tudok olyan szállodáról, ahol 50 szingapúri és indiai alkalmazott dolgozik

– árulta az MVI elnöke.

Azt is hozzátette, hogy a vendégmunkások nem drágábbak, mint a magyarok, ráadásul akarnak és jó minőségben dolgoznak.

Hátrányuk azonban, hogy bonyolultabb velük szerződést kötni, mint a magyarokkal, de léteznek közvetítő cégek, így a nagyobb vállalatoknál ez nagyon jól működik. Hangsúlyozta, a munkaerőpiacon nincs olyan probléma, mint két évvel ezelőtt, de az tény, hogy bizonyos területeken, ahol szakértelem is kell, mint a szakács- vagy cukrászfronton, ott nem megoldás a külföldi munkavállaló.

Arra a kérdésre, hogy találkozunk-e Fülöp-szigeteki vendégmunkásokkal a Balatonon idén nyáron, azt mondta, hogy biztosan, igaz nem feltétlenül mint dolgozóval, hanem lehet, hogy mint vendéggel.

Kovács László azt is elmondta, hogy nagyjából 8-10 százalékos lehet az áremelkedés mértéke idén a magyar tengeren, ez is inkább a bérköltségek miatt lesz jellemző. Úgy látja, a munkavállalók kénytelenek lesznek lejjebb adni a fizetési igényükből. A legnagyobb hazai álláskereső portálon 600-800 ezer forint közötti nettó bérért is keresnek felszolgálókat, de Kovács László szerint nem ez az általános bérszínvonal, legfeljebb a szezonális üzletekre lehet a jellemző.

Lehet követelni, de azok a munkavállalók, akik ilyen követeléssel állnak elő, lehet, hogy egy-két hónap után utcára kerülnek, mert képtelen azt a bérigényt az üzlet kitermelni.

Forrás: vg.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
orbannak azert kellenek a migransok, hogy leverjek a magyar munkaero bérét.
Ez is egyfajta hazaarulas.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
izéke
De azért az árak nem fognak mérseklődni,sőt!
jáger laszló
Balatonra jöhetnek a migránsok!Szívesen látjuk őket,hiszen őket fogadjuk!
Lángos pedii kell!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Csizmás Kond
...hát persze hogy a kormány a hibás ha a kapzsi vállalkozó nem akarja megfizetni a magyar munkaerőt...
Yoda69
orbannak azert kellenek a migransok, hogy leverjek a magyar munkaero bérét.
Ez is egyfajta hazaarulas.
Aki Én
@Pusztai: ...,,ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját."
De a fidesz mindent elkövet, hogy ez így legyen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.