Ismét sztrájkok és tüntetések bénítják kedden Belgiumot a szövetségi kormány vitatott nyugdíjpolitikája miatt, a több szektorra kiterjedő munkabeszüntetés már reggel fennakadásokat okozott Brüsszelben és az ország más részein.

A reggel munkába, iskolába igyekvők járatkimaradásokról és késésekről számoltak be országszerte.

A fővárosban mindössze egy metróvonalon közlekednek szerelvények, ahogy a buszok és a villamosok jelentős része sem jár. A brüsszeli tömegközlekedési vállalat azt javasolta, hogy aki teheti, próbálja másképp elérni az úti célját.

Több tartományban a vallon és a flamand távolsági buszhálózat, a TEC és a De Lijn szolgáltatásában is vannak fennakadások.

Az SNCB állami vasúttársaság tájékoztatása szerint a vonatközlekedésben nem kell zavarokra számítani.

Az akciót a három nagy szakszervezet, a szocialista CGSP, a kereszténydemokrata CSC és a liberális CGSL közösen hirdette meg.

A belvárosban délelőtt 10 órakor tüntetés kezdődik, melyre a szervezők tízezreket várnak

Korábban arról is szó volt, hogy élőlánccal vonják körbe a parlament épületét, erre azonban végül ezúttal nem kerül sor. Tiltakozások lesznek több más belgiumi városban, például Namurben, Liege-ben, Antwerpenben és Gentben is.

A belga kormány a következő években 11 milliárd eurót akar megspórolni gazdasági és szociális reformjai révén, és egyebek között azt tervezi, hogy 2030-tól 65 évről 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, valamint beszünteti a bérek és a segélyek inflációhoz igazítását a versenyképesség javítása és a foglalkoztatottság növelése érdekében. A szakszervezetek azzal vádolják a kabinetet, hogy takarékossági intézkedései aránytalanul súlyosan érintik a munkavállalókat, a közszolgáltatásokon való spórolást pedig a társadalom egésze megsínyli.

Pieter Timmermans, az egyik legnagyobb belga munkáltatói szövetség (FEB) vezetője ugyanakkor leszögezte, hogy nélkülözhetetlen a nyugdíjreform, "amennyiben nem találnak rövid időn belül nagy mennyiségű kőolajat az országban". Hozzátette, egy felmérés szerint a 34 éven aluli munkavállalók kétharmada egyetért az intézkedéssel.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
A belgák tartsák el a migriket, életük végéig ki lesznek zsigerelve, illetve lehet, hogy nem is élnem már 67 éves korukig.
Ki az a tetves, mocskos vezető aki ilyeneket kiagyal? Rohadna meg mind kínok - kínjával.
cikicakk55
@1magyar: Nálunk állítólag nincsenek migrik,még is egyre több az a 60-70 év közti ember,akik épp,hogy nyugdíjasokká lettek,már csak 2-3 évet élvezhették volna a nyugdíjukat. Igaz,hogy azok,akik most mennek nyugdíjba,már jóval kevesebbről indulnak,mint azok,akik már 20 éve nyugdíjban vannak. Sajnos nálunk nem a migrik élik fel a nyugdíjasok megélhetésére szánt összeget,hanem a kormány feneketlen zsebei. Az idős és beteg embereknek egyre kevesebb az esélyük arra,hogy időben orvosi kezelés alá kerüljenek. Aki esetleg el is jut az orvosig,annak meg pénze nincs kiváltani a gyógyszert. Erről nagyon hallgatnak,de sajnos saját bőrömön tapasztalom,hogy az OEP a legtöbb eddig támogatott (életmentő) gyógyszer mögül kihátrált. Természetesen azt hagyják,hogy az emberek a gyógyszergyárakat okolják,pedig nem azok vitték az egekbe az árakat.Azok elég régóta aránylag stagnálnak,csak már nem 90% vagy 50% a támogatás,hanem 10% vagy nincs is már semmi rajta.
1magyar
@cikicakk55: Az se normális dolog amikor egy ember 15 féle gyógyszert szed egy nap. Az orvosok nagy része csak felír egy halom gyógyszert és a felelősség letéve.
Volt olyan gyógyszer amit felírtak kihullott a hajam nagy része, mire kiderült nem is kell szednem.
wagabund
@cikicakk55: a gyógyszerek vaklicittel kerülnek az oep birtokába...ez olcsósítást jelent...aztán a patikában meg csak lesek..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.