A németek túlnyomó többsége a kormány menekültpolitikájának hirtelen változásaiból azt a következtetést vonta le, hogy Angela Merkel kancellár nem ura a helyzetnek – mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

Az Emnid közvélemény-kutató intézet adatai szerint a német lakosság 69 százaléka úgy véli, a kancellár elveszítette az ellenőrzést a kormány menekültpolitikájának formálása felett. Különösen erős ez a vélemény a szociáldemokrata párt (SPD) szavazóinak körében, ahol 70 százalék gondolja azt, hogy a kancellár már nem tudja irányítani a folyamatokat. A CDU/CSU pártszövetség szavazótáborában is erős ez a véleményáramlat, a konzervatív uniópártok támogatóinak 50 százaléka tapasztal kontrollvesztést a kancellárnál az N24 hírtelevízió megbízásából készült felmérés szerint.

Merkel elveszítette az ellenőrzést a kormány menekültpolitikája felett

A német belügyminisztérium az utóbbi napokban több hirtelen fordulatot mutatott be a menekültpolitikában. Alig 24 órával azután, hogy múlt csütörtökön a koalíciós pártok – a CDU/CSU és az SPD – vezetői megállapodtak egy sor intézkedésben, a tárcavezető Thomas de Maiziere felvetette, hogy korlátozott jogokkal járó, úgynevezett oltalmazotti státust kellene adni a szíriai menedékkérőknek, és kiderült, hogy erre vonatkozóan már utasítást is adott a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnak (BAMF).

A belügyminiszter az SPD tiltakozása miatt végül visszavonta az utasítást, a napokban viszont az is kiderült, hogy adott egy másik utasítást is a BAMF-nak a szíriai menedékkérőkkel kapcsolatban, amely arról szólt, hogy a hivatal szakítson az augusztus óta követett gyakorlattal, és ismét vizsgálja meg, mely uniós tagország az illetékes az adott menedékkérő ügyében.

Kiderült az is, hogy a kancellár és a kancelláriaminiszter hivatalosan nem kapott tájékoztatást egyik utasításról sem.

A politikai elemzők egy része szerint mindez arra utal, hogy az úgynevezett nyitott határok politikájához kezdettől fogva kétkedően viszonyuló belügyminiszter nyomás alá helyezi a kancellárt. Vannak, akik belső hatalmi harcként értelmezik a folyamatokat. Megjelent egyebek között az a feltételezés, hogy Thomas de Maiziere és Wolgfang Schäuble pénzügyminiszter a háttérben minden erővel arra törekedik, hogy irányváltásra, a menekültpolitika radikális megszigorítására kényszerítse Angela Merkelt.

Ezzel összefüggésben emlegetik Wolfgang Schäuble egy szerda esti beszédét, amelyben a pénzügyminiszter lavinához hasonlította a menekülthullámot, és azt mondta: lavinát akár egy "kissé óvatlan síző" is elindíthat azzal, hogy "a lejtő tetején megmozgat egy kis havat", ami akár úgy is értelmezhető, hogy a miniszter szerint Angela Merkel bizonyos nyilatkozatai és gesztusai vezettek a menekülthullám augusztus vége, szeptember eleje óta tapasztalható fölerősödéséhez.

Mások szerint viszont mindez túlzás, és a kancellár azonnal menesztené bármelyik miniszterét, ha úgy érezné, hogy aláássa a kormány politikáját, ráadásul Thomas de Maiziere-t – aki kezdettől fogva, 2005 óta tagja a Merkel-kormányoknak – a legszorosabb szövetségesei között tartják számon. Inkább arról lehet szó, hogy a kancellár folytatni kívánja az október végén életbe lépett menekültügyi reformcsomaggal kezdett szigorításokat, de az ilyen irányú kezdeményezéseket nem személyesen tálalja a nyilvánosságnak és a törvényhozás (a Bundestag és a tartományi kormányokat képviselő Bundesrat) pártjainak.

