Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, és ezen uniós alapértékek tekintetében nem szabad kompromisszumot kötni, ezért is volt szükség a magyar helyzetről szóló különjelentés megszavazására az Európai Parlamentben – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Le Soir című belga lapnak adott pénteki interjújában.

Weber: Magyarországon rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot

Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

Weber elmondta, azért szavazott igennel az úgynevezett Sargentini-jelentésre, mert Orbán Viktor kormánya nem tett lépéseket a kompromisszum felé annak ellenére sem, hogy korábban még az alkotmányt is hajlandó volt módosítani az Európai Bizottság kifogásai miatt, ezért most "más szintre" kell emelni a párbeszédet.

"Európa a kompromisszumot jelenti"

– fogalmazott.

Leszögezte ugyanakkor: az uniós alapértékek tekintetében nem lehet kompromisszumot kötni, ezért is szavazta meg a jelentést a néppárti képviselők többsége.

A frakcióvezető a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyét és a civil szervezeteket érintő új törvényeket említette elsősorban, de hangsúlyozta, hogy Magyarországon fennáll a veszélye a jogállamiság rendszerszintű sérülésének.

"Mi felelősséget vállaltunk, most a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak kell végre megoldania a kérdést"

- közölte.

A cikk szerint az Európai Parlament döntése politikailag és szimbolikusan is történelmi jelentőségű.

Weber más kérdésekről is beszélt, és kiemelte, az uniós tagországoknak mielőbb megállapodásra kell jutniuk a migrációs helyzet kezeléséről, ugyanis a populista erők malmára hajthatja a vizet a jövő évi európai parlamenti választásokon, amennyiben ez nem sikerül.

Mint mondta, erősíteni kell a határvédelmet, ki kell fejleszteni egyfajta szolidaritási mechanizmust, illetve segíteni kell a származási országokat a kiváltó okok megszüntetésében.

(MTI)

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ezt a szarházi csúti bűnözőt és politikai prostituáltat, minél hamarabb el kell távolítani a közéletből és börtönbe zárni, a haverjaival együtt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
@csak úgy...: Köszi, ezen szénné nevettem magam! Hát tudod, az úgy vót, hogy Napóleon jött a törökök segítségére Mohácsnál, hozta a tüzérséget, 1526-ban! Az bagatell, hogy akkor még Napóleon nem is élt. durbincs koma jelesre vizsgázott megint! (még mindig vihog)
@cikicakk55: Nekem is ezen jár az agyam jó ideje. Eddig miért nem tettek semmit?! Most is, ahelyett, hogy végre kiraknák az Európai Néppártból, és elzárnák a pénzcsapokat, nem csinálnak semmit!
Commenter
@Commenter: Az éjjel 4x lettem öngyilkos. Ott voltak az elvetélt babák. Tegnap a kórházban 4 osztályra egy orvos volt. Az ún húgomat küldd el a Condé nyestbe de gyorsan az ő anyja orsós geci farkából származott. Jól sejted Csikari.durbi, stb. Azért amit 15 évig kaptam tőle meg is ölhettem volna. Semmi közöm hozzá. A sógor rohant velem a kórházba. Ez még mindig azt ordította hogy zíros a hajam meg dagadt vagyok. Nem dagadt vagyok Na jó az IS. Nem akarok már túl sokáig itt maradni de ne hívj csak ide írj. Most már be kell fejezni, Niklas, my love, my life. Jag alskar dig. A hiányzó láncszem Carola Haqqvist...nem érdekel hogy kommunistáznak pofa súlyba nekik és örüljenek hogy élnek.V for victory.Ho si Minh már a spájzban volt...pedig betiltotta elvben a kommunizmust, mert tudta hogy halálos vagy rá- legyél Nyilvánosan, a főtéren. Most megfizet mindenért A nagybocsai Névrokonod majd ad egy guillottinet...ő is Nicolas! ROOOOOOOOOOFLAO A Jóságoddal kúrtá szét mindent, rakd rendbe!!!
Commenter
VIVE LA REPUBLIQUE ÉLJEN A KÖZTÁRSASÁG!
advocat
Ha másért nem, hát a szinte hetenkénti jogszabály, és féléves Alaptörvény módositásokkal is. Ez nem szokás Európában. Szerintem. Bár ki tudja? Ki tudja! Alkotmány- és egyéb jogászaink?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok