Megalakult Katalónia új összetételű parlamentje szerdán Barcelonában, amely első ülésén megválasztotta a törvényhozás új elnökét.

A most kezdődő, XII. parlamenti ciklusban a katalán parlament házelnöke Roger Torrent lett, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) 38 éves képviselője, aki egyben az eddigi legfiatalabb politikus ezen a poszton.

A képviselőt a szavazás második körében választották meg a tisztségre egyszerű többséggel, 65 igen szavazattal a 135 fős törvényhozásban.

Megalakult az új katalán parlament

Carme Forcadell volt katalán házelnök és Marta Rovira, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal párt főtitkára az autonómiatörekvéseik miatt bebörtönzött katalán politikusok jelképévé vált sárga szalagokkal díszített székek közt a katalán regionális parlament alakuló ülésén Barcelonában 2018. január 17-én. Fotó: MTI/EPA/Alberto Estevez

A december 21-i parlamenti választások eredményeként a legnagyobb frakciót a győztes Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt alakíthatta meg, amely azonban hiába kapta meg a legtöbb szavazatot, a törvényhozásban nem került többsége, míg a függetlenségi pártok összességében rendelkeznek a képviselői mandátumok többségével.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.