A VXIII. dinasztia korszakából származó nyughelyben legalább nyolc múmia található. A lelőhelyet a Királyok völgyétől nem messze elhelyezkedő Dra Abul Naga nekropoliszában fedezték fel.

A kutatók szerint a sír egy Uszerhat nevű előkelőhöz tartozott, aki bíróként dolgozott a városban. A XXI. dinasztia idejében, nagyjából 3 000 évvel ezelőtt aztán újabb holttesteket helyeztek el itt, a feltárást vezető régész szerint erre azért, mert a nyughely védve volt a komoly problémát jelentő sírrablóktól.

Nyolc múmia került elő egy 3500 éves sírból

Khaled el-Enani, az egyiptomi Régiségek Minisztériumának vezetője szerint meglepően sok lelet volt a sírban. A nyughelyből a múmiák mellett több mint ezer apró, faragott figura, úgynevezett usébti is előkerült.

Az ókori egyiptomiak gyakran helyeztek ilyen usébtiket halottaik mellé, ugyanis úgy hitték, hogy a szobrocskák segíthetik az embert a másvilágon.

A minisztérium eredetileg hat múmia felfedezéséről számolt be, később azonban további két testet is találtak. Eddig összesen tíz szarkofágot azonosítottak, a feltárás azonban még nem fejeződött be.

(Phys.org)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
és mind a 8 múmia fideszes, de főleg "fiatal demokrata"!
Equus
segítene vki, mit is jelez a "VXIII." - most még ez van a szalagcímben...
quadrocopter
és mind a 8 múmia fideszes, de főleg "fiatal demokrata"!
wagabund
hmm...vessetek a mókusok közé, de szerintem hatalmas seftelés indult be...ott is ismerik ám a korrupciót...(legalább háromezer éve, vagy jóval több)...
Szókrakész
Az anyósom is egy ilyen sírból szabadult.
eugen4402
Hej fiúk, az a két álarcos a fényképen még mozog..! Ásató inasok, elő a csákányt, oszt' adjatok a rohadtaknak. Aki 3500 éve meghalt, az már ne operáljon..!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.