Pihenőhelyet építenek a migránsoknak a szerb-magyar határ melletti Magyarkanizsa külterületén annak érdekében, hogy az illegális bevándorlók ne a település központjában tartózkodjanak.

A valamivel több mint 9 ezer fős Tisza-parti településre naponta több mint 1500 észak-afrikai és közel-keleti migráns érkezik. Ők eddig a központban található parkban pihentek, illetve állítottak sátrat, valamint a közeli kávézókban és éttermekben töltötték el az útjuk folytatásáig hátralévő időt. Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke és menekültügyi megbízottja korábban az MTI tudósítójának azt mondta, reggel, illetve délelőtt általában kevesen vannak, éjszaka ugyanis a legtöbben útra kelnek, hogy megpróbáljanak átjutni a zöldhatáron Magyarországra, délutánra azonban ezer felettire nő a számuk, és emiatt a helyiek kiszorultak a közterekről és a vendéglátóipari egységekből.

A magyarkanizsai önkormányzat a helyzetet orvoslandó a Magyarkanizsa külvárosában található vásártéren már felállított egy 500 fő befogadására alkalmas sátrat, és továbbiak elhelyezését tervezik – számolt be róla a szabadkai Pannon RTV. Emellett – amint megkapják az ehhez szükséges támogatást – pénzváltót, élelmiszerboltot és orvosi rendelőt nyitnak az egyelőre még használaton kívüli pihenőhelyen, valamint vezeték nélküli internetes elérhetőséget és tolmácsot is biztosítanak a migránsoknak.

Magyarkanizsán múlt pénteken adták át a migránsok elhelyezésére alkalmas négy konténert, amelyet a helyi rendőrőrs udvarán állítottak fel. A mosdókkal és zuhanyzókkal, valamint pihenésre alkalmas helyiséggel ellátott, 60 négyzetméternyi területen főleg a kisgyermekes anyákat, a gyerekeket, az időseket, valamint a mankóval és kerekesszékkel közlekedőket látják el, illetve itt helyezik el azokat is, akiket illegális határátlépés közben fognak el a hatóságok.

Az észak-bácskai település önkormányzata többször is kijelentette, ez nem menekülttábor, hanem "pihenőhely" lesz. Lackó Róbert az MTI-nek úgy magyarázta a különbséget, hogy a menekülttáborok lakóinak tartózkodásra feljogosító dokumentumokkal kell rendelkezniük, valamint a menekülttábor köteles alvóhelyet, élelmet, vizet és más szükséges ellátást biztosítani a benntartózkodóknak. A pihenőhely pedig "csak" arra szolgál majd, hogy azok, akik most elfoglalják a köztereket, máshol verjenek tábort.

Aleksandar Vulin szociálpolitikai miniszter a múlt héten elmondta, hogy a szerbiai menekülttáborokban egyre kevesebben tartózkodnak, aminek oka szerinte az, hogy a bevándorlók minél hamarabb, még azt megelőzően át akarnak jutni a szerb-magyar határon, hogy magyar oldalon felépülne a határzár.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KERKA
Persze, nálunk is meg lehetne oldani az elhelyezést. vannak még üresen álló katonai laktanyák. Még talán szovjet laktanyák is. Víz villany van, meszelni tudnak, idejük van rá. Csak jobbak a körülmények, mint a köztéren, vagy a ponyvasátorban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@pbalage: Tényleg? Akkor ezt jól felfogtad!
Horovitz Ernő
Készült valami becslés, hogy életükért menekülő embertársaink hány tonna kokaint hoznak be Afganisztánból Európába a totális káoszban?
Törökország - Bulgária - Szerbia - Magyarország a kokóútvonal
kakaósbögre
@Horovitz Ernő: csaxólok hogy a kokain épp az ellenkező irányból jön...hacsak nem lepték el a környékedet a kolumbiai vagy perui menekültek.
pbalage
@verőce21: csak azért értettem félre, mert felettébb hülyén fogalmaztál.
Horovitz Ernő
@kakaósbögre: jól van, akkor ópium, vagy mittomén...
...most ne velem vitatkozz, hanem gyere tüntetni a rasszizmus ellen...
verőce21
@pbalage: (20:10) Felettébb hülye magyarázkodás!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.