Ez egyebek mellett azért lehet célszerű, mert Angela Merkelnek saját pártja, a CDU mellett szinte az összes többi pártra is szüksége van nagyobb szabású kezdeményezések keresztülviteléhez: a Bundesratban a Zöldekre, a Bundestagban és a kormányban az SPD-re, a konzervatív pártszövetségben pedig a bajor CSU-ra.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Papuska1
Merkel mint egy megzizzent szellem mond dolgokat és annak az ellenkezőjét is. Már olyan véleményt is hallottam, hogy az USA lehallgatásoknál az évek alatt elhangzottak olyan mondatok is, amivel nyomást lehet rá gyakorolni. Valami biztos nem stimmel, mert az irányváltásait, a határozatlanságát nehéz ép ésszel magyarázni. Nekem Dávid Ibolya hazai ámokfutását juttatja eszembe minden lépése. Nem tudom meddig tarthat a zavaros kavarodás, amit előidéz, de minden perc árt a németeknek!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Papuska1
Merkel mint egy megzizzent szellem mond dolgokat és annak az ellenkezőjét is. Már olyan véleményt is hallottam, hogy az USA lehallgatásoknál az évek alatt elhangzottak olyan mondatok is, amivel nyomást lehet rá gyakorolni. Valami biztos nem stimmel, mert az irányváltásait, a határozatlanságát nehéz ép ésszel magyarázni. Nekem Dávid Ibolya hazai ámokfutását juttatja eszembe minden lépése. Nem tudom meddig tarthat a zavaros kavarodás, amit előidéz, de minden perc árt a németeknek!
Szókrakész
Merkelt valakik nagyon nyomják, támogatják fentről, a háttérből, hogy a saját népe, pártja se tud vele mit kezdeni!
Máskor egy ilyen politikus már rég megbukott volna.
Valakiknek nagyon kell Európa menekültekkel való elárasztása.
De kiknek és miért???
karma1
Na, az ujsagironak megint sikerult eltalalni a szarva kozt a to"gyit... Mirol is brekeg, amikor azt irja a cimben, hogy "Merkel elveszitette az ellenorzest a kormany menekultpolitikaja felett",... Nem inkabb arrol van szo, hogy a sajat- es az ellenzek miniszterei is hatbatamadtak, a tudta nelkul adtak ki olyan utasitasokat, amirol csak kesobb vegeztek egyeztetest...
Nagyon szeretnek leszedni Merkelt a posztjarol, de senkinek sincs helyette semmifele jo otlete, senki nem tudja a megoldast, viszont Merkel nem tett egyebet, csak a nemet Alkotmany torvenyeit tartotta be...
Most mar mindegy, az ido majd meghozza a megoldast
Szókrakész
@karma1: Végig a megoldásokról beszél mindenki, de Merkel végig megtorpedózza azokat.
És itt nem hátbatámadás, hanem nyílt szembefordulás van már, ami Merkelt meg se hatja, mert tudja, hogy nagyon erős, befolyásos "barátai(irányítói) majd elboronálják a helyzetet.
karma1
@Szókrakész: Merkel volt az elso, aki Becsbe osszehivta az osszes unios orszagbol a miniszterelnokoket augusztus kozepere a menekultkerdes megoldasanak megbeszelesere.Egyedul a mi vezirunk nem ment el tuntetoen, ehelyett belevagott a meregdraga, semmire sem jo kerites epitesebe, majd levaltotta Hendet, mert nem birta kivitelezni a manias skizofren agyalagyult otletet...
Nem Merkel volt a hibas, mindenki csak ellenezte amit tett, tesz, de a mai napig nincs senkinek semmilyen elfogadhato otlete, ami az unios orszagokat megvedene a migransoktol.
Eriksson
Ha jön az ár, akkor kell gátakat építeni, erősíteni. Miután az árvíz elöntött mindent, késő nézelődni, ellenőrizgetni, mondjuk egy helikopterből.
Merkel megtette kötelességét, Merkel mehet.
Szókrakész
@karma1: Azóta is csak tárgyalgatnak, miközben a menekültáradat már fullra ellepte Európát.
Bezzeg más jelentéktelen ügyekben, igaz számukra nagyon fontos, sőt egyeseknek életművet jelentő uborka egyenességét meghatározó döntést azonnal megtudtak hozni.

