Államcsőd veszélyére figyelmeztető osztályzati szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "CCC"-ről egy fokozattal "CC"-re rontotta Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának besorolását, ami azt jelzi, hogy valószínűnek tűnik "valamilyen formájú" törlesztési csőd bekövetkezte Ukrajnában.a

Az új IMF-program elősegíti ugyan az ukrán gazdaság finanszírozási hiányának enyhítését, ám egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a programhoz kapcsolódóan a magánhitelezőkkel szembeni külső adósságkötelezettségeket is át kell majd strukturálni.

A Fitch adatai szerint az ukrán devizatartalék januárban már csak 1,3 havi importszámlával volt egyenlő.

Két másik nagy nemzetközi hitelminősítő is felhívta már a figyelmet az államcsőd veszélyére. A Standard & Poor's nemrégiben szintén rontotta Ukrajna államadós-osztályzatát, "CCC-ről egy fokozattal "CCC mínusz"-ra, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy ha nem érkezik az eddigieken felül további külső pénzügyi segítség, a következő hónapokban elkerülhetetlenné válhat az ukrán törlesztési államcsőd.

A Moody's Investors Service előrejelzése szerint az ukrán GDP-érték ebben az évben várhatóan 7,5 százalékkal, jövőre további 6 százalékkal zuhan. A hivatalos ukrán devizatartalék a Moody's számításai szerint már egyhavi importszámla fedezetére sem elég.

A cég szerint ebben a helyzetben növekszik a törlesztési államcsőd kockázata, tekintettel arra is, hogy 2015-ben hozzávetőleg 28 milliárd dollárnyi külső ukrán államadósság-kötelezettség jár le.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tivoli
@36: ma, 17:59
Pillanatnyilag az USA pont embargót kényszerít az unióra, miközben vígan kereskedik az oroszokkal. Nagyobb piac marad neki, az eu meg le van sajnálva.
Mindenáron meg akarja akadályozni az eurázsiai gazdasági uniót, az ahhoz való csatlakozást és kényszeríteni az euroatlanti szabadkereskedelmet. Ami ugye mérhetetlen hátrány az unióra nézve.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
@36: Mégis Putyint teszik bűnbaknak. Hazugsággyár az egész nyugati demokrácia.
36
@tivoli: Putyin nem tehetett mást és nem is akart mást tenni ukrajnával kapcsolatban. Felrúgta az USA a megállapodást, amikor Ukrajna területi egységét és gyanítom, a gazdaságának oroszországhoz tartozását, az atomfegyvereiről való lemondásért garantálta a nyugat és főleg az USA(Obama a 90-es években pont abban az ellenőrző csoportban volt, amelyik a leszerelést felügyelte) A megállapodást, pont Budapesten írták alá. És én azt gondolom, hogy ha nem is a demokrata Obama, de a republikánus erők(nem szabad elfelejteni hogy a hadiipari komplexum az ő kezükben van és magán cégek zsoldos katonákat küldenek bárhová, hogy ne legyen köthető az USA-hoz, vagy letagadható legyen) ezt megjátszották.
Benne van ebben az is, hogy az EU meggyengüljön és megossza a figyelmét itt a kontinensen.
tivoli
@36: ma, 17:59
Pillanatnyilag az USA pont embargót kényszerít az unióra, miközben vígan kereskedik az oroszokkal. Nagyobb piac marad neki, az eu meg le van sajnálva.
Mindenáron meg akarja akadályozni az eurázsiai gazdasági uniót, az ahhoz való csatlakozást és kényszeríteni az euroatlanti szabadkereskedelmet. Ami ugye mérhetetlen hátrány az unióra nézve.
Feraj49
"Oszamabil Ladent , Szadam Husszeint " már megölték az amerikaiak,most Putyin lenne a soros ? Ő nem tévesztendő össze az előbb említettekkel.Nem adja könnyen a " bőrét".Még a végén az amcsik kirobbantják a III.VH-t. Persze távol Amerikától. Remélem nem így lesz.Miért nem Mexikóval kötekedik,vagy Kubával ?
tivoli
@Feraj49: tegnap, 20:19
Miért nem velük? Mert nincs aranyuk. Meg túl közel vannak és esetleg visszalőnek. Meg most éppen Kuvaitban van dolguk. Ott fekete és folyékony arany van.
Kadhafit is azért nyírták ki, mert nem volt hajlandó petrodollárért árulni az olaját, csak aranyért. Az aranyat meg elővigyázatlanul a goldmansachsra bízta. Mikor kérte volna vissza, kinyírták. Így Líbiának se főnöke, se gazdasága, az amerikai demokráciával meg nem tudnak mit kezdeni. Csak káosz van a béke és nyugalom után.
Ukrajnánál ugyanez a forgatókönyv.
Feraj49
@tivoli: Kösz ! Ismerős a "történet".Ahova az amcsi katonák beteszik a lábukat,kö-kövön nem marad. Hisz ez is a cél,meg világuralomra törni,akár a NATO segítséggel.Miután megszerezte a hatalmat,a kis segdugasz országokat eltörli a föld színéről.
Nem véletlen lehet néhány dollárért teletankolni a nagy fogyasztású autóikat,mások olajából.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.