Ha a britek nem tudnak választani egy kilépési dátumot, akkor majd az EU választ helyettük.

Emmanuel Macron francia államfő kedden úgy vélte, hogy az Európai Unió nem válhat tartósan a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) miatti brit válság túszává, és amennyiben Londonnak nem sikerül április 10-ig egy "hiteles alternatív tervet" bemutatnia, úgy "maga választja a megállapodás nélküli kilépést" az Európai Unióból.

"A mi prioritásunk az Európai Unió és a közös piac megfelelő működése kell, hogy legyen. Az Európai Unió nem lehet tartósan az Egyesült Királyság politikai válsága megoldásának a túsza" – fogalmazott a francia elnök a hivatalában Leo Varadkar ír miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján, mielőtt a Brexittel kapcsolatos fejleményekről tanácskoztak.

Emmanuel Macron ígéretet tett arra, hogy Franciaország és az Európai Unió, "bármi is történjék, soha nem hagyja magára Írországot és az íreket". Elismerte ugyanakkor, hogy "elképesztő nehézséget jelentene Írországnak" a megállapodás nélküli Brexit.

A megbeszélését követően Leo Varadkar arra figyelmeztetett, hogy Írország nem szeretne az "a hátsó ajtó lenni", amelyen keresztül az EU és a London közötti megállapodás hiányában a britek bejárnának a közös piacra.

Emmanuel Macron emlékeztetett arra, hogy miután a Brexit-megállapodást a brit alsóház harmadik alkalommal is elvetette, "jelenleg minden alternatíva a megállapodás nélküli kilépés felé mutat".

A brit EU-tagság az eredeti tervek alapján múlt pénteken megszűnt volna, de Theresa May miniszterelnök a kialakult patthelyzet miatt a kilépés halasztását kérte. A jelenlegi jogi helyzet szerint az Egyesült Királyságnak jövő péntekig van ideje arra, hogy ismertesse az EU-val terveit az előrelépésre, ha újabb halasztást kér.

Theresa May kedd esti sajtótájékoztatóján azt mondta: további halasztására van szükség annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a megállapodás nélküli kilépés.

"Az Egyesült Királyságnak egy, a többség által támogatott hiteles alternatív tervet kell április 10-ig bemutatnia ahhoz, hogy (a megállapodás nélküli kilépés) elkerülhető legyen. Ennek hiányában gyakorlatilag maga választja megállapodás nélküli kilépését. Mi nem tudjuk helyette elkerülni a kudarcot" – figyelmeztetett a francia elnök.

"Hogy az új terv új választásokat, népszavazást vagy olyan más megoldást tartalmazzon, mint egy vámunió? Nem az én dolgom előírni, de mi mindenre nyitottak vagyunk. Londonnak kell megmondania, de most kell megmondania" – tette hozzá Emmanuel Macron.

A francia elnök azt is jelezte, hogy a Brexit-tárgyalások "hosszú elnyújtása" nem jelenti egyértelműen vagy automatikusan, hogy az Egyesült Királyság részt vesz a májusi európai parlamenti választásokon.

"Új kapcsolatot kell kiépítenünk az Egyesült Királysággal. Barát és alapvető szövetséges marad. De nem tölthetünk el hónapokat továbbra is a válásunk feltételeinek meghatározásával és a múlt rendezésével" – jelentette ki Emmanuel Macron.

Az ír miniszterelnök úgy vélte, hogy Theresa May brit miniszterelnöknek "maradt még ideje arra, hogy javaslatokkal éljen".

"Úgy gondolom, hogy nyitottnak kell maradnunk minden javaslatára" – mondta Leo Varadkar.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.