Amúgy mindenki sorba zárja le a határait, mert ezek szerint egyiknek se kell a merkeli megoldás!!!
Szókrakész
@Szókrakész: Különben mind megszavazta volna régen, ha az olyan überfasza lenne.
karma1
@Szókrakész: Az union belul nincs ket egyforma Alkotmany, mindegyik csak az adott orszagra van szabva, nagy valoszinuseggel emiatt nem tudnak megegyezni. Ez ugyanis mar kivul van minden unios szabalyozason: egyszeruen nincs arra paragrafus, hogy ezt a bekes menekultaradatot hogyan kene fogadni?
Biztos van az Unionak is egy A, meg B terve arra, ha egyes unios orszagokat, vagy az egesz Uniot fegyverrel tamadnak meg, de ez egeszen mas, nem lehet legeppuskazni a gyerekeikkel, nokkel menekuloket csak azert, mert elhagytak egy haborus ovezetet.
Sztem csak ezert nincs meg egyseges megoldas. (Es hosszutavon talan eppen ezert nem is lesz, de az mar nagyon nagy baj lesz, sajnos...;O((((
Szókrakész
@karma1: Ahogy Horvátországnak is volt, van egy teljes ABC terve.
Most kb a G,F, vagy talán a K, L tervnél tarthatunk.
Közben jönnek, jönnek és jönnek.
És nem mondható, nevezhető békésnek ez az áradat.
És milyen alapon gondolják, hogy törvények felett állnak?!?!?!
Mert nem európaiak?
De amikor ide beteszik a lábukat, akkor az európai törvények és számos nemzetközi törvény vonatkoznak rájuk is.
Ha mi egy arab országba megyünk, mi is be kell tartsuk az adott ország törvényeit.
Ez kölcsönös kéne legyen.
Csak valakik védik őket, ugyanazok akik ránk erőltetik, és ezáltal azt hiszik, nekik mindent szabad.
karma1
@Szókrakész: Van igazsag is abban amit mondasz, mert valoban, ha valaki BARHONNAN belep az unio BARMELYIK orszagaba, akkor bizony annak az adott allamnak a torvenyeit be kell tartania mindenfelekeppen. - IGAZ!

De most nem errol van szo, Kedves, most arrol KELL mar beszelni, hogyha egyszer megtortent baj, amit mar tobb mint fel eve lattak elore, de megse tettek ellene semmit - orban is csak az agyatlan, magyarnyelvu plakatozasig jutott, egy kalap penzert -, akkor most mar csak a meglevo irto nehez helyzetre kell egy gyors, tuzolto valaszt adni, ami eppen csak arra eleg, hogy a baj ne legyen nagyobb, es hogy mar egyetlen migrans se akarjon (TUDJON) elindulni otthonrol.

Ez a jatekkeritesesdi annyit er, mint halottnak a csok... A barsonyszekekben segguket meresztgeto politikusok azt kepzelik, hogy meg birnak allitani a vegsokig elkeseredett, elfaradt, elnyomorodott embereket? Valaha valaki is komolyan gondolta, hogy aki tobbezer km-t gyalogolt a hazajatol Ma.o.-ig, akkor azt meg fogja allitani egy nem is tul magas kerites???
Ezt csak a teljesen naivak gondolhattak, mert fegyveres hatarzar nelkul a kerites bakfitty!

