A WannaCry zsarolóvírus péntek óta legalább 150 országban összesen 200 ezer célpontot támadott meg, és a szám tovább nőhet, ha az emberek hétfőn visszatérnek munkába-

Erről az Europol igazgatója, Rob Wainwright beszélt vasárnap, a brit ITV tévéhálózat egyik műsorában. A vírus blokkolja a hozzáférést a számítógépen tárolt adatokhoz, a feloldásért pedig pénzt követel. A legrosszabb a helyzet Nagy-Britanniában és Oroszországban, de Wainwright szerint csak rendkívül kevesen fizettek a zsarolóknak.

A támadás különlegességét az adta, hogy a zsarolóvírust féregfunkcióval kombinálták, ezáltal a fertőzés automatikusan továbbterjedt. „Ilyen globális méretű támadásra eddig nem volt példa” – hangsúlyozta az Europol-igazgató, aki szerint növekvő fenyegetéssel állunk szemben: „A számok egyre emelkednek, és aggódom, hova lyukadunk ki hétfő reggelre, mikor az emberek visszatérnek a munkába, és bekapcsolják gépeiket.”

Több mint hetven országban csaptak le a vírussal dolgozó hekkerek, lebénítva brit kórházak hálózatát is.

Szombaton még arról szóltak a hírek, hogy lényegében véletlenül, de sikerült megállítani a vírus terjedését. Egy 22 éves, brit kiberbiztonsági szakember ugyanis tíz dollárért regisztrálta próbaképpen azt a szokatlanul hosszú, 45 karakterből álló, értelmetlen domainnevet, amelyet – mint utólag kiderült – a rosszindulatú vírus kódjába épített be annak megalkotója, valószínűleg pont azért, hogy szükség esetén le tudja állítani.

Hubert Csaba információbiztonsági szakértő szerint azonban megjelent a WannaCry 2.0-s verziója, amiből eltávolítottak minden lehetőséget, amivel esetleg meg lehetne állítani a fertőzést. A támadás újabb hulláma elindult, már csak kis idő kérdése, hogy tovább növelje a fertőzött rendszerek számát. Úgy néz ki, hogy ez egy hosszú és kemény küzdelem lesz, és mindenkinek nagyon komolyan kell vennie a fenyegetést, és mindent meg kell tenni a maximális védelem elérése és a károk minimalizálása, megelőzése érdekében – írta.

A vírus főleg e-mailben, csatolmányként érkezhet, vagy kétes eredetű fájlok letöltésével (ide értve a vírusos torrentfájlokat is) terjedhet, esetleg célzott adathalász támadással kerülhet a gépre. A szakértő szerint fontos, hogy operációs rendszerünket naprakészen tartsuk, minden Windows Update frissítést telepítsünk, különösképp a Microsoft által erre a sebezhetőségre kiadott MS17-010 számú frissítést. – írja a Magyar Nemzet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.