Donald Trump amerikai elnök máris kirúgta az ideiglenes legfőbb ügyészt, mert Sally Yates szerint a bevándorlásellenes elnöki rendelet törvénytelen, ezért felkérte az ügyészeket, ne védjék a rendeletet a bíróságokon. Trump árulásnak nevezte a lépést – olvasható a GQ cikkében.

Donald Trump máris kirúgta a legfőbb ügyészt

Fotó: MTI/EPApool/Olivier Douliery

Sally Yates ideiglenes legfőbb ügyész levélben fordult az Igazságügyi Minisztérium ügyészeihez, amiben azt írta, nincs meggyőződve arról, hogy Trump rendelete összeegyeztethető volna az ő pozíciójának céljaival (hogy az igazságot keresse és kiálljon a jogok mellett), mint ahogy arról sincs meggyőződve, hogy a rendelet törvényes.

Trump válasza a kirúgás volt, levelében árulásnak bélyegezte meg Yates lépését, majd hozzátette: Yates az Obama-adminisztráció embere, amely gyenge volt a határok és az illegális migráció ellen cselekedni. A bevándorlásellenes rendeletéről azt írta, az egy szükséges és ésszerű lépés volt a haza védelmében.

A levélben Trump Yates utódját is megnevezte Dana Boente kelet-virginiai ügyész személyében.

A cikk szerint azonban Yates hiába az Obama-adminisztráció embere volt, maga Trump kérte föl a legfőbb ügyészi poszt ideiglenes betöltésére január 20-án, míg az utódjának kiszemelt Jeff Sessions meghallgatása véget nem ér. Az pedig, hogy Trump egy nézeteltérést árulásként kezel, az az elnöki hatalom fékeinek és ellensúlyainak rendszerében nem éppen jó hozzáállás.

A cikk szerzője szerint egyébként Richard Nixon óta nem történt ilyen lépés az amerikai történelemben (Nixon 1973-ban kirúgatta a Watergate-ügyben vizsgálódó különleges ügyészt, és lemondatta a legfőbb ügyészt és helyettesét). Donald Trumpnak 11 napjába telt, hogy lemásolja az USA legnagyobb alkotmányossági válságának lépéseit, lépésével nemcsak az elnöki hivatallal és az alkotmánnyal szemben volt tiszteletlen, de azt is bemutatta, hogy minden eszközzel a hatalma megtartásáért fog cselekedni.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@verőce21: Az a baj, hogy ebben sem látod az ellentmondást, a hazugságot, hogy teljes joggal néznek full hülyének.
Én arról beszélek, hogy nem látod ha pont az ellenkezője folyik annak, amit mondanak.
verőce21
@Aki Én: (15:49) A hazugságaidat hagyjuk!
és mi van Ron Werberrel?
Aki Én
@verőce21: Az sem sokkal szebb. Alapvető különbség (amit sosem fogysz felfogni), hogy sosem pártoltam őket sem. Nem mondom milyen nagyszerű hazafik, nem mondom, hogy a többség őket akarja.
Többek között nem szervezett meleg ellenes tüntetést melegként. De továbbra sem érted a lényeget. Egy meleg, amerikai lipsi (a fő ellenség megtestesítője) a kormány első számú tanácsadója. Mondjuk ha ezt az egyszerű tényt megértenéd, nem lehetnél fideszes, tehát nem is lenne miről beszélni.
444.hu/2016/07/08/hol-van-mar-ron-werber-gyuloletkapitany-ahhoz-kepest-ami-most-folyik
verőce21
@Aki Én: Fejezd be a hazudozást!
A fineszesek első számú tanácsadója a habonyárpijótanuló.(Steinmann)
Aki Én
@verőce21: Örülök, hogy tudsz humoros és ironikus is lenni. Ez mindenképp a gyógyulás jele :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.