Szombat estére erősödött a hóvihar az amerikai fővárosban és az északabbra eső vidékeken, New Yorkban több mint félméteres hó hullott, a keleti parti nagyvárosok elcsendesedtek és elnéptelenedtek. A Tengerentúlról jelentem Facebook-oldal azt írta, 68 cm-rel (26.8 inch) ez volt New York City második legnagyobb hóvihara 1869 óta.

Miután New York állam kormányzója helyi idő szerint szombaton reggel rendkívüli állapotot hirdetett az egész állam területére és New York város polgármestere délután fél háromtól betiltott minden forgalmat a város utcáin, felfüggesztette a tömegközlekedést és lezáratta a manhattani hidakat, a nagyváros szinte teljesen elnéptelenedett. Aki megszegi a polgármester rendelkezéseit – például autót vezet – letartóztatják, és komoly pénzbüntetésre számíthat. Ezen a hétvégén csak a mentők és a tűzoltók közlekedhetnek New York utcáin.

Félméteres hó New Yorkban, elnéptelenedtek a keleti parti nagyvárosok Fotó: Facebook/A Tengerentúlról jelentem

A városban szombaton három ember halt meg az utcán a hidegben, jóllehet a város vezetői felszólították a hajléktalanokat, hogy keressenek menedéket átmeneti szállásokon. A színházak és az éttermek eleget tettek Bill de Blasio polgármester kérésének, s estére elmaradtak az előadások, valamint bezártak az éttermek is a híres Broadway-n és környékén is. A hóvihar sújtotta szövetségi államokban eddig tizennégyen haltak meg az időjárás miatti autóbalesetekben. Maryland államban egy férfi esett össze és halt meg szívrohamban hólapátolás közben, és New Yorkban is hárman kaptak szívinfarktust, ugyancsak hólapátoláskor. Az orvosoknak egyiküket sem sikerült megmenteniük. Az elsősegély és a mentő azonban ezúttal, éppen a szörnyű útviszonyok miatt, nem mentőkocsival, hanem óriási és erős motorú tűzoltó-autókkal érkezik.
  

A photo posted by @dajinism on

Közben a légitársaságok is egymás után jelentik be járataik törlését: szombaton estére már tízezer-kétszáz járatot töröltek, hétfőn reggelig a térség egyik nagy légikikötője sem fogad járatokat.
  

A photo posted by Tomoki Thierry Kondo (@thierry_tk) on

Változatlanul súlyos a helyzet a tengerparti részeken, elsősorban Delaware és New Jersey államban, ahol szombat este különösen magas dagályra számítanak.

Valamelyest enyhült a helyzet a délebbi és a középnyugati szövetségi államokban, így például Kentuckyban, vagy Nyugat-Virginiában, bár mindkét államban változatlanul havazik, egyes főútvonalakat már megnyitottak.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hetöndöe
@verum: @kutyahűség: Tőlünk aztán igazán tanulhatnak de tényleg.:-)
Pár éve láttam,mikor a falukból jöttek a traktoros gazdák és jó pénzért húzgálták ki az autókat az árokból,illetve odatelepültek a faluhoz közeli meredek emelkedőhőz,ahol 5 ezerért húzkodták fel az autókat.
Micsoda összefogás,könnyeket is csalt a szemembe.:-)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
@kutyahűség: De balul is elsülhet.
Csak egy bizonyos határig tud emberszerető lenni az "ember". Mi van, ha tovább tart a vihar, mint a készletek?
Mi van, ha a túlélő üzemmód kezd működni és egymást is eltapossák a túlélésért.
verum
@kutyahűség: - való igaz. Tőlünk, magyaroktól aztán igazán tanulhatnának tisztelettudást, szerénységet, egymásra való odafigyelést, törődést, empátiát.
Jó, hogy nekünk mindezért nincs mit félni a Természet taslijától.
Ja, hogy az empátia más országok embereire nem érvényes? Ez benne van a pakliban, igaz?
hetöndöe
@verum: @kutyahűség: Tőlünk aztán igazán tanulhatnak de tényleg.:-)
Pár éve láttam,mikor a falukból jöttek a traktoros gazdák és jó pénzért húzgálták ki az autókat az árokból,illetve odatelepültek a faluhoz közeli meredek emelkedőhőz,ahol 5 ezerért húzkodták fel az autókat.
Micsoda összefogás,könnyeket is csalt a szemembe.:-)
verum
@hetöndöe: - és gondolom azt nem láttad, amikor az amerikai emberek segítenek egymásnak.
Pedig biztos jó alaposan nézted, igaz: ;-)
hetöndöe
@verum: Én csak azt nem értem,miért kell egy népet kollektíve lehülyézni és rosszat kívánni nekik,mikor nekünk is van mit söprögetni a porta előtt.Dolgoztam amcsikkal éveket,hát nem egy észlények de nem is rosszindulatúak.Ott minden áldott nap megköszönték a munkádat és megfizettek érte.És soha nem erőltették,hogy más munkáját is vedd a nyakadba,mindenkinek csak szigorúan a sajátját kellett végeznie.Mikor egy autójukon kicseréltük a hátfalat,mert eltört a zsanérja,még finoman le is basztak bennünket,mert az nem a mi dolgunk.Összességében kellemes volt köztük dolgozni,bár most is olyan munkahelyem lenne.
verum
@hetöndöe: - pontosan erre tettem célzást föntebb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.