Két éve húzódó jogi csatározást nyert meg David Slater fotográfus, akit állatvédők azért pereltek be, mert sajátjaként kezel egy fotót, amelyet az ő gépével lőtt saját magáról egy majom.

Szelfit lőtt magáról a majom – két évig pereskedtek, hogy a fotósé vagy a majomé a szerzői jog

(Fotó: YouTube/CNN – Jack Slater)

Naruto 2011-ben készített magáról egy szelfit Slater gépével az indonéziai dzsungelben. Az amerikai bíróság ítélete szerint a szerzői jogok védelme nem vonatkoztathatóak a majomra, a Peta állatvédő szervezet viszont azt képviselte, hogy az állatnak is jár a haszonból amit a felvétel hoz Slaternek.  

A Peta fellebbezett a döntés ellen a majom nevében, de ezt elutasította a bíróság. Slater azonban mégis beleegyezett abba, hogy a kép utáni bevételek 25 százalékát felajánlja Naruto és az élőhelye védelmére. 

Az ügy hatalmas nemzetközi vitát váltott ki azzal kapcsolatban, hogy ki kell-e terjeszteni az állatok alapvető jogait, hogy ne tudják őket kihasználni az emberek. 

Slater azzal védekezett, hogy tett elég erőfeszítést, mire a kép elkészült ahhoz, hogy jogosan tarthasson igényt a szerzői jogdíjra. Továbbá azzal is érvelt, hogy a nemzetközi érdeklődés a kép iránt eleve sokat segített az Indonéziában élő állatoknak. 

(BBC)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
na ez a kép hiányzott nagyfaterról a családi album elején..ez a kedves mosoly...asszem tőle örököltem az átható tekintetet is...hat nagyfröccs, és már csak makogok...ugyhogy minden stimmel...még az nem tiszta, hogy kerültem Indonéziából Budaörsre, ide a kocsmába?
sokanvagyunk
Nem tudom, mit majomkodnak ezen a bíróságon - nem védette le a képet a kollégájuk, és kész.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.