Látványos hiba volt az EU-szabályok által lehetővé tett átmeneti korlátozások nélkül beengedni Nagy-Britanniába a közép- és kelet-európai új uniós tagállamok munkavállalóit – írta szerdán megjelent cikkében Jack Straw.

A brit Munkáspárt egyik legtekintélyesebb veterán politikusa, aki a 2004-es EU-bővítés idején külügyminiszter, előtte pedig belügyminiszter volt, választókerületének lapja, a Lancashire Telegraph által közölt cikkében úgy fogalmaz, hogy a lemondás a bevándorlási korlátozásokról "jó szándékú politika volt, amelyet elfuseráltunk".

"Az egyik látványos hiba, amelynek magam is részese voltam – bár nem egyedül –, az volt, hogy feloldottuk az átmeneti korlátozásokat az EU-ba 2004 közepén felvett kelet-európai országokkal, például Lengyelországgal és Magyarországgal szemben" – írta a jelenleg alsóházi képviselőként politizáló Straw.

A munkáspárti politikus elismerte, hogy a későbbi fejlemények nyomán értéktelennek bizonyult az az egyébként alapos kutatásra épített brit belügyminisztériumi előrejelzés, amely évi 5-13 ezerre taksálta az új EU-tagállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók várható számát, mivel például 2010-ben a nettó bevándorlás ezekből az országokból megközelítette a negyedmillió főt.

Straw a korabeli munkáspárti brit kormány eddigi legmagasabb rangú egykori tagja, aki hibának minősítette a kelet-európai munkavállalók korlátozás nélküli beengedését a 2004-es EU-bővítés után.

Mindazonáltal a 2010-es választások óta ellenzékben politizáló Labour jelenlegi vezetője és miniszterelnök-jelöltje, Ed Miliband is kijelentette nemrégiben, hogy a Munkáspárt ma már nem engedné be korlátozás nélkül a közép- és kelet-európai EU-tagállamokból érkező munkavállalókat.

Nagy-Britannia volt a legnagyobb olyan nyugati EU-tagország, amely 2004-ben a lehetséges átmeneti korlátozásokkal nem élve, azonnal megnyitotta munkapiacát az akkor uniós taggá vált nyolc közép- és kelet-európai ország, köztük Magyarország előtt.

A Demos nevű – magát pártközi, de inkább baloldali irányultságú intézményként meghatározó – londoni kutatóműhely néhány hete közzétett tanulmánya szerint a 2004-es EU-bővítés utáni hét évben csaknem 1,5 millió munkavállaló érkezett a keleti tagállamokból Nagy-Britanniába, és közülük egymillióan tartósan letelepedtek. Az elemzés szerint "ez volt a legnagyobb békeidőbeli népvándorlás az európai történelemben".

Visszatekintve egyértelmű hiba volt nem alkalmazni az uniós szabályok által engedélyezett hétévi átmeneti korlátozást, sőt az is, hogy az EU nem vette fontolóra általánosságban is valamilyen jövedelmi küszöb elérésének előírását a munkaerő szabad áramlásának lehetővé tételéhez – állt a tanulmányban.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

aborisz
Ezek szerint a munkás párt jobban kedveli afrikai bevándorlókat mint a magyarokat ,
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Másik
@verőce21: "Ezek mindegyike munka-, és tanuláskerülő volt itthon! "
Ha ez így van, félre bánat, félre bú, mi úgysem láttuk volna hasznukat, nyűglődjenek velük az angolok. Most már csak azt kell kitalálni, hogy lehetne a többi hasonszőrűt is utánuk küldeni, és akkor a sok okos, szorgalmas itthonmaradottal "a haza fényre derül".

Ezzel együtt már megbocsáss, de miféle emberekkel keveredtél? Nem tudod, hogy aki korpa közé keveredik, azt megeszik a disznók?
Másik
@Tekla: "Ennyire nem számít ,hogy lesz -e még hova haza jönni?" Ennyire.

