A németek túlnyomó többsége a kormány menekültpolitikájának hirtelen változásaiból azt a következtetést vonta le, hogy Angela Merkel kancellár nem ura a helyzetnek – mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

Az Emnid közvélemény-kutató intézet adatai szerint a német lakosság 69 százaléka úgy véli, a kancellár elveszítette az ellenőrzést a kormány menekültpolitikájának formálása felett. Különösen erős ez a vélemény a szociáldemokrata párt (SPD) szavazóinak körében, ahol 70 százalék gondolja azt, hogy a kancellár már nem tudja irányítani a folyamatokat. A CDU/CSU pártszövetség szavazótáborában is erős ez a véleményáramlat, a konzervatív uniópártok támogatóinak 50 százaléka tapasztal kontrollvesztést a kancellárnál az N24 hírtelevízió megbízásából készült felmérés szerint.

Merkel elveszítette az ellenőrzést a kormány menekültpolitikája felett

A német belügyminisztérium az utóbbi napokban több hirtelen fordulatot mutatott be a menekültpolitikában. Alig 24 órával azután, hogy múlt csütörtökön a koalíciós pártok – a CDU/CSU és az SPD – vezetői megállapodtak egy sor intézkedésben, a tárcavezető Thomas de Maiziere felvetette, hogy korlátozott jogokkal járó, úgynevezett oltalmazotti státust kellene adni a szíriai menedékkérőknek, és kiderült, hogy erre vonatkozóan már utasítást is adott a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnak (BAMF).

A belügyminiszter az SPD tiltakozása miatt végül visszavonta az utasítást, a napokban viszont az is kiderült, hogy adott egy másik utasítást is a BAMF-nak a szíriai menedékkérőkkel kapcsolatban, amely arról szólt, hogy a hivatal szakítson az augusztus óta követett gyakorlattal, és ismét vizsgálja meg, mely uniós tagország az illetékes az adott menedékkérő ügyében.

Kiderült az is, hogy a kancellár és a kancelláriaminiszter hivatalosan nem kapott tájékoztatást egyik utasításról sem.

A politikai elemzők egy része szerint mindez arra utal, hogy az úgynevezett nyitott határok politikájához kezdettől fogva kétkedően viszonyuló belügyminiszter nyomás alá helyezi a kancellárt. Vannak, akik belső hatalmi harcként értelmezik a folyamatokat. Megjelent egyebek között az a feltételezés, hogy Thomas de Maiziere és Wolgfang Schäuble pénzügyminiszter a háttérben minden erővel arra törekedik, hogy irányváltásra, a menekültpolitika radikális megszigorítására kényszerítse Angela Merkelt.

Ezzel összefüggésben emlegetik Wolfgang Schäuble egy szerda esti beszédét, amelyben a pénzügyminiszter lavinához hasonlította a menekülthullámot, és azt mondta: lavinát akár egy "kissé óvatlan síző" is elindíthat azzal, hogy "a lejtő tetején megmozgat egy kis havat", ami akár úgy is értelmezhető, hogy a miniszter szerint Angela Merkel bizonyos nyilatkozatai és gesztusai vezettek a menekülthullám augusztus vége, szeptember eleje óta tapasztalható fölerősödéséhez.

Mások szerint viszont mindez túlzás, és a kancellár azonnal menesztené bármelyik miniszterét, ha úgy érezné, hogy aláássa a kormány politikáját, ráadásul Thomas de Maiziere-t – aki kezdettől fogva, 2005 óta tagja a Merkel-kormányoknak – a legszorosabb szövetségesei között tartják számon. Inkább arról lehet szó, hogy a kancellár folytatni kívánja az október végén életbe lépett menekültügyi reformcsomaggal kezdett szigorításokat, de az ilyen irányú kezdeményezéseket nem személyesen tálalja a nyilvánosságnak és a törvényhozás (a Bundestag és a tartományi kormányokat képviselő Bundesrat) pártjainak.

