A sajtószabadság helyzete jelentősen romlott világszerte 2014-ben, ami elsősorban a terrorszervezetek tevékenységének a következménye.

Ezt állapította meg a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet éves jelentésében. Az RSF rangsorolásában Magyarország az előző évhez képest egy hellyel került hátrább.

"Különböző tényezők miatt általános hanyatlás történt az információs háborúk megjelenésével, amelyekben a nem állami csoportok a tájékoztatás zsarnokaiként viselkednek" – mondta Christophe Deloire, az RSF főtitkára az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre és a Boko Haram nigériai terrorszervezetre utalva. Az RSF szerint azonban a gazdasági és a pénzügyi válság is negatívan hatott a sajtószabadság helyzetére mind az öt kontinensen.

"2014 a sajtószabadság jelentős visszaesésének az éve. A rangsorolt 180 ország kétharmada rosszabbul teljesített, mint az előző évben" – hangsúlyozta a jelentésben a szervezet.

Az RSF Magyarországot a 65. helyre sorolta a 2013-as 64. után azon a listán, amely 180 országot rangsorol a sajtószabadság elveinek érvényesülése alapján. Magyarország után Bosznia-Hercegovina és Szerbia következik. Az uniós tagállamok közül Magyarország mögött áll Olaszország a 73., Görögország a 91. és Bulgária a 106. helyen.

A listát bemutató közlemény emlékeztetett arra, hogy a 2010-es kormányváltás óta Magyarország 42 helyet csúszott vissza. A Fidesz a jelentés szerint "továbbra is nyomást gyakorol azokra a médiumokra, amelyek nem állnak a hatalom politikai ellenőrzése alatt". Az RSF a reklámadóval kapcsolatban kiemelte, hogy a törvény "nyilvánvaló célja a kormány által bevezetett korlátozó törvénykezési arzenál részeként, a kormánnyal szemben több alkalommal kritikusnak mutatkozó csatorna, az RTL Klub elhallgattatása volt".


Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.