A fegyverzetek megújításának végső költsége becslések szerint 25 milliárd dollárra rúg majd.

Az amerikai légierő megkezdte nukleáris arzenáljának sokmilliárdos felújítását – írta hétfőn a The New York Times. Donald Trump amerikai elnök múlt heti, az új afganisztáni és dél-ázsiai stratégiát kifejtő beszéde után a légierő összesen több mint kétmilliárd dolláros megrendeléseket eszközölt manőverező robotrepülőgépek és földi indítású rakéták beszerzésére.

A légierő célja a nukleáris arzenál teljes megújítása. Ennek érdekében első lépésként nukleáris robbanótöltettel felszerelt manőverező robotrepülőgépek beszerzéséről kötött megállapodást 1,8 milliárd dollár értékben, és csaknem 700 millió dollárt költ a szerte az Egyesült Államokban silókban álló, mintegy 40 éves, Minuteman típusú interkontinentális ballisztikus rakéták felváltására.

A The New York Times megjegyezte: a légierő atomarzenáljának megújítását már az Obama-kormányzat is tervbe vette, de – mivel túl sokba került volna – végül nem valósította meg. A Trump-kormány azonban teljes erővel megindította a légierő modernizálását, miközben a nukleáris stratégia áttekintése és az esetleges új stratégia megfogalmazása még várat magára.

A lap idézte a program kritikusai közül William J. Perry volt védelmi minisztert, aki úgy véli: az új fegyverzetek arra sarkallhatják az oroszokat és a kínaiakat, hogy meggyorsítsák saját fegyverkezési programjaikat.

(MTI)

(A címoldali illusztráció forrása: Wikimedia)

74 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
quadrocopter
@durbincs: Az "ész" neked sci-fi, primkó!
sokanvagyunk
A Propellert uraló, néhány hsz-elő magasröptű vitája a cikkekhez már olyan méreteket öltött, hogy sokunkat akár ki is tilthatnának innen - ha már magunktól nem távozunk.
magyarbakancs
@sokanvagyunk: Ez a hal a durbincs értelmes és kreativitás a kőméntelésben nem?
sokanvagyunk
@magyarbakancs: Burkoltan bár, de a cikkhez is hozzászóltam az előbb. Magasröptű, mint a repülők, békés (vagy elrettentő?) mint azok fegyverei. - Bár lehet, csak a békés rakétákat fejleszti az USA?...
kokopelli
@sokanvagyunk: (9:38) az un. emberbarát rakétákat! Repülés közben lehet
simogatni,es a "szivar" még dorombol is! Ha még dudolgtunk is kozzá,akkor körmöt
is rág,és schminkel is! A következő VIT-en elfogadják a tenyésztését is! A Zsóti mint
"kriszt" már benne van! :--))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.