Ez egyebek mellett azért lehet célszerű, mert Angela Merkelnek saját pártja, a CDU mellett szinte az összes többi pártra is szüksége van nagyobb szabású kezdeményezések keresztülviteléhez: a Bundesratban a Zöldekre, a Bundestagban és a kormányban az SPD-re, a konzervatív pártszövetségben pedig a bajor CSU-ra.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Papuska1
Merkel mint egy megzizzent szellem mond dolgokat és annak az ellenkezőjét is. Már olyan véleményt is hallottam, hogy az USA lehallgatásoknál az évek alatt elhangzottak olyan mondatok is, amivel nyomást lehet rá gyakorolni. Valami biztos nem stimmel, mert az irányváltásait, a határozatlanságát nehéz ép ésszel magyarázni. Nekem Dávid Ibolya hazai ámokfutását juttatja eszembe minden lépése. Nem tudom meddig tarthat a zavaros kavarodás, amit előidéz, de minden perc árt a németeknek!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@Csizmás Kond: A vilagon mindenhol ugy van, hogy a repulojegyet MEGTERVEZIK, felepitve az utvonalat, meg akkor is, ha te csak Budapestrol Milanoba repulsz egy legitarsasaggal..
Es mivel a repjegyed NEVRESZOLO, AT NEM RUHAZHATO eppen a rendkivuli komoly biztonsagi eloirasok miatt, - tudniuk kell, hogy mi az utlevelszamom is.
AMikor 2012-ben repultunk Ma.o.-ra, akkor Ausztraliaban 9 es fel orat kellett varakoznunk, es a torvenyek miatt , ha 8 oranal hosszabb idot toltok Auziban, akkor rendelkeznem kell ervenyes vizummal. Ha hiszed, ha nem , az utazasi iroda intezte et is, es ehhez (is) kerte az utlevelemet. (Ekkor meg magyar utlevelem volt, es a magyar allampolgaroknak kell kivaltani ausztral vizumot.

Probalj meg mostanaban bemenni egy nemzetkozi jegyirodaba, es megtudod, hogy milyen papirok kellenek az utazashoz,
Ne rohogtesd ki magad, ha nem muszaj, mert ezen az oldalon nagyon sokan repulovel utaztak a celorszagba, tehat tudjak, mirol beszelek. (Na, Nekik szereztem most egy kis szorakoznivalot...:o)))
Csizmás Kond
@karma1: ...várjuk meg kit fognak kiröhögni jó ?
az utazási iroda akkor is eladja a jegyet ha halott vagy...és nem kér útlevelet...és erről ennyit.
karma1
@Csizmás Kond: Aha,... Es hogyan fizetek nekik? Csekken a tulvilagrol? Mondd, Romaniaban most ilyen meleg van? Kapcsold be a ventillatort, mert lathatolag megartott a meleg,... Van az ugy...
karma1
@Csizmás Kond: Gyorsan vedd elo a terkepet, es nezd meg, mikor rajzoltak at? Merthogy valahol fentebb azt mondatd, hogy ezek a menekultek mind Nemetorszagba akarnak menni... Aha,... Oszt szerinted Franciaorszag hol terul el Nemetorszaghoz kepest? Vagy a menekulok ilyen hulyek, hogy tulszaladtak a celjukon? Mert ha Svedorszagba akarnanak menni, akkor Nemetorszagbol kozelebb van, es gyorsabb...
Papuska1
@Szeparepa2: Az, hogy közel két évig Merkel minden telefonbeszélgetését lehallgatta egy titkosszolgálat nyilvános információ, nem titok. Az sem titok, hogy ez az USA titkosszolgálata volt. Tiszteletteljes kérdésem: a németek tudják, hogy kihez, kikhez jutottak el a lehallgatási információk? Szerinted lehetséges egy emberről, aki abban a hitben van, hogy a telefonja teljesen biztonságos, két év alatt nem mond olyat, amivel később vissza lehet élni? Ilyen ember nincs! Még Merkel sem! Nem tudom, és gyakorlatilag senki nem tudja bizonyítani a részleteket, de a biztonsági kockázat óriási, és Merkel viselkedése nagyon arra utal, hogy valaki, valamilyen módon befolyásolhatja. Erre utal számos jel, például a logikailag nem teljesen követhető véleményváltozások, vagy a nem teljesen indokolt lépésváltások, de van még számos gyanús jel a kommunikációjában is. Gyanús, és nem tény! De ez ebben a helyzetben nagyon veszélyes! Ennél többet én sem tudok mondani, de ilyenkor nem tréfa dolgokról van szó.
Csizmás Kond
@karma1: tőlem addig beszélsz mellé amíg akarsz...
Romániában nem tudom milyen az idő de itt a nyugati parton a tegnap szántottunk és ha minden jól sikerül akkor hétfőn a vetésen a sor...
...és hol mondtam, hogy ki hova akar menni ?...szerintem aludd ki magad ha fáradt vagy...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.