Masszív jégtömb szakadt le az Antarktiszról, négyszer nagyobb, mint Manhattan szigete. 

Az amerikai Manhattan szigeténél négyszer nagyobb jéghegy szakadt le szombaton az Antarktiszról – értesült a CBS, amit az amerikai National Ice Center meg is erősített.

A jéghegyről – amelynek mérete 100 négyzetmérföld körül van – a kutatóközpont adatai szerint várhatóan több kisebb jéghegy is le fog válni, ezeket azonban már nem fogják tudni követni.

A jéghegy a Pine-szigeti gleccserről szakadt le, amely évi 45 milliárd tonna jeget veszt, a tudósok szerint a későbbiekben a felmelegedés hatására még több lehet a jégveszteség. A most leszakadt jéghegy előtt júliusban egy 2200 négyzetmérföld kerületű jégtömb, a Larsen C szakadt le abból a körzetből.

Óriási jéghegy szakadt le az Antarktiszról – négyszer nagyobb, mint Manhattan

Fotó: pixabay.com CCO

A tudósok megfigyelései szerint a Pine-szigeti gleccserről szinte mindig ugyanonnan szakadnak ki ezek az óriási jéghegyek, ők arra gyanakodnak, a felmelegedő vizeknek lehet ehhez köze, amely a jégterületek és self-jegek alatt behatolva a gleccser központi részét melegíti. A kutatók azt vélelmezik, hogy emiatt gyorsul a leszakadás a gleccserről, és ezért történik az viszonylag egy szűkebb területen.

A gyorsulást az is mutatja, hogy 2000 óta ez volt az ötödik nagyobb jéghegy-leszakadás. Az első kettő 2001-ben és 2007-ben történt, majd 2013-ban jött egy újabb, utána viszont begyorsult a folyamat, mert a következő nagy leszakadás 2015-ben történt. Aztán idén már kettő is.

A kutatók most abban bíznak, egy kissé lelassul a leszakadások üteme, bár erről nincsenek annyira meggyőződve. Bármi lehet, ahogy fogalmaztak, mert nem ismerik a jég minden titkát.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

maci0427
Ha megindul az óriási jéghegy olvadás,sok ország bajban lesz,de a az egész világ is ! Megérdemli az emberiség a sorsát !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.