A Demokratikus Koalíció azt állítja a köztársasági elnökről, hogy az ügyvédként törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek. Egy neves ügyvéd szerint téves a DK jogértelmezése. 

Mint arról a Propeller beszámolt: Dobrev Klára szerint Sulyok közreműködésével kerültek magyar termőföldek jogellenesen külföldiek tulajdonába. A politikus egy konkrét esetet mutatott be, amelyben 103 hektárnyi földet egy magyar magánszemély először egy másik magyarnak ajándékozott, aki pedig kölcsön- és jelzálogszerződés révén haszonélvezeti jogot jegyeztetett be egy külföldi cégnek. Dobrev Klára kifejtette birtokában egy német nyelvű, magánszemélyek közti úgynevezett zsebszerződés is van, amelyben szerinte a felek voltaképp elismerik, hogy törvényellenesen cselekedtek.

Ez kőkemény: ismert ügyvédtől kapott súlyos kritikát Dobrev Klára

Horváth Lóránt, az Ügyvédkör elnöke  Fotó: Facebook/Ügyvédkör 

Az ATV azt írja: Horváth Lóránt ismert ügyvéd, az Ügyvédkör elnöke szerint ez a kétezres évek elején semmilyen módon nem volt törvénysértő. Az ügyvéd véleménye azért releváns, hiszen a szakterületei az alábbiak: költségvetést károsító bűncselekmények védelme, gazdasági bűncselekmények, adójog, gazdasági jog.

Az Ügyvédkör szakmai szervezet elnöke az ATV Híradónak elmondta: földtörvény célja valóban az volt, hogy magyarországi termőföld ne kerüljön külföldi tulajdonba. Horváth Lóránt, azok alapján, amiket Dobrev Klára állított, úgy véli a haszonélvezet átadása önmagában nem jogellenes.

Sándor-palota közleményben reagált Dobrev Klára mondataira. Ebben azt írták, hogy Sulyok Tamás törvénybe ütköző szerződés megkötésében sosem vett részt, és az államfő hivatala megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Zamecsnik Péter és Hack Péter szerint el fogják utasítani az államfő elleni feljelentést. A két jogász szaktekintély az ATV Egyenes beszéd című műsorának volt a vendége. 

Hogy köztörvényes bűnöző-e vagy nem a köztársasági elnök, ahogy a DK állítja, soha nem fog kiderülni, mert ennek eljárásjogi akadálya van, nevezetesen az elévülés intézménye

– fogalmazott az adásban Zamecsnik Péter neves ügyvéd. Következésképp, ha valaki ebben az ügyben följelentést tesz, akkor az ügyészség elutasítja a feljelentést: magyarul nem fogja a nyomozást elrendelni.

Hack Péter, az ELTE ÁJK tanszékvezetője, jogászprofesszor elmondta: a törvény értelmében három napja van az ügyészségnek arra, hogy döntsön arról, hogy elrendeli-e a nyomozást, vagy elutasítja-e a feljelentést.

Tekintettel az elévülésre, törvény értelmében nem hozhat más döntést az ügyészség, mint hogy elutasítja, mert ugyan a részletek viszonylag kevéssé ismertek, de az bizonyos, hogy ez nem lehet olyan bűncselekmény, ami húsz év távlatában is büntethető lenne. Tehát maximum a három év az elkövetéstől számított három éven belül elévült

– fogalmazott Hack.

A műsorban az is elhangzott: problémás kijelenteni, hogy a Sulyok Tamás köztörvényes bűnöző, mert az Alaptörvény értelmében az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. És az elévülés miatt nem lesz olyan fórum, ahol ezeknek az eseteknek a részletei bíróság előtt megítéltetnének, mert nincs olyan bíróság, ami egy 2002-es, ilyen típusú ügyet tárgyaljon.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
A legfontosabb közjogi méltóságokra akkor alkalmas valaki, ha réges-régen, ami ma már nem büntetőjogi kategária, lopott, csalt, hazudott.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@Dr. Proktor: 07.42

Van igazságod, de, felteszem, az ügy felvezetés nélküli előrukkolásával azt akarták elérni, hogy hidegzuhanyként érje a fideszt, ne legyen lehetőségük felkészülve fogadni a bejelentést.
Hogy éppen most, ez reakció lehet Magyar színrelépésére.
Dr. Proktor
@Nyírfa: Szerintem pedig öngól volt! A marketing lényege az és ez a politikai marketingre is áll, hogy felkelti a figyelmet, növeli majd előadja a szándék tárgyát!
Jó példa erre egy régi amerikai mosópor reklám, ahol meghírdették a "MSO" mosóport, de a képen "MOS" felirat volt, beírtak vagy ezren hogy itt valami nem stimmel, erre elnézést kértek és kiírták hogy ez a "SOM" mosópor, a képen még mindig "MOS" felirat volt, mire már százezrek reklamáltak és így tovább, mire a szövegben és a képen is a "MOS" felirat szerepelt.
Országos vezető hír lett...
Nyírfa
@Dr. Proktor: 08.40

Juttasd el a jól felépített, adagolt információkat a vidéki településekre, ahol a többség él, és a fideszre szavaz.
Budapesten , Szegeden nem kell bizonygatni, hogy gazember kormányunk van, hogy csaló az elnök, és még azt is a képünkbe tolják, hogy köztársasági, akkor, amikor az államformánk már nem köztársaság.
Emlékszem a nagy tüntetésekre, amikor az ellenzéki pártok a fővárosban rengeteg embert tudtak az utcára vinni, de a lelkesedés, a folytatás mindig elmaradt, és ez a csalódás megágyazott az újabb kalandoroknak, most éppen MP-nek.
Tudod, a reklámmal én is úgy vagyok, hogy felkelti a figyelmem, utána nézek , majd eldöntöm hogy az áru, a termék érdekel-e a továbbiakban. Én döntöm el, nem az, aki rám akarja tukmálni.
A tudatosságra nevelés az egyik legfontosabb cél, hogy ne váljunk megvezethetővé, manipulálhatóvá.
Dr. Proktor
@Nyírfa: Te döntöd el mert Te vagy!
A nép, az Isten adta nép viszont rohan a boltokbaIlyenolyan mosóport venni mikor előző nap megjelenik a reklám a köztévén? "Ilyenolyan mosópor a kék gyöngy erejével!"
Nyírfa
@Dr. Proktor: 09.22

Szerencsém volt, felvilágosult szülőkkel áldott meg a sors. És nyilván én is kellettem hozzá. :) A jó példa ragadós, ha van hozzá fogadókészség.
balos
@lusta: Á!De hogy! Tűz és vízpróba!Amelyik túlélte,abból jó tömeggyilkos támogató lett!Minden szart benyel amit a geciék termelnek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.