A lengyel kormány még a nyár folyamán döntött arról, hogy a nyugdíjrendszert átalakítja, a miniszterelnök három opció közül választhatott, a mai bejelentés szerint a legradikálisabb opciót választották - olvasható a Portfolio.hu oldalon.

Donald Tusk miniszterelnök elmondta, hogy az államadósság nagyobb mértékű csökkentése érdekében a nyugdíjalapok egész kötvényportfólióját államosítják.

A pénzügyminiszter szerint az adósságot 8%-ponttal lehet csökkenteni csak azzal, hogy a kötvényállomány visszakerül az államhoz. A miniszterelnök szerint a nyugdíjalapok túlságosan magas költséggel működtek és a rendszer kialakítása nagyban hozzájárult az adósság megemelkedéséhez - írja a portfolio.hu.

A kormány arról is döntött, hogy az eddigi kötelező rendszert önkéntessé alakítják át. Ezzel egy időben a tagoknak dönteniük is kell arról, hogy maradnak a vegyes rendszerben, vagy visszatérnek a tisztán állami rendszerbe. Az embereknek három hónapjuk lesz arra, hogy döntsenek, hasonlóan a magyar megoldáshoz, ha a tagok nem nyilatkoznak, akkor automatikusan visszakerülnek az állami pillérbe.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Ez a különbség, mert ugye a Fidesz a 3 ezer milliárdot lenyúlta
és látszata sincs, hiszen az adósságállomány nem csökkent, hanem növekedett !
bretagne
Megmondta O.V., hogy az egész világ utánozni fog minket. Úgy látszik, csak a rosszat utánozzák. Igaz, hogy jó meg nincs.
csikknorisz
Nekik se volt türelmük. Minden most kell, rögtön. Az ecceri embertől meg elvárnák, hogy rakosgasson félre. Vegyé hosszúlejáratú államkötvényeket bame, az a jövő. Közben meg pont az ellenkező példát mutatják. Nem gondolunk a jövőre, csak az aktuális kormányciklus kiadásai számítanak. Hogy pár év múlva a visszájára fordulna, az meg le van szarva, nekünk most kell a zsé. Most nem azért, de milyen befektetés működik úgy, hogy semmivel nem kell hozzájárulni, csak majd úgy elkezd évekkel, évtizedekkel később hasznot, de legalábbis megtérülést hozni?
bebetv
Azért van egy hangyafingnyi különbség a 2 lenyúlás között. Arról ugyanis nem szól a verdikt, hogy akik nem lépnek vissza az állami rendszerbe azok elvesztik az állami nyugdíjjogosultságuk. Ha figyelmesen olvassuk el a cikket lehet maradni a vegyes rendszerben, csak ez innentől már önkéntességi alapon működik tovább. Magyarán nem kötelező átlépni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.