Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában – jelentette ki az agrárminiszter a hajdú-bihari Bihartordán.

Nagy István a helyi Ezüstkalász-2000 Kft. új szarvasmarha telepének átadóján azt mondta, 2027-ig 2900 milliárd forint áll rendelkezésre az agrárium modernizálására, ami egyedülálló Európában.

Nagy István elárulta, mi magyar mezőgazdaság hátránya

Fotó: MTI/Kiss Dániel

A tárcavezető szerint ez az összeg, amelyből 600 milliárd forint európai uniós támogatás, 2300 forint pedig nemzeti forrás, a háromszorosa az eddigi összegnek, aminek felhasználásával megszületik a 21. századi magyar mezőgazdaság.

Hozzátette:

nagy hátránya volt eddig a magyar mezőgazdaságnak, hogy elsősorban alapanyagokat állított elő.

A jövőben technológiai korszerűsítéssel, precíziós gazdálkodással, minél több hozzáadott értékkel, minél nagyobb feldolgozottsággal lehet jobb minőségű termékeket előállítani, és a gazdálkodóknak minél nagyobb jövedelmet elérni – sorolta.

Nagy István szerint mindez hozzájárul, hogy aki vidéken él, az minőségi környezetben él, és megtalálja a számításai ott, ahol született. Az agrárminisztert kitért a pályázatokra is, amelyeknek "három lába" van.

Az első a legkisebbek támogatása, ahol önrész sem kell, 15 ezer eurót, mintegy hatmillió forintot lehet elnyerni, az egyetlen feltétel, hogy öt évig folytatni kell a támogatást nyert tevékenységet.

A második a kis családi vállalkozások támogatása, ahol 200 millió forint az elnyerhető felső határ, és 50 százalékos önrész kell hozzá.

A "harmadik láb" az exportképes nagygazdaságok pályázati finanszírozása, ahol ötmilliárd forint a felső határ – magyarázta Nagy István hozzátéve, hogy 200 milliárd forint összegre írnak ki új pályázatokat, 50 milliárdra a kis családi gazdaságok, 150 milliárdra a nagyvállalkozások pályázhatnak.

Újításként vezetik be, hogy az önrészt csak utoljára kell hozzátenni: a

milliárdos projektekhez a 20 százalék, a kisebbekhez az 50 százalék forrást előlegként folyósítják, hogy mielőbb megkezdődhessenek a fejlesztések, és közben gördülékenyebbé váljon az önrészhez szüksége banki hitelek intézése.

További újítás – fűzte hozzá –, hogy a pályázatokat az év végéig folyamatosan hirdetik meg, s mind a 64 pályázati lehetőséget még az idén közzéteszik.

Vitányi István, a térség fideszes országgyűlés képviselője örömmel nyugtázta, hogy a kormány folyamatosan támogatja a vidéken élőket, akiket arra bíztatott, hogy merjenek vállalkozni.

Hozzátette: a június 9-i választásoknak az is a tétje, hogy a térségben is megnyilvánuló nagyívű fejlesztések folytatódjanak.

Kiss Ferenc, az Ezüstkalász-2000 Kft. ügyvezetője jelezte: 2,5 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg a gazdaságukban csaknem 1,2 milliárd forint pályázaton elnyert támogatással.

A beruházás során kétmilliárd forintot költöttek épület- és technológia fejlesztésre, ötszáz milliót pedig gépészeti beszerzésekre – tette hozzá, megemlítve, hogy egyebek között 500 férőhelyes, robottechnológiával ellátott tehénistálló építettek.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

puszt
Hogy mi? Ti!
Elloptátok a földeket azoktól, akik tudták, hogyan kell hasznosítani. Műkörmösöknek adtátok a támogatásokkal együtt, akik csak a támogatásokkal tudnak mit kezdeni, a földdel nem, így azt bérbe adják azoknak, akik eddig művelték, rettentő drágává, gazdaságtalanná téve a termelést!
Dr. Proktor
Én hülye meg azt hittem hogy az akku gyárak építése aranykoronás földeken...
jesz
Szerintem ez az ember nem is tudja igazán, merre van az előre...
puszt
Hogy mi? Ti!
Elloptátok a földeket azoktól, akik tudták, hogyan kell hasznosítani. Műkörmösöknek adtátok a támogatásokkal együtt, akik csak a támogatásokkal tudnak mit kezdeni, a földdel nem, így azt bérbe adják azoknak, akik eddig művelték, rettentő drágává, gazdaságtalanná téve a termelést!
Loksmith
Az egyik nagy baj a föld alapú támogatás, a földtulajdonos (aki sokszor nem is a mezőgazdaságból él) mindenképp megkapja a pénzt.
Toller Béla
Áll rendelkezésre...Tudod mi áll ? Rendelkezésedre ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.