Azok akik most a keritesepitesen gondolkodnak, semmi mast nem fognak csinalni, csak a sz@rosvizet az egyuk csatornabol a masikba terelgetik, mikozben a viz minosege egyre sz@rosabb lesz, a mennyisege meg egyre tobb...
Ma.o.-n csak latszolag megoldas a kerites, abban a pillanatban, ahogy uzembehelyeztek, a szlovenek kaptak a fejukhoz, meg a szerbek, meg ugy altalaban az egesz Balkan...
Szókrakész
Merkel akkor akarjon kvótázni, ha már ugyanekkora vehemenciával elérte az is, hogy egységes, összeurópai minimálbér, nyugdíj, szociális rendszer legyen érvényes az EU összes tagországában.
Ha ez megtörtént, akkor, és csak akkor szóljon kvóta ügyben!!!
Csizmás Kond
@karma1: Az valahogy mindig elfelejted, hogy nem minden menekült igazi menekült...és ez az ami vitát eredményez.
Minden kormány elsősorban a maga államát és polgárait kell megvédje és nem úgy, hogy a hozzáérkezett valakiket más nyakára akar sózni.
Amit ma az imádott Merkeletek elcseszett annak helyrehozásához legalább ötven év kell...ilyen faszagyerek a boszorka.
Papuska1
@Szeparepa2: Én továbbra is azt sejtem a dolgok mögött, hogy nem teljesen a saját akarata szerint cselekszik. Már akkor sem értettem, hogy maradhatott egy ilyen nagy és fontos ország élén, mikor kipattant a lehallgatási botrány. Egy szövetséges, de bizonyos értelemben konkurens ország ilyen információinak megszerzése után a világ egyetlen normális országában sem maradhatna egy ilyen mértékben megzsarolható személy ilyen fontos pozícióban. Ilyenkor többnyire egy formális, valós hatalommal nem járó, tiszteletbeli pozícióba mentik. Hogy ez Merkellel miért nem történt meg, teljesen érthetetlen, bár nem ez az egy nemzetbiztonsági kockázat az, ami megoldatlan Németországban!
karma1
@Csizmás Kond: Alproblemarol beszelunk: en inkabb "atvandorlokrol" beszelunk, ebbe mindenki beleertendo, aki valamilyen okbol elindult otthonrol... (Politikai uldoztetes, gazdasagi menekult, vagy akarmilyen masik ok, ezt sohasem tudhatjuk igazan, a teny az, hogy utrakeltek, es most ott vannak, ahol eppen vannak. Mar Nyugaton, vagy uton a Balkanon, vagy eppen most csuktak be otthon a kertkaput. Mindenkinek mas az oka az elvandorlasra. Raadasul nemelyek vissza is akarhatnak terni a hazajukba a haboru elmulasa utan, ezt sem tudhatjuk, de eppen ezert nagyon nehez a menekultkerdes jo kezelese.
Azt azert jo lenne, ha figyelembe venned, hogy senki nem akar Magyarorszagon letelepedni, plane nem az orban-era alatt.
Ugyhogy orbannak NEM a letelepedokkel, a letelepedessel van problemaja, csupan csak a transzporttal, a Magyarorszagon valo atvonulassal, ennek a rendeszeti, szallitasi, papirmunkajaval, (regisztralni vagy nem regisztralni, ez itt kerdes), es igenis, EZT a kerdest SEM oldotta meg, mert meg az ervenyes jeggyel Nemetorszagig utazokkal is kib@szott, Bicskenel leszallitva oket. A csempeszekkel szemben sem jart el konyortelenul, ezert aztan azok annyi fordulot csinaltak, amennyit birtak es amennyit nem szegyelltek. Pedig ha ezzel foglalkozott volna elsosorban, akkor a megnehezitett atjutas hire gyorsabban terjedt volna el a menekultek koreben, mint a magyar nyelvu plakatoke, meg a hasznalhatatlan gyodae.
rugacs
@karma1: Látom, nálad van a bölcsek köve... :-D Csak mintha éppen azt nem tudnád, egy kormány intézkedéseivel lényegesen lassabban tud reagálni bármire, mint egy-egy ember (embercsempész). Erre legjobb példa a Merkel és párttársai között kialakult véleménykülönbség, minek köszönhetően még mindig csak beszélnek a problémáról, megoldás meg sehol...
Ahhoz, hogy egy kormány valami ellen intézkedni tudjon törvényeket kell megfogalmazni, az országgyűléssel elfogadtatni, stb. Ez nem megy egyik napról a másikra.
Akkor és ott igenis jól döntött a kormány, mert hiába volt egyiknek érvényes jegye, ha nem voltak érvényes papírjaik, amik jogot adhattak volna nekik az utazásra az Unión belül. Márpedig a vasutasnak nincs jogosultsága a személyi azonosítókat ellenőrizni, ők csak az utazási jegyet kérhetik, míg a rendőrség ezt is, azt is..
Én is vehetek az interneten akárhova vonatjegyet, de ha nincs az országba beutazó vizumom, akkor a jegyemmel kitörölhetem a hátsómat! Éppen te nem ismered ezeket az előírásokat?
karma1
@rugacs: Elmeletileg egyetertek veled, de akkor a rendorsegnek meg kellett volna tiltania, hogy ervenyes jegyeket adjanak el tobb mint szazezer forint ertekben, es szerintem a nemzetkozi jegyirodanak van jogosultsaga kerni a szemelyi okmanyokat, mielott kiallit egy jegyet. Gondolom, ezt te is tudod, mivel a repulojegyek is ilyen modon vannak kiadva. (Be kell irni a jegyre az utas nevet es utlevelszamat, enelkul nincs jegykiadas).
Az interneten is kerik szerintem a szemelyi azonositokat, (legalabbis ami repjegyet vettunk innen, azon az elektronikus nyomtatvanyon kertek).
Itt akkor tehat arrol van szo, hogy a MAV siman lenyulta a bevandorlok penzet, holott tudta, nem adhatna el jegyet nekik.
A menekultkerdesre egyenlore senki nem tudja a megoldast, de a legnagyobb problemak most jonnek, hogy megoltek Dzsihad Joe-t, es szinte azonnal robbantottak 6-ot Parizsban... (most nezem az elo hireket). Viszont azt meg a franciak sem tudjak megmondani, hogy ki all a merenyletek kozott. Tobb mint 100 tuszrol is beszelnek.
Valaki(k)nek nagyon gyorsan kell lepniuk. Holland miniszterelnok azonnali hatallyal le akarja zarni a hatarokat. Szornyu es szomoru. Remelem, otthon senkinek sem lesz baja.
Neked is azt kivanom, bar nem mindig egyezik a velemenyunk a dolgokrol.
Csizmás Kond
@karma1: ...Franciaországba sem akartak menni és az éjjel mégis ott gyilkolásztak...ezt eredményezte az ellenőrizetlen áradat.
Csizmás Kond
@karma1: Ja és jegyek...ha én most veszek egy Dalas- Newyork jegyet beengednek az államokba ?
karma1
@Csizmás Kond: Ha van ervenyes utleveled, ervenyes amerikai vizummal, akkor megvasarolhatod a repulojegyet - ez csak termeszetes!
En is ezt mondtam: szerintem a MAV nemzetkozi jegyirodajaban MUSZAJ ellenorizniuk az ervenyes utiokmanyokat, ha ezek nincsenek meg, akkor nem adhat el jegyet.

