Már legalább 276 halottja van a szomáliai főváros, Mogadishu forgalmas központjában vasárnap elkövetett bombamerényletnek. Több százan tüntetnek a terrorizmus ellen.

Az áldozatok száma várhatóan tovább gyarapszik majd, ugyanis több százan sérülten fekszenek a város kórházaiban, és több tucatnyian lehetnek még a romok alatt, ahol sok hozzátartozó puszta kézzel kaparja a földet és a köveket.

276 áldozat: Afrika történetének második legsúlyosabb terrortámadását követték el Szomáliában

(Fotó: Mohamed ABDIWAHAB/AFP)

Vasárnap este tömeges tüntetések voltak a fővárosban a terrorizmus ellen, arra kérik a szomáliai kormányt, tegyen többet a terrorszervezetek elleni harcban.

A merénylet mögött a legtöbb szakértő szerint a Szomáliában tevékenykedő iszlamista szervezet, az al-Shabaab áll, bár az al-Kaidával együttműködő csoport hivatalosan még nem vállalta a merényletet. Az al-Shabaab Szomália jelentős területeit ellenőrzése alatt tartja, célja pedig az, hogy uralmát az anarchiába süllyedő állam teljes területére kiterjessze. Mikor Szomália vezetői, és Donald Trump amerikai elnök is arról beszélt az év elején, hogy le kell számolni az al-Shabaab terroristáival, a szervezet azzal fenyegetőzött, hogy minden eddiginél pusztítóbb bombamerényleteket fog elkövetni.

A vasárnapi merényletben egy teherautót használtak, amiben több száz kilónyi, katonai és házilag készített robbanóanyagot szállítottak.

A teherautó valószínűleg a Szomáliai külügyminisztérium épületét célozta meg, de már korábban félreállították egy ellenőrzőpontnál. Mielőtt azonban a katonák megkezdték volna a jármű átkutatását, a sofőr gázt adott, majd az ellenőrzőpontot letarolva, néhány méter megtétele után felrobbant.

A robbanás pusztítását erősítette, hogy a detonáció közelében volt egy nagy üzemanyagszállító jármű is, ami szintén felrobbant, hatalmas tűzgolyót elszabadítva. Emiatt valószínűsíthető, hogy a terroristák sem számoltak azzal, hogy a merénylet ekkora pusztítást fog okozni.

Ez volt Szomália történelmének legpusztítóbb terrortámadása, és egész Afrikában is csak egy merénylet, a Boko Haram 2014-es nigériai mészárlása követelt több halálos áldozatot. Akkor több mint 300 ember halt meg. (Guardian, 444)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.