Precedens nélküli kötetlen sajtóbeszélgetés helyszíne volt a Ferenc pápát Rio de Janeiróból Rómába szállító repülőgép, melyen az újságírók szabadon kérdezhették az egyházfőt és ő is szabadon válaszolt.

Ferenc pápa több mint egy órán át válaszolt a vele együtt utazó hetven olasz és külföldi újságíró kérdéseire. Szó volt az IOR vatikáni bank sorsáról és Ferenc pápa vatikáni mindennapjairól is.

Az első kérdés a Vatikánban létező meleg lobbira vonatkozott. Ennek létezésére az egyházfő még egyik júniusi beszédében utalt. Ferenc pápa megköszönte a kérdést és úgy válaszolt: "ha valaki meleg és az Urat keresi és jó szándékú, ki vagyok én, hogy elítéljem?". Az egyházfő hozzátette, a probléma a lobbikkal van, nem az emberek esetleges vonzalmával. Ferenc pápa szólt a külön élőknek és elváltaknak az egyházba való visszafogadásáról is, azt hangoztatva, hogy velük szemben elérkezett a könyörületesség ideje.

A márciusi megválasztása óta az apostoli paloták helyett a Szent Márta-házban lakó pápa elmondta, képtelen arra, hogy egyedül éljen a vatikáni palotákban. "Lelkileg nem bírnám" - fogalmazott. A szintén a Vatikánban élő XVI. Benedekről azt mondta, olyan, mintha bölcs nagyapjával élne egy otthonban.

Az általa elindított vatikáni reformokkal kapcsolatban kijelentette, lehet, hogy ezeket egyesek ellenzik, de ő nem vett észre nagy ellenállást. "A kúriában is vannak szentek, és vannak itt olyanok is, akik nem annyira szentek" - tette hozzá. Nunzio Scaranóval, az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) júniusban letartóztatott tagjával kapcsolatban - aki húszmillió eurót próbált Svájcból Olaszországba csempészni - Ferenc pápa úgy fogalmazott: Scarano sem szent.

Az egyházfő hozzátette, hogy az IOR vatikáni bank esetleges átalakításáról még nem döntött. Azt mondta, a bank szerepének átvizsgálására kijelölt bizottság véleményében bízik: "nem tudom, mi lesz az IOR-ból, de akármi is legyen, fontos, hogy átlátható és becsületes legyen".

Vatikáni és olasz illetékesek hétfőn jelentették be, hogy a Vatikán és Olaszország megállapodást írt alá július 26-án a pénzmosás elleni közös küzdelemről, miután a közelmúltban több botrány is kirobbant a Szentszék pénzügyi intézményei körül.

A repülőgépen folytatott kötetlen sajtóbeszélgetés során a pápa elmondta, hogy az egyház nők nélkül olyan, mintha az apostolok Mária nélkül maradtak volna. A sajtó gyakran ír az egyház tagjainak fiatalkori félrelépéseiről, de ezek nem mindig bűnök. Bűncselekmény viszont a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélés - hangoztatta Ferenc pápa.

A riói látogatása alatti biztonsági problémákat illetően a pápa kijelentette, hogy őrültségnek tartotta volna a népet elválasztani püspökétől. "Ha ezt nevezzük biztonságnak, akkor vegyük úgy, hogy én a másik őrültséget választottam" - fogalmazott arra utalva, hogy minden biztonsági figyelmeztetés ellenére minél közelebb akart kerülni a hívőkhöz.

Ferenc pápa azt is elmondta, meglepte, hogy akkora sajtóvisszhangot kapott az a fekete táska, mellyel július 22-én Rómában felszállt a Rióba induló repülőgépre. "Nem az atombomba kódja volt benne, hanem a bibliám és a borotvám. Hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy normális életvitelünk legyen" - mondta.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dr. prédikátor
@Brother Louie: Nem kell hogy leigya magát az a szerencsétlen.Már most is csak egy kevés vér van az alkoholjában.
lbs
@leszúrt rittberger: Lényegében azt mondta ki a pápa ami a homoszexualitást elutasítók nagy többségének a véleménye:
Maga a homo hajlamok nem bűnök, senki nem tehet arról, hogy annak születik.
Akkor kezd bűnné válni, amikor elkezdik magukat reklámozni és kiváltságokat kezdenek maguknak követelni.
Nakimaga
Vallás hívőnek sem születünk,a neveltetésünk eredményeként könyvelhetjük el !
Jézus tanítását,miszerint;az vesse rá az első követ...(,aki nem vétkezett (meleg)!)
csa-csa
@szöszmösz: "Született ateista vagyok, de ez a Pápa tetszik. "

én is megrögzött ateista vagyok (ráadásul r. katolikus - gyerekkori keresztelkedés - ) és szintén tetszik a pápa dumája, de gyanús!! Remélem nem hiszi hogy ezzel a pedo. hajlamaik "meghallgatásra" találnak.
Jobban örültem volna ha "bombaként" robbantja, hogy a kat. egyház feloldja a cölibátust!!
Na az egyszer s mindenkorra - ha nem is bizonyítandó azonnal - de enyhítené a róluk kialakult véleményt!
csa-csa
ja! és azt bezzeg nem mondta, " Ki vagyok én, hogy elítéljem a pedofilokat?.."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.