Hova is akarsz menni? Most Dallasba vagy New Yorkba? Vagy ide, vagy oda, vagy eloszor New Yorkba es onnan Dallasba, de ha Dallas-New York jegyet veszel, akkor te mar bent vagy az Allamokban, te kis hamis!...:o))) Most mit hulyeskecc??...:o))))
Csizmás Kond
@karma1: kislány...a jegy nem útlevélfüggő...minek kell lejárasd magad ?
Akkor veszek jegyet amikor akarok egy utazási irodától és senki nem kéri az útlevelet...vagy ez arrafelé nálatok másképp van ?
karma1
@Csizmás Kond: A vilagon mindenhol ugy van, hogy a repulojegyet MEGTERVEZIK, felepitve az utvonalat, meg akkor is, ha te csak Budapestrol Milanoba repulsz egy legitarsasaggal..
Es mivel a repjegyed NEVRESZOLO, AT NEM RUHAZHATO eppen a rendkivuli komoly biztonsagi eloirasok miatt, - tudniuk kell, hogy mi az utlevelszamom is.
AMikor 2012-ben repultunk Ma.o.-ra, akkor Ausztraliaban 9 es fel orat kellett varakoznunk, es a torvenyek miatt , ha 8 oranal hosszabb idot toltok Auziban, akkor rendelkeznem kell ervenyes vizummal. Ha hiszed, ha nem , az utazasi iroda intezte et is, es ehhez (is) kerte az utlevelemet. (Ekkor meg magyar utlevelem volt, es a magyar allampolgaroknak kell kivaltani ausztral vizumot.

