A világ filmgyártásának 82 női alkotója a nőknek a férfiakéval egyenlő fizetést követelve vonult fel szombat este a vörös szőnyegen a 71. cannes-i filmfesztiválon, a hivatalos versenyprogramban bemutatott első női rendező, a francia Eva Husson Les Filles du soleil (A nap lányai) alkotásának világpremierje előtt.

"Azt kérjük a kormányoktól, hogy alkalmazzák a nők és férfiak közti fizetésekre vonatkozó egyenlőségről szóló törvényeket. Eljött az idő, hogy a filmipar minden lépcsőfoka elérhetővé váljon számunkra. Gyerünk!"

- mondta Agnes Varda francia filmrendezőnő.

Egyenlőség, tisztelet: csendben vonultak a cannesi vörös szőnyegen a nők

Egyre eredményesebbek a tiltakozások – Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP

A világ egyik legrangosabb filmes rendezvénye így kívánta jelezni, hogy a nők elleni szexualitás zaklatások elleni küzdelem mellett – amely hét hónappal ezelőtt a Cannes-ban is rendszeresen megforduló Harvey Weinstein filmproducer elleni vádak nyomán indult – a nők szakmai és társadalmi integrációjában is elkötelezett.

Jane Fonda, Claudia Cardinale, Helen Mirren, Salma Hayek mellett megjelent Marion Cotillard Oscar-díjas színésznő és több női rendező is, az amerikai Patty Jenkins és a francia Tonie Marshall, a zsűri női tagjai Cate Blanchett vezetésével, valamint producernők, vágók, díszlettervezők, összesen 82-en.

"Azért ennyien, mert az elmúlt 71 évben 82 női rendező által készített filmet mutatott be a hivatalos versenyprogramban a fesztivál"

- jelezték a szervezők. Ez a versenyfilmek töredékét jelenti az 1946 óta bemutatott 1688 olyan filmmel szemben, amelyeket férfiakat rendeztek. Közülük is csak egy nyerte el a fődíjat, az új-zélandi Jane Campion 1993-ban a Zongoralecke című alkotásáért.

A fesztiválon kampányt is indítottak a szexuális zaklatások ellen, röplapokon hívják fel a résztvevők figyelmét arra, hogy viselkedjenek megfelelően és egy ingyenesen hívható segélyvonalat is létrehoznak az esetleges áldozatok és szemtanúk számára, hogy jelenthessék az eseteket.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.