Budapest gyakorlatilag kivonult az útfelújítási feladatköréből, ezért olyan rosszak az utak, hogy háborús filmeket lehetne forgatni – fogalmazott Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szombati sajtótájékoztatóján a fővárosban.

Vitézy Dávid számokkal is alátámasztotta állítását. Azt mondta, hogy Budapest 1100 kilométernyi úthálózatából a főváros által fenntartott főutaknak egy év alatt – 2023-ban – mindössze 0,6 százalékát újították fel. Hozzátette, ha ezt ilyen tempóban folytatják, akkor minden útszakasz 166 évente kerül sorra, miközben legalább 20 évente illene útfelújítást végezni.

Vitézy Dávid is elkezdett a háborúval kampányolni

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Változtatni kell ezen – jelentette ki a főpolgármester-jelölt. Kifejtette, a 101 pontos programjában szerepel, hogy a ciklus végére megtízszerezik az útfelújítások jelenlegi volumenét. Ez azt jelentené, hogy a következő ciklusban 350 kilométer utat újítanak fel, ami már érezhető előrelépés.

A felújítás a jelölt szerint nem csupán új burkolatot jelentene, hanem azt, hogy a 21. század elvárásai szerint "faltól falig" rendbe kell tenni a dolgokat: ahol hiányzik a járda, a kerékpározási lehetőség, hiányoznak a fák, gyalogátkelőhelyek, ahol a közművek nem megfelelően vannak elhelyezve, mindenhez "hozzá kell nyúlni".

Azt mondta: együtt kell működni a kerületekkel és az útállapotok, valamint az ott közlekedők száma szerint kell meghatározni a rekonstrukciók sorrendjét, nem pedig az alapján, hogy DK-s vagy fideszes-e a polgármester.

"Karácsony Gergely nyilvánvalóan ennek alapján dönti el", hol lesznek útfelújítások, vélelmezte Vitézy Dávid, aki rámutatott arra is, hogy 2023-ban mindössze 280 millió forintot költöttek erre a célra a 400 milliárd fölötti költségvetésből. Vagyis nem érték el a teljes költségvetés 0,1 százalékát sem.

Valamiféle "álzöld logikának" nevezte, hogy az autós közlekedés visszafejlesztése kapcsán azt gondolják, az útfelújtások elmaradása arra ösztönzi az embereket, hogy ne autózzanak, majd rögtön hozzátette, vitatkozik ezzel.

A rossz útállapotok több környezetszennyezést okoznak, és a busszal utazóknak is megkeserítik az életét

– fejtette ki.

Kérdésre, hogy előteremthető-e évi 2,8 milliárd forint útfelújításra, a főpolgármester-jelölt kifejtette, hogy reálértéken a főváros anyagi helyzete ma nem rosszabb, mint Tarlós István első ciklusában volt, amikor a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) ő vezette, mégis nagyságrendekkel több utat tudtak felújítani.

Vitézy Dávid azt mondta: Budapest akkor évi 5 milliárdot költött erre a célra, ami most is vállalható, csak "át kell gondolni a főváros költségvetését". Mert nem mindegy, hogy mennyi megy el "pártkáderek" kifizetésére – jegyezte meg.

Milliárdokat költenek el arra, hogy Draskovics Tibor, Gál J. Zoltán és társaik üljenek különböző igazgatótanácsokban

– fogalmazott.

A főváros Vitézy Dávid szerint ma sok szempontból "kifizetőhelyként" működik. Rengeteg ponton meg lehetne fogni a pénzek elfolyását, és több forrást lehetne fordítani az útfelújításokra – jelentette ki.

Kitért arra is: a választópolgárok között járva, szombaton az óbudai piacon azt érzékelte, hogy Budapesten főpolgármester-váltó hangulat van.

Majd reagált azokra a bírálatokra, amelyeket a BKK-rendészet szükségességének megfogalmazására kapott korábban, mondván, hogy az "hajléktalanellenes" intézkedés lenne. Ezzel kapcsolatban kifejtette: nem hajlandó beletörődni abba, hogy normális helyzetnek számítson, hogy emberek a "dolgukat végzik" járműveken, a többi utasnak azt kell néznie, hogy milyen testnedvekkel van átitatva az ülés. Abba sem lehet beletörődni, hogy a legkülönfélébb "atrocitások történnek a járműveken" – tette hozzá.

A BKK-rendészet nem hajléktalanellenes, hanem utasbarát intézkedés

– jelentette ki.

Hozzáfűzte: Karácsony Gergelynek inkább mellé kellene állnia. Vitézy Dávid szerint nem "moralizálásra" van szükség, hanem "valós cselekedetekre", hogy tisztább és biztonságosabb környezetben lehessen utazni. A hajléktalan embereknek nem azzal tesznek jót, ha beletörődnek a jelen helyzetbe, hanem azzal, ha megpróbálnak rajtuk segíteni – hangoztatta a főpolgármester-jelölt.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Ne feledjük, hogy Dávidka volt fideszes államtikár a fidesz küldötte. Dávidka szakért: már bányászkodik’ is
uploads.disquscdn.com/images/1a6e9db42b5b6cc3937c1a5401ac3d3715b85e6f9577d2d975fb60ff7e6edd4a.jpg?w=800&h=482
Na, mi van, bedobták hátul a pénzérmét a wurlitzerbe, és most a kampánybohóc csörömpöl, beindult a hadova, amíg le nem merül benne az elem? De ez a Vitézy irritál. Mindenbe beleugat, ha kérdezik, ha nem. Amikor államtitkár volt se értettem mitől lett akkora szakértő. Ő is elb*szott pár dolgot, most meg mint egy előkelő idegen osztogatja a tanácsait.
Nyírfa
@Giovanni Alba: 09.42

Az ötlet Karácsony által megvalósításra is került. Igaz, kicsit idősebb diákokkal, de már megszületett az együttműködés, ami nemcsak ötletparádé, hanem komoly várostervezés.
Többek között ezért is fogok Gergelyre szavazni. Csak kell mellé egy erős támogató, aki a megfelelő időben megfelelő kritikát is tud gyakorolni.
namihami
Ez is csak egy Orbán-szál! Olyan Ungár 2.0! És a Magyar Petya se több egy frissen feltörekvő klubtagnál!
""Divide et semper!""--- minél több az ""ellenzék"", a Kmalac helyzete annál jobb!
Ezek az Orbánklónok a valódi ellenzék kinyírására vannak kitalálva és főként FIZETVE! És még azt is velünk!
Nyírfa
@Clavigo: 12.58

Ez bizony könnyen elképzelhető. S bármennyire is próbál helyezkedni, gesztusokkal élni Karácsony és stábja felé, miszerint akár a helyettese is lehet Gergely - ezen azért mosolyogtam - , avagy ő hajlandó a főpolgármester-helyettesi pozíciót betölteni a mi győztelmünk esetén , nem tud kibújni a bőréből: ő a Tarlós-éra neveltje, ezer szállal kötődik a fideszhez, s nem kétséges, hogy nem mérlegel, ha választania kell a "családja" és a főváros érdeke között.
terlasz
Az útfelújításokra is sok pénz kell, ezért aztán jól elvonja a kormány ezt a lehetőséget, mert így hazudhatja a főp.mester tehetetlenségét, de sokan átlátunk a szitán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.