A Corrierre della Sera olasz lap információja szerint egy 1995 januárjában, a marokkói Fez városában született férfi, Juszef Zaghba a harmadik londoni merénylő.

Marokkói az apja, olasz az anyja a harmadik londoni merénylőnek

Juszef Zaghba (Fotó: Handout/METROPOLITAN POLICE/AFP)

A férfinek marokkói az apja, és egy bolognai olasz nő az anyja. Zaghbát 2016 márciusában egyszer már lekapcsolták a bolognai repülőtéren, onnan szeretett volna Törökországba utazni, hogy aztán Szíriába folytassa útját.

Ő a harmadik londoni terrorista, akinek a személyazonosságát eddig titkolták. A Scotland Yard tegnap tette közzé a két másik elkövető nevét. Mint kiderült, egyikük tavaly feltűnt a Channel 4 brit tévétársaság egyik dokumentumfilmjében, amely olyan iszlám szélsőségesekről szólt, akik kapcsolatban álltak az egyik leghírhedtebb, tavaly bebörtönzött radikális iszlám hitszónokkal, Anjem Choudaryval.

A Corriere szerint az olasz hírszerzés korábban már jelezte a marokkói és a brit szolgálatoknak is Zaghba gyakori helyváltoztatását, és a jelenlétét. Zaghba szülei egy darabig együtt éltek Marokkóban, aztán elváltak, a nő visszatért Olaszországba, Bologna környékén telepedett le. Fia többször meglátogatta, aztán a 2016-os esetnél nemzetközi terrorizmus vádjával feljelentették. Amely vád alól ugyan felmentették, de a veszélyes személyek listájára rákerült. Az utóbbi időben időszakos munkája volt egy londoni étteremben, miközben továbbra is tartotta a kapcsolatot olasz anyjával.

2016 márciusában a férfi a bolognai Marconi reptéren úgy bukott le, hogy csak egy hátizsák volt nála, és egy Isztambulba (csak oda) szóló repülőjegy. Anyjának azt hazudta, hogy Rómába indul. A lefoglalt mobiltelefonjában vallási témájú videókat és képeket találtak, de a nemzetközi dzsihádizmusra nézve semmi különleges nem volt benne. - írja a hvg.hu a Corrierre della Sera cikke nyomán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.