A román kormány országos programot indított a régi és energiapazarló háztartási gépek lecserélésére a sikeresnek bizonyult roncsautó-program mintájára – jelentették be kedden Bukarestben.

Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter közölte, hogy a lakosság számára hozták létre a programot, amely szerdán indul. A magánszemélyek ettől kezdődően jelezhetik, ha bezúzásra szánt használt háztartási eszközökkel rendelkeznek, és újat szeretnének vásárolni.

A miniszter közölte: a program keretében hűtőszekrényeket, fagyasztóládákat, mosógépeket és légkondicionáló berendezéseket lehet lecserélni értékjegyért cserébe, amely felhasználható egy új eszköz megvásárlásakor. Az értékjegyeket csak ugyanolyan típusú háztartási eszköz beszerzésére lehet felhasználni, és a régi gép beszolgáltatása is kötelező. A jegy értéke 200 lejtől (13 900 forint) 400 lejig (27 800 forint) terjed annak függvényében, hogy milyen típusú gépről van szó, illetve mennyire energiatakarékos az új eszköz.

A kormány összesen 60 ezer értékjegyet bocsát a lakosság rendelkezésére, a program összértéke 20 millió euró (6,5 milliárd forint). A kormány úgy tervezi, hogy több éven át működteti a programot.

A román hatóságok a roncsautó-programot vették mintául, amely 2005 óta létezik. Ennek eredményeként több mint 600 ezer használt autót vontak ki a forgalomból.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.