Megkezdődött csütörtök reggel a népszavazás Nagy-Britannia EU-tagságáról.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 7 órakor – közép-európai idő szerint reggel 8 órakor – nyitottak, és a 46 millió szavazópolgár 22 óráig adhatja le voksát.

A szavazáson a brit állampolgárok mellett az Ír Köztársaság, illetve a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség életvitelszerűen Nagy-Britanniában élő nagykorú állampolgárai, valamint a Nagy-Britanniához nem tartozó, de vele együtt az Egyesült Királyságot alkotó Észak-Írország 18 évesnél idősebb lakói vehetnek részt. Szavazhatnak Gibraltár lakói is, az EU-társállamok Nagy-Britanniában élő polgárai ugyanakkor nem.

A szavazólapon egy kérdés és két választási lehetőség szerepel. A kérdés úgy hangzik, hogy

"az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon-e, vagy lépjen ki az Európai Unióból?".

A kérdés alatt szerepel a két válaszlehetőség.

David Cameron miniszterelnök február 20-án hirdette ki hivatalosan június 23-ára a brit EU-tagság jövőjéről döntő népszavazást.

A referendumról szóló törvény 2017 végéig írta elő a brit EU-tagság jövőjéről szóló népszavazás megtartását, de a brit sajtó már Cameron februári bejelentése előtt gyakorlatilag tényként kezelte azt az értesülést, hogy a referendumot június 23-ára írja majd ki a kormányfő.

A csütörtöki népszavazás végeredményét az előzetes várakozások szerint pénteken kora délelőtt jelentik be. Szakértői becslések szerint azonban helyi idő szerint hajnali 3-4 óra között már viszonylag megbízható képet lehet alkotni a várható eredményről.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sokanvagyunk
Körmönfont lenne a kérdés, ha így tennék fel. Ennél sokkal egyszerűbb dolgokban sem tudnának honatyáink gombot nyomni, ha szektorukban a főokos nem kiáltaná hogy igen, vagy nem.
magyarbakancs
Felesleges az EU.
A pénzek nem oda mennek ahova kellene.
Minden be bele dumálnak.
Végtelen Vízfejű banda.
Bringás
Ez nem az angolok sara! Az EU nemzetidegen, fasiszta, erőszakos vezetése, amelyik idegen érdeket szolgál, kiverte a biztosítékot! Ez merkel és bandájának a bűne!
Orbán Viktor mindig próbálja összefogni az EU-t a merkel féle hazaárulók ellenére is!
Toby
@Tavryni őrnagy: Ne bántsd! Így keltette ki a Nap! Ma még nincs rá gyógyszer!
wpym
Remélem lesz eszük és kilépnek (velünk együtt, sőt be sem kellett volna lépnünk).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.