Probalj meg mostanaban bemenni egy nemzetkozi jegyirodaba, es megtudod, hogy milyen papirok kellenek az utazashoz,
Ne rohogtesd ki magad, ha nem muszaj, mert ezen az oldalon nagyon sokan repulovel utaztak a celorszagba, tehat tudjak, mirol beszelek. (Na, Nekik szereztem most egy kis szorakoznivalot...:o)))
Csizmás Kond
@karma1: ...várjuk meg kit fognak kiröhögni jó ?
az utazási iroda akkor is eladja a jegyet ha halott vagy...és nem kér útlevelet...és erről ennyit.
karma1
@Csizmás Kond: Aha,... Es hogyan fizetek nekik? Csekken a tulvilagrol? Mondd, Romaniaban most ilyen meleg van? Kapcsold be a ventillatort, mert lathatolag megartott a meleg,... Van az ugy...
karma1
@Csizmás Kond: Gyorsan vedd elo a terkepet, es nezd meg, mikor rajzoltak at? Merthogy valahol fentebb azt mondatd, hogy ezek a menekultek mind Nemetorszagba akarnak menni... Aha,... Oszt szerinted Franciaorszag hol terul el Nemetorszaghoz kepest? Vagy a menekulok ilyen hulyek, hogy tulszaladtak a celjukon? Mert ha Svedorszagba akarnanak menni, akkor Nemetorszagbol kozelebb van, es gyorsabb...
Papuska1
@Szeparepa2: Az, hogy közel két évig Merkel minden telefonbeszélgetését lehallgatta egy titkosszolgálat nyilvános információ, nem titok. Az sem titok, hogy ez az USA titkosszolgálata volt. Tiszteletteljes kérdésem: a németek tudják, hogy kihez, kikhez jutottak el a lehallgatási információk? Szerinted lehetséges egy emberről, aki abban a hitben van, hogy a telefonja teljesen biztonságos, két év alatt nem mond olyat, amivel később vissza lehet élni? Ilyen ember nincs! Még Merkel sem! Nem tudom, és gyakorlatilag senki nem tudja bizonyítani a részleteket, de a biztonsági kockázat óriási, és Merkel viselkedése nagyon arra utal, hogy valaki, valamilyen módon befolyásolhatja. Erre utal számos jel, például a logikailag nem teljesen követhető véleményváltozások, vagy a nem teljesen indokolt lépésváltások, de van még számos gyanús jel a kommunikációjában is. Gyanús, és nem tény! De ez ebben a helyzetben nagyon veszélyes! Ennél többet én sem tudok mondani, de ilyenkor nem tréfa dolgokról van szó.
Csizmás Kond
@karma1: tőlem addig beszélsz mellé amíg akarsz...
Romániában nem tudom milyen az idő de itt a nyugati parton a tegnap szántottunk és ha minden jól sikerül akkor hétfőn a vetésen a sor...
...és hol mondtam, hogy ki hova akar menni ?...szerintem aludd ki magad ha fáradt vagy...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.