Az észak-koreai állami média közölte, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával szerdán. Nem sokkal korábban a dél-koreai és a kínai földtani intézet is arról számolt be, hogy emberi tevékenység, feltételezhetően robbanás okozta földrengést észlelt a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság északkeleti részén. 

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető december elején utalt rá, hogy a kelet-ázsiai kommunista diktatúrának hidrogénbombája is van, de ezt az Egyesült Államok és Dél-Korea, valamint független szakértők is kétkedve fogadták. Az atommaghasadás elvén alapuló atombombánál sokkalta pusztítóbb erejű a hidrogénbomba, amely a magfúzióval vált ki robbanást; ugyanakkor sokkal nehezebb is létrehozni egy ilyen fegyvert.

Phenjan közlése előtt másfél órával térségbeli földtani intézetek arról adtak hírt, hogy a Richter-skála szerint 4,9 és 5,1 közötti erősségű földrengést észleltek a felszín alatt kis mélységben Észak-Korea északkeleti részén, nem messze Kildzsu városától, amelynek körzetében található a legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti központ is. A földmozgást Dél-Korea, Kína és az Egyesült Államok földtani intézete, valamint az európai EMSC földrengéskutató intézet is észlelte.

Phenjan nem sokkal a földmozgásról szóló hírek megjelenése után közölte, hogy közép-európai idő szerint hajnali fél öt órakor "fontos bejelentést" fog tenni.

A kínai jelentések arról szóltak, hogy a rengés epicentruma a földfelszínhez viszonyítva "nulla kilométeres" mélységben, azaz közvetlenül a felszínen volt. Az amerikai földtani intézet (USGS) ugyanakkor arról számolt be, hogy a földrengés epicentruma 10 kilométerrel a felszín alatt volt. A jelentések alapján a földrengés epicentruma 30-50 kilométerre volt Kildzsu városától, amelynek körzetében található a legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti központ is. Phenjan ezen a területen hajtotta végre korábbi atomrobbantásait.

A dél-koreai külügyminisztérium válságtanácskozást hívott össze a földmozgás miatt, és a szöuli nemzetbiztonsági tanács is összeült. A dél-koreai hírszerzés közölte, hogy egyelőre információkat gyűjt a történtekről, és nem tudja megerősíteni, hogy atomrobbanás történt-e. Azt mindazonáltal hangsúlyozta a szervezet, hogy Phenjan értesüléseik szerint sem az egyetlen szövetségesének számító Kínát, sem az Egyesült Államokat nem értesítette előre arról, hogy atomrobbantásra készülne.

A japán kormányszóvivő, Szuga Josihide szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a korábbi tapasztalatok alapján lehetséges, hogy atomrobbantásról van szó. A japán kormány még vizsgálja a történteket, és az eset kapcsán összehívta Észak-Koreával foglalkozó ügycsoportját – tette hozzá.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma is azt közölte, hogy vizsgálják az esetet.

Észak-Korea korábban három kísérleti atomrobbantást hajtott végre, a legutóbbit 2013 februárjában. Ezekről – hivatalos bejelentés hiányában – a robbantások által okozott földrengések nyomán szerzett tudomást a nemzetközi közösség.

Szintén szerdán, nem sokkal a földmozgás előtt a Yonhap hírügynökség egy dél-koreai tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indított ballisztikus rakétával hajtott végre kísérleti kilövést a múlt hónapban. Ezt ugyanakkor a Reuters brit hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó dél-koreai katonai források nem erősítették meg, szerintük ettől még messze van Phenjan.

Észak-Korea az utóbbi időben szakértők szerint azon dolgozott, hogy minél kisebb atomtöltetet tudjon előállítani, s ennek nyomán képes legyen ballisztikus rakétákat is felszerelni nukleáris robbanófejjel. Egyes megfigyelők szerint a legnagyobb hatótávolságú és legfejlettebb észak-koreai rakéták akár képesek lehetnek elérni az Egyesült Államok nyugati partját is, bár az észak-koreai atom- és rakétaprogrammal kapcsolatos információk valóságtartalmával kapcsolatban sok a kétely kutatók részéről.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mangu
@Mézike: "eredetileg a Waterford Whispers News nevű szatirikus portál jelentetett meg" és nem a Koreaiak, ennyire ők sem hülyék. Senkit sem szabad lebecsülni. Vigyázni kell a médiával, de nagyon.
karma1
Kim Dzsong un is inkabb a p#csevel jatszhatna, mint a nuklearis robbanoanyagokkal... Azt viszont nem ertem, hogy most mindenki elkezdi kifejezni a ketkedeset maganak ennek az idiota diktatornak , hogy aaaaa, mi nem is hisszuk am el, hogy te hidrogenbombat robbantottal, kicsi vagy te ahhoz, meg ilyeneket... Arrol nem is beszelve, hogy Obama volt az elso, aki kifejezte ketkedeset, megmagyarazva, hogy miert nem hiszi el a H-bomba robbantasat...

Mindenki megprobalja emberkent kezelni ezt az idiota barmot, es nem veszik eszre, hogy egy kiszamithatatlan elmebetegnek magyarazzak, hogy nem is o Napoleon, pedig o valtig ezt hiszi magarol. Teljesen kiszamithatatlan cselekvest indithat el ennek az oriasbebinek az egybites agyaban ez a sok hitetlenkedes...
Ma hallgattam 4 kulonbozo nagy hirallomas adasat , a CBS riporternoje az 5 perces interjuban kb. 8-szor mondta, hogy annyira kiszamithatatlan Kim viselkedese, hogy nem kellene feszegetni a hurt, ha nem muszaj...
papa.49
@karma1: Cirkáló rakéta, oszt. jónapot)))))))))
karma1
@papa.49: Tudod, holnap lesz a szulinapja ennek az agyalagyultnak, es ha azt keri szulinapi ajandeknak, hogy o nyomhassa meg a piros gombot, akkor tokmindegy, hogy hidrogen- vagy csak sima atombomba volt, azert talan annyit meg be tud taplaltatni egy szamitogepbe, hogy mik Washington koordinatai, oszt csak megnyomja azt a piros gombot,... Na mondd mar, legfoljebb egy kozelebbi amerikai varosra esik a bomba, mit erdekli az ot?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.