Az amerikai külügy szerint az Emberi Jogi Tanács „álszent és öncélú”.

Az Egyesült Államok kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából – jelentette be kedden Washingtonban Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet, aki szerint a tanács nem méltó a nevére.

Nikki Haley  szerint a kilépés nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok ne tartaná be korábbi emberi jogi kötelezettségvállalásait.

„Világossá akarom tenni, hogy ez a lépés nem azt jelenti, hogy feladnánk elkötelezettségünket az emberi jogok terén”

– fogalmazott.

Az USA kilép az Emberi Jogi Tanácsból

A külügyminisztériumban Mike Pompeo tárcavezetővel közösen a sajtó elé álló diplomata bírálta a világszervezet genfi székhelyű testületét, és azt hangoztatta, hogy a szervezet „álszent és öncélú”, és valójában „gúnyt űz az emberi jogokból”. Hozzátette: Washington azért lép ki, mert „egyetlen országnak sem volt bátorsága”, hogy csatlakozzék a szervezet megreformálását célzó amerikai törekvésekhez, és még az Egyesült Államokkal azonos véleményen lévő országok sem kívánták nyíltan bírálni a 47 tagú tanács munkáját.

Bírálatában név szerint megemlítette Oroszországot, Kínát, Kubát és Egyiptomot mint olyan államokat, amelyek kifejezetten gátolták a szervezet megreformálását.

Majd további országokat sorolt, amelyek tagjai ugyan a tanácsnak, de „ijesztően nem tartják tiszteletben az alapvető emberi jogokat”. Ezzel összefüggésben Venezuelát, Kínát, Kubát és a közép-afrikai Kongói Demokratikus Köztársaságot nevezte meg.

A döntést magyarázva Nikki Haley meggyőződését fejezte ki, hogy az Emberi Jogi Tanács munkáját nem az emberi jogok helyzete, hanem politikai megfontolások motiválják. Ezt bizonyítja az is – mondta –, hogy

a szervezet „aránytalan mértékben” foglalkozik Izraellel és folyamatosan elfogult Izraellel szemben. Haley egyébként már korábban is többször azzal vádolta meg a szervezetet, hogy „betegesen elfogult” Izraellel szemben.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Zeid Raad al-Husszein csalódását fejezte ki a washingtoni bejelentés miatt. Zeid Raad al-Husszein azt írta Twitter-üzenetében:„elszomorító, de nem meglepő hír” az amerikai kilépés.

„Tekintettel az emberi jogok jelenlegi helyzetére a világban, az Egyesült Államoknak még nagyobb szerepet kellene vállalnia, nem pedig kivonulni” – vélekedett a diplomata, Nikki Haley bejelentésére reagálva.

Washington egy nappal azután jelentette be kilépését a testületből, hogy Zeid Raad al-Husszein az Emberi Jogi Tanács 38. ülésszakának megnyitóján elítélte a Trump-kormánynak azt a szerinte „lelkiismeretlen” gyakorlatát, amely szerint az illegális bevándorlóktól a mexikói határon erővel elválasztják gyermekeiket.

(MTI)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eriksson
@Shikari: Amerika soha nem is volt valódi szövetséges. Mindig csak addig, amíg az érdekei úgy kívánták.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@kokopelli: Apja német, Drumpf vezetéknevüket az angolosabb hangzású Trumpra cserélték, anyai ágon meg skót, a Mcleod klánból.
kokopelli
@Eriksson: Tévedsz,mert már a legrégibb rokona,akit "Bebenheim am Berg"-ben
nyilvántartanak (1727-1792) is Trump volt! A nagyapja és az apja is Trump volt,
mivel a Kallstadt-i városházán ill. a kallsadt-i temetőben fel lehet keresni a családi
sírokat! (Rheinlad-Pfalz tartomány)! Ilyen eccerű a dolog,mivel még a neten is sze-
repelnek őseinek sírjai,mint érdekességek! ;--))))
Eriksson
@kokopelli: Ezen nem vitatkozom, lehet úgy is.
kokopelli
@Eriksson: ...nem kell vitatkozni,hanem csak utánanézni! ;-)
amaramaistanna
A Facebook-ról hoztam,úgy tűnik, eljött az idő: "Ferenc Varga: Ahogy a demokrácia egyre tökéletesebb lesz, az elnöki hivatal egyre közvetlenebbül azt fejezi ki, mi van az emberek lelkében. Egy fennkölt ideál felé haladunk. Eljön majd a nagyszerü és diadalmas nap, amikor
a nép egyszerü gyermekei végre elérik, amire szívük vágyott, és a Fehérház lakója egy valódi gyenge elméjü lesz.
Mencken irta 1920-ban"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.