Immár a harmadik egymást követő napon is folytatódtak az ellenzéki tüntetések Bukarestben a kormánypalota előtti Victoria-téren, ahol vasárnap is mintegy tízezren követelték Viorica Dancila szociálliberális kormányának lemondását, és a büntetett előéletűek, elsősorban Liviu Dragnea szociáldemokrata házelnök eltávolítását a hatalomból.

Kitartanak Bukarestben a kormány távozását követelő tüntetők

A vasárnap esti demonstráción nem lehetett már olyan erőszakos jeleneteket látni, mint a tüntetéssorozat első napján, pénteken, amikor a román diaszpóra által kezdeményezett, mintegy 60-80 ezresre becsült kormányellenes megmozdulásnak – a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva – erőszakos tömegoszlatással vetett véget a csendőrség.

A korrupcióellenes jelszavakkal másfél éve kezdődött romániai ellenzéki tüntetéseket szervező Facebook-csoportok azt hangoztatják: addig fognak tüntetni, amíg el nem érik a Dancila-kormány lemondását, amely szerintük azáltal és méltatlanná vált egy európai uniós ország vezetésére, hogy karhatalmi erőszakkal próbálta elhallgatatni bírálóit.

Vasárnap este Románia más nagyvárosaiban is folytatódtak a kormányellenes tüntetések.

Közben a pénteki – Klaus Iohannis jobboldali elnök által elítélt és "brutálisnak" nevezett – csendőri fellépés 19, magát vétlennek mondó áldozata bűnvádi feljelentést tett a katonai ügyészségen a sérüléseit okozó csendőrök ellen.

Vasárnap a bukaresti első kerületi bíróság elrendelte annak a két fiatalembernek az előzetes letartóztatását, akik a gyanú szerint részt vettek két földre került csendőr ütlegelésében.

A pénteki összetűzések nyomán kórházba szállított 70 ember közül vasárnap még heten voltak kórházban, közöttük három csendőr.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Ügyetlen ez a Dancila. Miért nem kér szaktanácsot a mi őfenségénktől? Ő el tudná magyarázni, hogy hogyan lehet hosszú távon kussoltatni a sok lopástól, korrupciótól kiakadt népet. :(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@Macskaszem: ...láttad hogy adott vagy csak hallottad, hogy adott ?...és kinek adta neked vagy valaki másnak ?...és mire adta hogy te kilábalj a nyomorból vagy hogy aki kilábal az méregdrága autópályán furikázhasson ?
Sámannus
@karma1: Vegyük alapul a mai helyzetet.
A magyarokat szarba hagyták a vezetői. különösen azok, akik évtizedekig nyomták a süketet. Mára beálltak nézőnek, és mint egy viadalon hümmögnek szurkolnak, hogy van-e még lejjebb.
Szart sem tesznek az országért. Kimenti mind a vagyonát és él mint Marci hevesen. Sokuk euróban vette fel a lóvácskát, és már kint veri a nyálát, és fújja az orrát. Előttem szarházi mind.
Ki segíthetne a magyarokon, ha nem ők akik a rendszerváltáskor hazafiként álltak ki? Pondrók és kukacok ők a nemzet testében, pontosan olyan árulók mint a fidesz. Szarházi előttem mind, mert síri csendben minden vitát elvesztettek, ott is ahol győzhettek volna. Nekik kellett volna óbégázni, és nem a vagyonokat menteni. Ez ugyanis egyetlen értelme volt a cselekedeteiknek.
Nyomorék piócák ők is, ha nem állnak fel, és nem emelik fel a hangjukat, és hagyják, hogy a mocsár elnyelje ezt a gyönyörű országot.
NaponTamas
Magyarországon persze ,hogy nem tüntetnek ,hisz mozdolunk előre. Aki nem mozdul előre az akkor sem fog ha 455552186322785 milliárd aranyat talàlnak Paks alatt
Ó-buda
@Sámannus: nekik legalább van vér a pucájukban! KIÁLLNAK!! De mi??Ennyire alja lett az ország? vagy fél?? MITÖL??
human
@Csizmás Kond: Mond már el neked mi tetszik ebben a kormányban? Mi az ami fontosabb, mint az hogy mennyire korruptak?
Csizmás Kond
@human: ..nem igazán tetszik, ha pontosan akarok fogalmazni...csak jobb híján rájuk szavaztam.
Az hogy mit akarsz és mi van teljesen különböző, te is arra szavaztál akitől reméltél valamit és én is...és most vesd össze hogy lett volna jobb...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.