Szakértők szerint négy koalíciós lehetőség képzelhető el a vasárnapi előrehozott osztrák parlamenti választásokat követően; a felmérések alapján a legvalószínűbb az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) összefogása – mondta Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A kutató szerint az első forgatókönyv – amely szinte kizárható –, a jelenlegi nagykoalíció folytatása lenne, de annak éppen azért lett vége, mert a néppártiak "kifaroltak" az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) folytatott együttműködésből.

Négy változat kaolíciókötésre az osztrák választás után

Szintén valószínűtlen, hogy a szociáldemokraták a szabadságpártiakkal álljanak össze – folytatta –, mert rengeteg a témakülönbség a két szervezet között és egy ilyen lépéssel a szociáldemokraták "leírnák magukat" szövetségi szinten.

A harmadik forgatókönyv, amely a legvalószínűbb, a néppárt és a szabadságpárt koalíciója lenne. Jelezte: Sebastian Kurz, az ÖVP vezetője sok témában, a többi között a bevándorlás és a menekültpolitika ügyében is nagyon hasonló célokat fogalmazott meg, mint az FPÖ.

A negyedik pedig – említette Molnár Tamás Levente –, az osztrák és bajor női népviselet színei után "dirndli-koalíciónak" is nevezett összefogás lenne, de ehhez az kellene, hogy a néppárt (amely az eredeti feketéről türkizkékre cserélte a színét) nagyon jó eredményt érjen el, és a Zöldek, valamint a liberális NEOS (rózsaszín) is bejusson a parlamentbe, elérje a 4 százalékos küszöböt.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: Youtube

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.