A dél-koreai-amerikai hadgyakorlat elleni tiltakozásul bocsátott fel Hvaszong-12-es típusú közepes hatótávolságú rakétát Észak-Korea – közölte szerdán a KCNA phenjani állami hírügynökség, utalva az előző napi rakétaindításra.

A beszámoló szerint: a legutóbbi gyakorlat olyan volt, mint a valódi háború, amely a koreai néphadsereg műveleteinek első lépése a csendes-óceáni térségben, előjátéka annak, hogy elérjék az Egyesült Államok külbirtokát, Guamot.

A gyakorlatot Kim Dzsong Un felügyelte. Az észak-koreai vezető nagyon elégedett volt a sikeres rakétateszttel. A cikk szerint Phenjan folyamatosan figyeli majd, miképpen cselekszik az Egyesült Államok, és annak fényében határoz jövőbeni lépéseiről.

A jelentésben azt írták, hogy a rakéta "pontosan eltalálta célpontját" a Csendes-óceánon.

Észak-Korea augusztus elején kilátásba helyezte, hogy négy Hvaszong-12-es rakétát indít a Guam körüli vizekre, miután Donald Trump amerikai elnök "tűzzel és haraggal" fenyegette meg Phenjant, ha Észak-Korea tovább fenyegetné az Egyesült Államokat.

AZ ENSZ EGYSÉGESEN ELÍTÉLTE ÉSZAK-KOREÁT

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) egyhangúlag és "határozottan" elítélte kedden Észak-Koreát a kedd reggeli rakétakísérlete miatt, mely során ballisztikus rakétát lőtt fel, amely átrepült Japán északkeleti vidékei fölött, majd a Csendes-óceánba zuhant.

Nem csillapodnak a kedélyek: újabb rakétát lőtt fel Észak-Korea

(Fotó: STR/KCNA VIA KNS/AFP)

Az elítélő határozat mellett az ENSZ BT ismét felszólította a phenjani rezsimet arra, hogy hagyjon fel rakétakísérleteivel és egész fegyverkezési programjával.

A határozat nem tesz említést új büntetőintézkedésekről, hanem csupán a régebbi szankciók szigorú betartását sürgeti az ENSZ valamennyi tagállamától. A BT – amely a világszervezet legerőteljesebb testülete – egyúttal leszögezte azt is, hogy a helyzet diplomáciai és politikai eszközökkel történő békés megoldásának a híve.

A határozathozatal előtt Koro Beszho, Japán ENSZ-nagykövete azt hangoztatta, hogy hazája szerint mindenképpen nagyobb nyomást kell gyakorolni Észak-Koreára, és ennek a módjait kellene megvitatni a 15 tagú Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén.

Nikki Haley, amerikai ENSZ-nagykövet az ülés megkezdése előtt újságíróknak azt mondta: "most valami komolynak kell történnie", az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete, Matthew Rycroft pedig szintén erőteljesebb szankciókat sürgetett.

Kedden délelőtt Donald Trump amerikai elnök közleményben szögezte le, hogy az észak-koreai feszültség rendezését illetően "minden megoldás elképzelhető". Az elnök nem részletezte, mire gondol, közleményének hangneme jóval visszafogottabb volt, mint az egy hónappal korábbi, amikor "tüzet"és "haragot" ígért a phenjani rezsimnek.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Láthatóan rohamléptekben fejlődik a koriui rakétatechnika, pontosan eltalálták a Csendes Óceánt.

A probléma csak az, hogy nem lenne szükséges eltalálni Guamot, mert egy robbantás a környező tengervízben elsöprő radioaktív cunamit okozna. Tehát a légvédelemnek mindenképpen meg kell akadályoznia a rakéták becsapódását. Napersze ehhez először át kell repülnie Okinawán. Legalább kipróbálhatják a lézer Bőingeket.
maci0427
Szerencséjük,hogy Kína teljes mellszélességgel mellettük áll,katonailag és politikailag is ! Na meg kérdéses Oroszország mostani hozzáállása is... Kínával kell tárgyalni ebben az ügyben,de gondolom,hogy ez folyamatosan megy is .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.