Angela Merkel kancellár szerint az általa irányított CDU/CSU pártszövetség elérte a stratégiai célját, ők szerezték messze a legtöbb szavazatot. Arról is beszélt, hogy akár meg is maradhatna a szociáldemokratákkal eddig vitt nagykoalíció, hiába mondták azt Martin Schultzék, hogy ellenzékbe vonulnak.

Elérte stratégiai célját a CDU/CSU jobbközép pártszövetség a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson – mondta Angela Merkel kancellár, a pártszövetség vezetője az urnazárás utáni első nyilatkozatában.

Hozzátette, a pártszövetségben ugyan mindenki jobb eredményre számított, de egy igen nehéz kormányzati ciklus után mégis a CDU/CSU szerezte messze a legtöbb szavazatot, megkapta a felhatalmazást a választóktól a kormányalakításra, és nélküle nem lehet kormányt alakítani.

Merkel szerint 12 év kormányzás után "minden, csak nem magától értetődő", hogy egy párt a legerősebb erő marad.

Mint elmondta, alaposan elemzik majd a választási eredményt, és mindent megtesznek majd azért, hogy visszanyerjék a pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párthoz átállt választókat. Ezt az AfD-szavazók aggodalmainak, félelmeinek komolyan vételével, és mindenekelőtt "jó kormányzati munkával" akarják elérni – mondta.

Merkel: elérte stratégiai célját a CDU/CSU pártszövetség

Fotó: wikipedia GFDL 1.2/Ralf Roletschek

Maradhat a szociáldemokratákkal közös nagykoalíció

Nem lehet kizárni, hogy a következő ciklusban ismét nagykoalíció vezeti majd Németországot – jelezte Angela Merkel kancellár a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán.

A CDU/CSU jobbközép pártszövetség vezetője hangsúlyozta: matematikailag két koalíció lehetséges, a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek összefogása mellett a szociáldemokratákkal (SPD) 2013-ban kezdett kormányzás folytatáshoz is van többség az új Bundestagban.

A számok azt mutatják, hogy "nincs leváltott nagykoalíció".

Hozzátette: tudomásul veszi, hogy Martin Schulz SPD-elnök szerint pártjának ellenzékbe kell vonulnia, de ezt a kérdést "holnap újra meg lehet beszélni".

Kiemelte, hogy a mostani "viharos időkben" minden pártnak felelősen kell politizálnia.

Története legrosszabb eredményét hozta össze a pártszövetség

A CDU/CSU az első eredménybecslések szerint története legrosszabb eredményét érte el, a szavaztok 33,1-33,2 százalékát érte el.

Eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 33,8 százalék.

Az Angela Merkel vezette CDU csak Bajorországban induló testvérpártja, a CSU a Bayerische Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati televízió adatai szerint a szavazatok 38,5 százalékára számíthat, ami a párt történetének legrosszabb eredménye.

Horst Seehofer pártelnök, bajor miniszterelnök a CSU müncheni eredményváró rendezvényén elmondta: a választási eredmény "súlyos csalódás".

Az AfD-re utalva hozzátette: "támadási felület nyílt" a CDU/CSU-tól jobbra. Ezt a felületet kemény küzdelemmel, határozott állásfoglalásokkal kell bezárni – hangsúlyozta.

Az AfD az első párt, amely a CDU/CSU-tól jobbra elhelyezkedve tartósan országos tényezővé vált a német belpolitikában. Az eredménybecslések szerint 13,2 százalékos eredménnyel debütál a Bundestagban.

A német szövetségi parlamenti választás további eredményeiről ezekben a cikkekben olvashatnak többet:

Merkel pártszövetsége nyert, de nem örülhetnek annyira – a szélsőjobb is bejutott a Bundestagba

Az első exit pollok szerint az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU nyerte a német szövetségi parlamenti választást, a szociáldemokraták történelmi mélypontra süllyedtek. Harmadik erőként gy szélsőjobbos párt juthat be a Bundestagba. Ugyan az első exit pollok szerint az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU nyerte a szövetségi parlamenti választást, úgy tűnik, a négy évvel ezelőtti eredményükhöz képest rosszul teljesítettek.

Hajtóvadászatot indít Merkel ellen a szélsőjobbos AfD

Szinte alig kerültek be a Bundestagba, máris hajtóvadászatot hirdetett Merkel ellen a szélsőjobbos Alternative für Deutschland (AfD) párt. Az Alternatíva Németországnak (AfD) a szövetségi parlament (Bundestag) pártjaként vizsgálóbizottság felállítását kezdeményei Angela Merkel kancellár menekültpolitikája miatt – jelentette be a vasárnapi Bundestag-választás után a törvényhozásban újonc párt egyik vezetője.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia GFDL 1.2/Ralf Roletschek)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.