Meghatóan kedves ez a naivitás, tisztalelkűség, ami a soraidból árad.
Én a múlt század közepén születtem, megéltem egyet-mást, végzettségeimnél, olvasottságomnál fogva nem tartom magam teljesen ostobának.
Tudod én is hazaszeretetre neveltem a gyerekeimet, jómagam ezért nem disszidáltam, pedig simán leléphettünk volna rokonokhoz.
De a hazafiúi/honleányi lelkesedést nem lehet bepanírozni és kisütni, a boltban sem adnak érte semmit.

Fájó dolog azt látni egy anyának, hogy a drága pénzen kitaníttatott szakmával, diplomával, nyelvvizsgával útnak indított gyerekei nyelik az éhkoppot úgy, hogy itthon is csak a Verőce által emlegetett tudást nem igénylő munka jut. Feketén vagy szürkén, sokszor ki sem fizetve. Hogy a velem élő lányom átlag 10 órában hajtotta magát, de mert a munkáltató nem fizetett, én tartottam el. Még az volt a legszerencsésebb időszak, amikor az egyetem alatt mosogatólány lehetett annál a bizonyos étteremhálózatnál. Ahogy megszűnt a tanulói státusa, már az sem. Baranya megye nem sokkal rejt több lehetőséget, mint BAZ megye. Elmentek ...
Most messze vannak, de megvan nekik ami az élethez kell. Nem nagy csodák, nem luxus dolgok, nem szoktattuk hozzá őket. Nem kell éhezniük, lett jövőképük, lett társuk, akivel családot lehet alapítani, mert van mire.
Ők már nem jönnek haza, pedig az volt a terv, hogy kicsit megerősödni anyagilag, és vissza.
Másik
@Tekla: Kikaparni másnak a gesztenyét? :)
A Földnek ebben a szegletében ez nem szokás. Ha van valami, ami alapján meg lehet határoni ki a magyar, hát az a széthúzás, ellenségeskedés, az empátia és a szolidarítás teljes hiánya.
Emlékezz csak vissza az elmúl 3 év különböző összeugrasztásai milyen jól működtek!
Amikor kellett, szidtuk a rokkantnyugdíjast, a szolgálati nyugdíjast, a szerncsésen hosszú életet megélt öregeinket, a rendőrt, a tanárt, az orvost, a közalkalmazottat, a határon túliakat és ha nincs más, szidjuk a zsidókat, meg a cigányokat. Egyik párt szimpatizánsa gyalázza a másikét, ateista a hívőt, folytassam? :)
Egyik "megtámadott" csoport sem kapott támogatást a többitől.

Na ezért fognak egyer itt lakni azok, akiket nem szeretnél, nem azért mert kb 500 ezren külföldön élnek a több mint 9 millióból.
csa-csa
@nehogymá: minden ország idegen munkavállalója elveszi a munkát a befogadó polgárok elől. nem hiszem hogy többek között Londonban nincs annyi felnőtt munkaképes ember, hogy ne dönthetnének úgy hogy márpedig ide egy fia - vagy csak a mininális - idegen sem jön melózni. majd mi megcsináljuk és ennyi. mi is befogadunk boldog boldogtalant, munkát adunk nekik, a magyar meg megdöglik a munkanélküliségtől.
nehogymá
csa -csa a befogadottak nagy része határontuli magyar.nagyon kevés máshonnan származó kap menekült státust azok nagy része is tovább megy.a munkanélküliséget nem a sziriai vagy koszovoi menekültek gerjesztik.de én nem is erröl irtam.angliában más a rendszer.nem kell 4o órát dolgozni.megoldható az élet másképp.a külföldi persze annyit akar mert ugy tervezi hazamegy.akik viszont kinn is akarnak maradni ,azok már másképp csinálják az életük.éppen a 4o vagy több óra az ami miatt nem vesznek fel annyi embert, a többi esetleg nem kap plusz órát.általában 16 2o órás szerzödés van,ez a garantált.ettöl lehet eltérni.3o al már elégedettek.ehhez vedd hozzá amit irtam,ezért sokallanak be a lengyelektöl.
verőce21
@Másik: (00:28) "Na ezért fognak egyer itt lakni azok, akiket nem szeretnél" - milyen igaz és megszívlelendő gondolat minden "igaz" magyar ember számára!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.